reklama
Ja zawsze uwielbiałam słodycze, a teraz mnie od nich odrzuca. Może to i dobrze, mniej zrzucania zbędnych kg po ciąży ;-) Za to rekompensuje sobie owocami - świetny moment na bycie w ciąży.
Zauważyłam parę przepisów na karkówkę, więc dorzucę i swój na karkówkę słodko-kwaśną. Jest banalnie prosty w wykonaniu, ale brzmi co najmniej podejrzanie. Mam nadzieję, że choć jedna osoba się nie zniechęci i spróbuje.
Składniki:
- 1 kg karkówki,
- 1 słoik ogórków kartuskich - może być problem z ich kupieniem, ogólnie chodzi o ogórki konserwowe z papryką i cebulką,
- 1 mały słoik ketchupu włocławek,
- sól, pieprz.
Karkówkę kroimy na kotlety, lekko rozbijamy i oprószamy solą i pieprzem. Mieszamy cały słoiczek ketchupu z zalewą w ogórków. Kotlety wkładamy do worka do pieczenia (opcjonalnie do naczynia żaroodpornego, ale wtedy trzeba wydłużyć czas pieczenia o ok. 45 min) i zalewamy wcześniej przygotowaną miksturą. Można wrzucić do środka kilka pokrojonych ogórków, trochę papryki i cebuli ze słoika - ogórki staną się dość miękkie, więc to kwestia gustu. Pieczemy 1,5h w 180 stopniach.
Zauważyłam parę przepisów na karkówkę, więc dorzucę i swój na karkówkę słodko-kwaśną. Jest banalnie prosty w wykonaniu, ale brzmi co najmniej podejrzanie. Mam nadzieję, że choć jedna osoba się nie zniechęci i spróbuje.
Składniki:
- 1 kg karkówki,
- 1 słoik ogórków kartuskich - może być problem z ich kupieniem, ogólnie chodzi o ogórki konserwowe z papryką i cebulką,
- 1 mały słoik ketchupu włocławek,
- sól, pieprz.
Karkówkę kroimy na kotlety, lekko rozbijamy i oprószamy solą i pieprzem. Mieszamy cały słoiczek ketchupu z zalewą w ogórków. Kotlety wkładamy do worka do pieczenia (opcjonalnie do naczynia żaroodpornego, ale wtedy trzeba wydłużyć czas pieczenia o ok. 45 min) i zalewamy wcześniej przygotowaną miksturą. Można wrzucić do środka kilka pokrojonych ogórków, trochę papryki i cebuli ze słoika - ogórki staną się dość miękkie, więc to kwestia gustu. Pieczemy 1,5h w 180 stopniach.
gdynianka1
Mama Michałka i Majeczki
Pierogi gotowane (farsz dowolny, mięsny, grzybowy, owocowy, warzywny, serowy):
3 szkl mąki, jajko, sól i około 3/4 szklanki ciepłej wody.
Pyszne smażone na głebokim tłuszczu pierogi mojej babuni (farsz mięsny, grzybowy, grzybowo-kapuściany)
1kg ziemniaków, obieramy, gotujemy. Po ostudzeniu nalezy przemielić je przez maszynkę, następnie dodajemy jajko i mąkę (tak na oko, aż ciasto będzie sprężyste). Następnie rozwałkujemy je, wydrążamy koła, dodajemy farsz, zaklejamy i wrzucamy na rozgrzany olej do frytownicy. Są naprawdę pyszne, chrupiące a jednocześnie delikatne.
Pierożki drożdżowe do zapiekania w piekarniku (moja babcia robiła je w piecu i były jeszcze pyszniejsze)
4 szkl mąki
1 kostka margaryny (roztopić)
1/2 kostki drożdży
1/4 szkl ciepłego mleka
2 łyżeczki cukru
2 jajka
szczypta soli
Drożdże pokruszyć i wymieszać z ciepłym mleku dodając cukier. Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli, jajko i wymieszane drożdże oraz roztopioną margarynę, dokładnie wyrobić ciasto. Przykryć talerzykiem, wstawić na 1 godzinę do lodówki. Ciasto wyrośnie. Następnie rozwałkować ciasto, wykroić kwadraty o boku około 5-6 cm, dodać farsz (tu najlepszy farsz to owocowy), uformować trójkąty, skleić. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, położyć na nim pierożki, które należy posmarować mlekiem lub roztrzepanym żółtkiem. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i wsadzić pierożki na około 15 min, az się zarumienią. Najlepszym dodatkiem do tych pierożków jest zimny kefirek lub koktajl owocowy.
