reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kuchnia Listopadówek

reklama
Gusiak z taką chęcią na muffiny śmiem wysnuć ryzykowny wniosek że poradzisz sobie z nimi sama :happy::happy:
 
hehe dziewczyny,a powiedzcie w jakiej formie pieczecie te muffiny? Piekłyście w silikonowej? I czy mimo formy wkładacie zawsze te papilotki?
 
ja sobie kupiłam taką formę z dziurami :-) w tesco kosztuje około 15 zł, zawsze daję te papierowe papilotki :) ale planuję kupić silikonowe, bo papierki zawsze się wtapiają w ciasto i trzeba je obierać, a jak upiekę w silikonowej to się wyciągnie i wtedy włoży w papierki, wydaje mi się, że będzie to praktyczniejsze :)
 
Karkówka w sosie słodko-kwaśnym od mojej teściowej;-) żeby nie było to nie jakies wykwintne a normalne dobre danie

2 opakowania karkówek z biedrony lub lidla (10 kotlecików)
pieczarki
marchewka
2 x sos słodko-kwasny Lowicz (chyba najlepszy)
ryż
cebula
olej

Karkówki podsmażamy kilka minutek z dwóch stron na patelni, na koniec smażenia pieprz i sól, grube płaty rozbijamy nieco przed smażeniem, kroimy na mniejsze kawałki
Kroimy cebule w piórka, pieczarki w paseczki, lub inaczej, marchewke w słupki
układamy w zaroodpornym naczyniu:
karkówka
pieczarki surowe
cebula surowa
karówka
pieczarki itd.
zalewamy sosami Łowicz
1-1,5 h w piekarniku i jest cacy;-)

jeść z ryżem;-) mniam, rozpływa się w ustach ;-)
 
A to mój ulubiony przepis na karkówkę :-) chyba jutro zrobię, bo mi ślinka cieknie..

Bierzemy 1 - 1,5 kg karkówki bez kości, kroimy na plastry grubości około 1 cm, przyprawiamy (wersja dla leniwych - przyprawą do karkówki, wersja zaawansowana - pieprz świeżo mielony, pieprz ziołowy, papryka słodka i ostra, można natrzeć świeżo zgniecionym czosnkiem,co kto lubi ALE NIE SOLIMY) - odstawiamy przynajmniej na godzine.
4 duże marchewki, 2 duże pietruszki, 10 średnich ziemniaków - obieramy, kroimy - marchew i pietruszkę na talarki, pyrki w ćwiartki. 3 cebule białe, 3 czerwone - kroimy w piórka, białą część pora w talarki.
Cebulę i por szklimy na odrobinie oliwy z oliwek.
Mięso smażymy na patelni teflonowej bez tłuszczu, układamy w naczyniu żaroodpornym - na dnie warstwa mięsa, na to cebulę i warzywa, znowu mięso, cebula, warzywa. Ostatnią warstwę muszą tworzyć warzywa. Warzywa można też posypać przyprawami i solą.
Zalewamy wszystko szklanką bulionu i wstawiamy na dwie godzinki do piekarnika na 190 stopni.
Karkówka wychodzi soczysta i krucha - po prostu przepyszna :) a warzywka - niebo w gębie!


 
reklama
Do góry