reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto urodzil swoje pociechy, z Hashimoto i niedoczynnościa tarczycy

Pierwsze dziecko urodziłam z ciąży z niedoczynnością tarczycy i wszystko z synem ok. Od początku rozwijał się prawidłowo a dziś bardzo dobry uczeń i laureat konkursów przedmiotowych. Brałam Eurhyrox 25 i po ciąży przez pewnwin okres także musiałam. Kolejna ciąża już bez leków, od dawna poziom hormonów był prawidłowy i w ciąży także 😉

reklama
Wow dziewczyny pocieszylyscie mnie :)dziekuje :) bede spokojniejsza i pilnuje hormonow, ci 2 tygodnie sprawdzam ;) Czytalam teraz ze wazne jest to, zeby leczyc tarczyce w ciazy od kiedy sie dowiemy, ze to jest wazne:)

Przed ciążą tsh w okolicach 2, nigdy nie podejrzewałam nic. W ciąży od razy wysokie wyniki (czytaj powyżej 5 chyba) i dawka od 50 do 75 mg. Po ciąży wyszło Hashimoto - wg endo musiało być przed. Piękny, zdrowy syn. Kontrola tsh u niego po narodzinach dwa razy i było ok. Mamy jeszcze zrobić kontrolę jak będzie wkraczał w dojrzewanie :)
Ja nie mialam zleconego tsh u corki. Sama robisz dla wlasnej wiedzy czy zlecil Ci lekarz?

Ja nie mialam zleconego tsh u corki. Sama robisz dla wlasnej wiedzy czy zlecil Ci lekarz?
Neurolog do którego byliśmy na kontroli-syn miał asymetrie . Wg niego powinno się to kontrolować, wg mojego endokrynologa dopiero w okresie dojrzewania, bo wszystkie dzieci mają badane tsh wraz z innymi badaniami w szpitalu. Dla św spokoju zrobiliśmy

Ja przed ciąża 4.78 aktualnie 1,54 przyjmuje E. Było podejrzenie Hashimoto, ale się nie potwierdziło. Dzisiaj miałam wizytę u endokrynologa. Zalecił kontynuowanie leczenia, ale bez gwałtownych ruchów i delikatnie zwiększa dawki.

Neurolog do którego byliśmy na kontroli-syn miał asymetrie . Wg niego powinno się to kontrolować, wg mojego endokrynologa dopiero w okresie dojrzewania, bo wszystkie dzieci mają badane tsh wraz z innymi badaniami w szpitalu. Dla św spokoju zrobiliśmy
Ja nie pamiętam żeby moja miala, fakt u mnie byla zwykła niedoczynność

Ja jestem wprawdzie na początku ciąży, 3 miesiąc i narazie nie obserwuje jakiś duzychskoków TSH, trochę mnie dziwią te opisywane nagłe zmiany dawki wręcz trzykrotne 😓
Dodam tylko, że biorę dodatkowo jodid 200 dla dziecka i ft4 mam w normie więc może u mnie nie ma, aż tak dużego problemu z tarczyca.

Jedna uwaga, niektórym osobom euthyrox wchłania się dłużej. Ja euthyrox biorę ok. 6, a śniadanie jem dopiero o 8-9 i mam pewność, że lek się całkowicie wchłonął.

reklama
Ja jestem wprawdzie na początku ciąży, 3 miesiąc i narazie nie obserwuje jakiś duzychskoków TSH, trochę mnie dziwią te opisywane nagłe zmiany dawki wręcz trzykrotne 😓
Dodam tylko, że biorę dodatkowo jodid 200 dla dziecka i ft4 mam w normie więc może u mnie nie ma, aż tak dużego problemu z tarczyca.

Jedna uwaga, niektórym osobom euthyrox wchłania się dłużej. Ja euthyrox biorę ok. 6, a śniadanie jem dopiero o 8-9 i mam pewność, że lek się całkowicie wchłonął.
30 minut przed posiłkiem jest wystarczająco. Bralam rozne dawki i widać było efekty. Kazda z nas po porodzie jest "rozregulowana" stąd moga pojawiac sie skoki TSH i wprowadza sie zmiany na inne dawki większe lub mniejsze .