3 szkl mąki, jajko, sól i około 3/4 szklanki ciepłej wody.
Pyszne smażone na głebokim tłuszczu pierogi mojej babuni (farsz mięsny, grzybowy, grzybowo-kapuściany)
1kg ziemniaków, obieramy, gotujemy. Po ostudzeniu nalezy przemielić je przez maszynkę, następnie dodajemy jajko i mąkę (tak na oko, aż ciasto będzie sprężyste). Następnie rozwałkujemy je, wydrążamy koła, dodajemy farsz, zaklejamy i wrzucamy na rozgrzany olej do frytownicy. Są naprawdę pyszne, chrupiące a jednocześnie delikatne.
Pierożki drożdżowe do zapiekania w piekarniku (moja babcia robiła je w piecu i były jeszcze pyszniejsze)
4 szkl mąki
1 kostka margaryny (roztopić)
1/2 kostki drożdży
1/4 szkl ciepłego mleka
2 łyżeczki cukru
2 jajka
szczypta soli
Drożdże pokruszyć i wymieszać z ciepłym mleku dodając cukier. Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli, jajko i wymieszane drożdże oraz roztopioną margarynę, dokładnie wyrobić ciasto. Przykryć talerzykiem, wstawić na 1 godzinę do lodówki. Ciasto wyrośnie. Następnie rozwałkować ciasto, wykroić kwadraty o boku około 5-6 cm, dodać farsz (tu najlepszy farsz to owocowy), uformować trójkąty, skleić. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, położyć na nim pierożki, które należy posmarować mlekiem lub roztrzepanym żółtkiem. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i wsadzić pierożki na około 15 min, az się zarumienią. Najlepszym dodatkiem do tych pierożków jest zimny kefirek lub koktajl owocowy.
martula1985
Fanka BB :)
Zupa krem z zielonego groszku (ale można też użyć konserwowego)
450-500 gram groszku zielonego lub 2 puszki
ok. 1 litr rosołu
1 średnia cebula, 2 ząbki czosnku, oliwa, sól, pieprz ewentualnie grzanki i śmietana kwaśna
cebulę siekamy, szklimy na oliwie, dodajemy czosnek i jeszcze chwilę szklimy, przerzucamy do garnka z bulionem, dorzucamy groszek i gotujemy przez 10-15 minut aż groszek będzie miękki, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, można też dodać tymianek i zmiksować lub przetrzeć przez sito, podawać z grzankami.
To jest taki przepis na dwie osoby..
450-500 gram groszku zielonego lub 2 puszki
ok. 1 litr rosołu
1 średnia cebula, 2 ząbki czosnku, oliwa, sól, pieprz ewentualnie grzanki i śmietana kwaśna
cebulę siekamy, szklimy na oliwie, dodajemy czosnek i jeszcze chwilę szklimy, przerzucamy do garnka z bulionem, dorzucamy groszek i gotujemy przez 10-15 minut aż groszek będzie miękki, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, można też dodać tymianek i zmiksować lub przetrzeć przez sito, podawać z grzankami.
To jest taki przepis na dwie osoby..
Ostatnia edycja:
BunnyCukino
Fanka BB :)
Rolada serowa z kurczakiem
składniki:
4 jajka
3 łyżeczki majonezu
30 dag startego sera żółtego (garść odłożyć)
50 dag pieczarek
pierś z kurczaka
wykonanie:
Jajka ubić dodać majonez i starty ser, posolić. Wylać na blachę i piec 20min w 150 stopniach.
Pieczarki umyć, pokroić drobno i usmażyć na maśle ostudzić, posolić.
łączenie:
ostudzony placek (ale nie zimny) położyć na rozciętym rękawie. Na placek wyłożyć pieczarki i posypać reszta sera żółtego na to rozłożyć rozbitą pierś z kurczaka. Po zwinięciu rolady zawinąć ja z rękaw i związać jak cukierek. Przełożyć do blachy i piec jeszcze przez 45min.
Rolada nadaje się jako ciepła i zimna podawana jako przekąska. SMACZNEGO!!!
składniki:
4 jajka
3 łyżeczki majonezu
30 dag startego sera żółtego (garść odłożyć)
50 dag pieczarek
pierś z kurczaka
wykonanie:
Jajka ubić dodać majonez i starty ser, posolić. Wylać na blachę i piec 20min w 150 stopniach.
