reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

kuchnia majowych cieżaróweczek ;-) (nasze zachciewajki i pomysly na obiady)

azula - kurczę nie widziałam niestety nigdzie kalafiorów o tej porze... więc choćby mnie skręcało (a powoli zaczyna :-D) to i tak muszę zadowolić się brokułem :-D oczywiście już się dowiedziałam, że sałatkę zjem sama, bo moje szanowne Kochanie nie ma ochoty na brokuła hehe :-D pewnie mi wymyśli coś innego w zastępstwie do zrobienia :-D

reklama
Mam zachciankę na kalafiora :confused2: no nic zastąpię go brokułem i zrobię jutro sałatkę z brokułem i fetą, będzie na kolację :tak::tak:

anik, a co dajesz do tej sałatki z brokuła i fety? Podziałało mi na chcicę i jutro muszę takie coś zjeść.

Ja od tygodnia gotuję dwa obiady, osobno coś z mięsem dla L i dla mnie sos z suszonych grzybków z kaszą - raz gryczana, raz jęczmienna, kuskus i nawet pęczak:) Normalnie jakby mnie ktoś zaprogramował, kasza i kasza. Do tego surówka z kapusty czerwonej albo białej. Jak w barze mlecznym, ale co ja poradzę, że mi się chce;)

Flaurka - sałatka bardzo szybka i prosta.

brokuł
feta
puszka groszku
ogórek zielony
papryka zielona
sól, pieprz

jeśli lubisz możesz dodać do niej jogurt naturalny lub majonez... ja akurat fety nie zalewam żadnym sosem :-)

Brokuła gotuję na pół - twardo, żeby nie był surowy, ale aby zachował chrupkość (jak ktoś woli może go zamiast gotowania lekko podsmażyć), feta, ogórek, papryka - kroję w kostkę, do tego groszek, wszystko wymieszać, doprawić i gotowe. Pycha :-):-)

Smacznego

Kurcze aż się głodna zrobiłam.
Ja czasem robię taką sałatkę z brokułów:

brokuł
ser feta
mała paczuszka płatków migdałowych

Brokuł gotuję na pół twardo,rozkładam na półmisku,na to daję pokrojoną w kostkę fetę,płatki migdałowe prażę na patelni na złocisty kolor posypuję nimi na wierz i to zalew sosem w którego skład wchodzą: (proporcję podaję przybliżone bo ja to na oko robię zawszę)
1/3 szklanki oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
2 łyżki soku z cytryny
2 ząbki czosnku

można do sosu dodac też-ja tak czasem robię trochę musztardy lub/i ocet balsamiczny

Nawet fotkę znalazłam:)

Ostatnia edycja:
co do zupek to ja preferuję tylko vifona uwielbiam ten ich makaron:-) ja dziś na obiad mam klopsiki z sosem i z ziemniaczkami plus pyszne buraczki od mojej mamy:-)
a taką ciekawostkę wam napiszę ostatnio zostały przeprowadzone testy na kanapkach w 3 fast foodach burger king, kfc i McD i najlepiej wybrać się do burger kinga, na drugim miejscu McD a najgorzej wypadło kfc...bardzo dużo czasu minęło zanim pleśń zaczęła wchodzić w kanapkę pozostawioną samą sobie na powietrzu:baffled: same konserwanty i nic poza tym:baffled:

pysznie wygląda :-D do mnie wlasnie jedzie kebab co prawda zimny:-( bo pokona jakies 40 km.. ale liczy się gest:-D Mój S jest w trasie i trafil na smaczne kebaby zjadł sam i zasmakowal mu i dlatego wziol mi tez na wynos;-)

Kurcze aż się głodna zrobiłam.
Ja czasem robię taką sałatkę z brokułów:

brokuł
ser feta
mała paczuszka płatków migdałowych

Brokuł gotuję na pół twardo,rozkładam na półmisku,na to daję pokrojoną w kostkę fetę,płatki migdałowe prażę na patelni na złocisty kolor posypuję nimi na wierz i to zalew sosem w którego skład wchodzą: (proporcję podaję przybliżone bo ja to na oko robię zawszę)
1/3 szklanki oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
2 łyżki soku z cytryny
2 ząbki czosnku

można do sosu dodac też-ja tak czasem robię trochę musztardy lub/i ocet balsamiczny

Nawet fotkę znalazłam:)

Smakowicie wygląda muszę zaopatrzyć się w składniki i sobie pokosztować

Oczywiście - co robimy na obiad zdecydowaliśmy dopiero w markecie :-D padło na tortillę :-D
Ja oczywiście zrobiłam już sałateczkę - chłodzi się w lodówce, może później wstawię fotkę jak ona wygląda.
Widziałam dzisiaj jak na złość kalafiory :wściekła/y: ale tak małe w takiej cenie... to nawet moja zachcianka kazała dać sobie spokój, tym bardziej, że one jeszcze na pewno nie mają smaku prawdziwego kalafiora.

Nie mogę się doczekać wiosny/lata - kiedy pojawią się fasolka szparagowa (mam przepis na pycha sałatkę z niej ;-) jak któraś z Was będzie chciała, to go wrzucę), bób, truskawki... owoce będą tańsze, eh, już mam dość zimy :wściekła/y:

reklama
Ja dzisiaj na obiadek miałam zapiekanke makaronowa z brokułami, mieskiem mielonym, sosem 4 sery i czosnkowym, wszystko zapiekane w piekarniku z zoltym serem.........pychotka.......:-D

Do góry