reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

kuchnia majowych cieżaróweczek ;-) (nasze zachciewajki i pomysly na obiady)

azula - kurczę nie widziałam niestety nigdzie kalafiorów o tej porze... więc choćby mnie skręcało (a powoli zaczyna :-D) to i tak muszę zadowolić się brokułem :-D oczywiście już się dowiedziałam, że sałatkę zjem sama, bo moje szanowne Kochanie nie ma ochoty na brokuła hehe :-D pewnie mi wymyśli coś innego w zastępstwie do zrobienia :-D

reklama
Mam zachciankę na kalafiora :confused2: no nic zastąpię go brokułem i zrobię jutro sałatkę z brokułem i fetą, będzie na kolację :tak::tak:

anik, a co dajesz do tej sałatki z brokuła i fety? Podziałało mi na chcicę i jutro muszę takie coś zjeść.

Ja od tygodnia gotuję dwa obiady, osobno coś z mięsem dla L i dla mnie sos z suszonych grzybków z kaszą - raz gryczana, raz jęczmienna, kuskus i nawet pęczak:) Normalnie jakby mnie ktoś zaprogramował, kasza i kasza. Do tego surówka z kapusty czerwonej albo białej. Jak w barze mlecznym, ale co ja poradzę, że mi się chce;)

Flaurka - sałatka bardzo szybka i prosta.

brokuł
feta
puszka groszku
ogórek zielony
papryka zielona
sól, pieprz

jeśli lubisz możesz dodać do niej jogurt naturalny lub majonez... ja akurat fety nie zalewam żadnym sosem :-)

Brokuła gotuję na pół - twardo, żeby nie był surowy, ale aby zachował chrupkość (jak ktoś woli może go zamiast gotowania lekko podsmażyć), feta, ogórek, papryka - kroję w kostkę, do tego groszek, wszystko wymieszać, doprawić i gotowe. Pycha :-):-)

Smacznego

Kurcze aż się głodna zrobiłam.
Ja czasem robię taką sałatkę z brokułów:

brokuł
ser feta
mała paczuszka płatków migdałowych

Brokuł gotuję na pół twardo,rozkładam na półmisku,na to daję pokrojoną w kostkę fetę,płatki migdałowe prażę na patelni na złocisty kolor posypuję nimi na wierz i to zalew sosem w którego skład wchodzą: (proporcję podaję przybliżone bo ja to na oko robię zawszę)
1/3 szklanki oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
2 łyżki soku z cytryny
2 ząbki czosnku

można do sosu dodac też-ja tak czasem robię trochę musztardy lub/i ocet balsamiczny

Nawet fotkę znalazłam:)

Ostatnia edycja:
co do zupek to ja preferuję tylko vifona uwielbiam ten ich makaron:-) ja dziś na obiad mam klopsiki z sosem i z ziemniaczkami plus pyszne buraczki od mojej mamy:-)
a taką ciekawostkę wam napiszę ostatnio zostały przeprowadzone testy na kanapkach w 3 fast foodach burger king, kfc i McD i najlepiej wybrać się do burger kinga, na drugim miejscu McD a najgorzej wypadło kfc...bardzo dużo czasu minęło zanim pleśń zaczęła wchodzić w kanapkę pozostawioną samą sobie na powietrzu:baffled: same konserwanty i nic poza tym:baffled:

pysznie wygląda :-D do mnie wlasnie jedzie kebab co prawda zimny:-( bo pokona jakies 40 km.. ale liczy się gest:-D Mój S jest w trasie i trafil na smaczne kebaby zjadł sam i zasmakowal mu i dlatego wziol mi tez na wynos;-)

Kurcze aż się głodna zrobiłam.
Ja czasem robię taką sałatkę z brokułów:

brokuł
ser feta
mała paczuszka płatków migdałowych

Brokuł gotuję na pół twardo,rozkładam na półmisku,na to daję pokrojoną w kostkę fetę,płatki migdałowe prażę na patelni na złocisty kolor posypuję nimi na wierz i to zalew sosem w którego skład wchodzą: (proporcję podaję przybliżone bo ja to na oko robię zawszę)
1/3 szklanki oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
2 łyżki soku z cytryny
2 ząbki czosnku

można do sosu dodac też-ja tak czasem robię trochę musztardy lub/i ocet balsamiczny

Nawet fotkę znalazłam:)

Smakowicie wygląda muszę zaopatrzyć się w składniki i sobie pokosztować

Oczywiście - co robimy na obiad zdecydowaliśmy dopiero w markecie :-D padło na tortillę :-D
Ja oczywiście zrobiłam już sałateczkę - chłodzi się w lodówce, może później wstawię fotkę jak ona wygląda.
Widziałam dzisiaj jak na złość kalafiory :wściekła/y: ale tak małe w takiej cenie... to nawet moja zachcianka kazała dać sobie spokój, tym bardziej, że one jeszcze na pewno nie mają smaku prawdziwego kalafiora.

Nie mogę się doczekać wiosny/lata - kiedy pojawią się fasolka szparagowa (mam przepis na pycha sałatkę z niej ;-) jak któraś z Was będzie chciała, to go wrzucę), bób, truskawki... owoce będą tańsze, eh, już mam dość zimy :wściekła/y:

reklama
Ja dzisiaj na obiadek miałam zapiekanke makaronowa z brokułami, mieskiem mielonym, sosem 4 sery i czosnkowym, wszystko zapiekane w piekarniku z zoltym serem.........pychotka.......:-D

Do góry