Pieczarki umyć, pokroić drobno i usmażyć na maśle ostudzić, posolić.
łączenie:
ostudzony placek (ale nie zimny) położyć na rozciętym rękawie. Na placek wyłożyć pieczarki i posypać reszta sera żółtego na to rozłożyć rozbitą pierś z kurczaka. Po zwinięciu rolady zawinąć ja z rękaw i związać jak cukierek. Przełożyć do blachy i piec jeszcze przez 45min.
Rolada nadaje się jako ciepła i zimna podawana jako przekąska. SMACZNEGO!!!
Załączniki
Przepis na sok z truskawek:
2 kg truskawek
0,5 kg cukru
Truskawki zasypuje cukrem i zostawiam minimum na noc, w każdym razie, żeby tak minimalnie 10 godzin postaly. Potem dolewam pól/ szklankę wody mineralnej i gotuje ok 10. min. Następnie przecedzam sok przez sitko, truskawki wyrzucam, bo już są jak wydmuszki. Jak ktoś chce słodszy sok, to można jeszcze doslodzic i zagotowac. Potem do wyparzonych butelek lub słoikow, ja zazwyczaj soki pasteryzuje, chociaż niektórzy odwracają tylko do góry dnem (tak robię z dzemami Mam nadzieje, ze przepis się przyda
2 kg truskawek
0,5 kg cukru
Truskawki zasypuje cukrem i zostawiam minimum na noc, w każdym razie, żeby tak minimalnie 10 godzin postaly. Potem dolewam pól/ szklankę wody mineralnej i gotuje ok 10. min. Następnie przecedzam sok przez sitko, truskawki wyrzucam, bo już są jak wydmuszki. Jak ktoś chce słodszy sok, to można jeszcze doslodzic i zagotowac. Potem do wyparzonych butelek lub słoikow, ja zazwyczaj soki pasteryzuje, chociaż niektórzy odwracają tylko do góry dnem (tak robię z dzemami Mam nadzieje, ze przepis się przyda
Zaległy przepis na naleśniki
Na cztery naleśniki starczy jeden duży pomidor i jedna duża lub dwie małe piersi z kurczaka.
Naleśniki robimy w tradycyjny sposób.
Piersi z kurczaka drobno kroimy, posypujemy przyprawą do gyrosa i smażymy na oleju. Zdejmujemy z patelni i odsączamy w papierowym ręczniku.
Pomidory kroimy drobno i posypujemy lekko oregano.
Kurczaka i pomidory zawijamy w naleśniki.
Naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym, wyłożonym papierem do pieczenia. Kładziemy na nie paseczki sera żółtego. Następnie pieczemy w piekarniku aż ser się rozpuści
Sos czosnkowy:
proporcje jogurty naturalnego/śmietany i majonezu 1:1. Do tego przez praskę wyciskami ząbki czosnku (to zależy ile kto lubi, ja na łyżkę majonezu i jogurtu daję 2 ząbki) i doprawiamy pieprzem. Przed podaniem wkładamy na 30 min. do lodówki.
Wyjęte z piekarnika naleśniki polewamy sosem. Smacznego!
Na cztery naleśniki starczy jeden duży pomidor i jedna duża lub dwie małe piersi z kurczaka.
Naleśniki robimy w tradycyjny sposób.
Piersi z kurczaka drobno kroimy, posypujemy przyprawą do gyrosa i smażymy na oleju. Zdejmujemy z patelni i odsączamy w papierowym ręczniku.
Pomidory kroimy drobno i posypujemy lekko oregano.
Kurczaka i pomidory zawijamy w naleśniki.
Naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym, wyłożonym papierem do pieczenia. Kładziemy na nie paseczki sera żółtego. Następnie pieczemy w piekarniku aż ser się rozpuści
Sos czosnkowy:
proporcje jogurty naturalnego/śmietany i majonezu 1:1. Do tego przez praskę wyciskami ząbki czosnku (to zależy ile kto lubi, ja na łyżkę majonezu i jogurtu daję 2 ząbki) i doprawiamy pieprzem. Przed podaniem wkładamy na 30 min. do lodówki.
Wyjęte z piekarnika naleśniki polewamy sosem. Smacznego!
Jolka6621
Fanka BB :)
Udka w piwie
Udka umyć i osuszyć. Natrzeć marynatą (ja daję taką zwykłą do kurczaka), pozostawić w lodówce na ok. godzinę. Następnie wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Na wierzch położyć plasterki boczku. całość podlać szklanką piwa. Wstawić do gorącego piekarnika na ok. 200 st. piec 1-1,5 h. (w zależności od wielkości udek) od czasu do czasu podlewając resztą piwa.
Nie wiem czy napisałam to składnie, ale ja nie umiem tłumaczyć ani pisać przepisów ale udka mogę szczerze polecić, bo są mega soczyste
Udka umyć i osuszyć. Natrzeć marynatą (ja daję taką zwykłą do kurczaka), pozostawić w lodówce na ok. godzinę. Następnie wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Na wierzch położyć plasterki boczku. całość podlać szklanką piwa. Wstawić do gorącego piekarnika na ok. 200 st. piec 1-1,5 h. (w zależności od wielkości udek) od czasu do czasu podlewając resztą piwa.
Nie wiem czy napisałam to składnie, ale ja nie umiem tłumaczyć ani pisać przepisów ale udka mogę szczerze polecić, bo są mega soczyste
Ciasto z wiśniami
Biszkopt:
4 jajka
1szkl mąki
1 szkl cukru
1 mały cukier waniliowy
3 łyżeczki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywna pianę, stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy. Mieszamy z żółtkami. Mąkę przesiewamy z proszkiem i kakao , wsypujemy o masy, mieszamy.
Ciasto wylewamy do blachy 25x40, pieczemy30-40min w temp 180st.
Masa:
3/4L mleka
2budynie czekoladowe( w sumie na 1L mLeka)
3 łyżki cukru
1/2-3/4 kostki masła- w zależności jaką gęsta masę chcemy mieć.
Budynie gotujemy na mleku z dodatkiem cukru, studzimy i ucieramy stopniowo z masłem.
2galaretki wiśniowe rozpuszczamy w 1 l wrzątku studzimy, ja wiśni dodałam tak na oko, jak galaretka już zaczynała tężec to wrzuciłam wiśnie i dość dużo ich wyszło. Wiśnie miałam wypestkowane.
Na wystudzone ciasto dajemy masę, na to wylewamy galaretkę z owocami.
Biszkopt:
4 jajka
1szkl mąki
1 szkl cukru
1 mały cukier waniliowy
3 łyżeczki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywna pianę, stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy. Mieszamy z żółtkami. Mąkę przesiewamy z proszkiem i kakao , wsypujemy o masy, mieszamy.
Ciasto wylewamy do blachy 25x40, pieczemy30-40min w temp 180st.
Masa:
3/4L mleka
2budynie czekoladowe( w sumie na 1L mLeka)
3 łyżki cukru
1/2-3/4 kostki masła- w zależności jaką gęsta masę chcemy mieć.
Budynie gotujemy na mleku z dodatkiem cukru, studzimy i ucieramy stopniowo z masłem.
2galaretki wiśniowe rozpuszczamy w 1 l wrzątku studzimy, ja wiśni dodałam tak na oko, jak galaretka już zaczynała tężec to wrzuciłam wiśnie i dość dużo ich wyszło. Wiśnie miałam wypestkowane.
Na wystudzone ciasto dajemy masę, na to wylewamy galaretkę z owocami.
Załączniki
Ostatnia edycja:
reklama
gdynianka1
Mama Michałka i Majeczki
Domowa czekolada
1 kostka masła lub margaryny
2 szkl cukru
0,5 szkl wody
4 łyżki kakao
3,5 szkl mleka w proszku
bakalie lub herbatniki
Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy wodę i cukier, po rozpuszczeniu się cukru dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy bakalie lub pokruszone herbatniki, po wymieszaniu przelewamy do formy, po ostygnięciu do lodówki.
Można również dodać zamiast bakalii lub herbatników - solony popcorn.
1 kostka masła lub margaryny
2 szkl cukru
0,5 szkl wody
4 łyżki kakao
3,5 szkl mleka w proszku
bakalie lub herbatniki
Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy wodę i cukier, po rozpuszczeniu się cukru dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy bakalie lub pokruszone herbatniki, po wymieszaniu przelewamy do formy, po ostygnięciu do lodówki.
Można również dodać zamiast bakalii lub herbatników - solony popcorn.
Podziel się: