reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Kto po in vitro?

Za podział, który już jest nie da rady wpłynąć, ale przed może tak, może selekcja plemnika i ICSI, to pomoże w wyborze prawidłowej budowy plemniczka, ale jaki on tam genetycznie w środku jest nikt nie wie

reklama
Mój mąż ma tylko 4% prawidłowych plemników (morfologia), ale rozumiem, że to nie jest problem, bo pod mikroskopem embriolog widzi czy plemnik ma prawidłową budowę. Więc tą przyczynę odrzucam. Natomiast ma też defragmentację ponad 40% (dokładnie nie pamiętam) i tu już jest oczywiście loteria, bo taki plemnik z zewnątrz wygląda dobrze, a nie jest zdolny do zapłodnienia. No właśnie; czy on nie jest zdolny do zapłodnienia w ogóle, czy jest, ale wszystko się zatrzymuje po 3 dobie? Jeżeli tak, to masakra, bo to znaczy, że embriolog nie trafił na ani jednego prawidłowego plemnika...

Ale na 100% tak jest, że za pierwsze 3 dni odpowiada komórka jajowa, a od 3 doby decyduje plemnik, jakoś po tej wizycie, co się nie udało byliśmy u lekarza i uzyskaliśmy takie informacji- u mnie nawet się nie zapłodniły, dlatego zgonili na komórki jajowe, choć u mojego M i coś z plemnikami również nie tak, więc nawet gdyby się zapłodniły, toi nie wiadomo, co by było....

Nie wiem, jak Ci pomóc Fusun. Właśnie o to chodzi,że z zewnątrz plemniczek jest śliczny, a jaki tam w środku jest nikt nie wie.... Ważne jest też to, że Twoje komóreczki są ok. i to na 1000000000%, bo nie tylko się zapłodniły, ale i zaczęły dzielić, a za dalszy podział od 3 doby odpowiada plemnik i tu wg. mnie należałoby się głębiej przyjrzeć

Fusun - bardzo mi przykro mam nadzieję, że szybko znajdziecie siłę i środki na następne podejście. Trzeba próbować do skutku dopóki jest nadzieja. Ściskam.

Lawendowy - to dobre wieści, ja po siedmiu dniach stymulacji wyhodowałam 2 jajka :/ dopiero jak mi przedłużyli o jeszcze trzy dni udało się 9 :). 26 już niedługo wszystko gładko pójdzie.

My mieliśmy ICSI...
Fusun Molla ma rację. Jeśli mogę coś doradzić bo my mamy problem z plemniczkami i morfologią właśnie i ICSI przy Waszej fragmentacji nie ma szansy powodzenia, no chyba, że tak jak pisałaś ręka Boska będzie wybierała plemniki. IMSI powinno pomóc bo to 6600 razy powiększają plemnika i wtedy to już widzą go dokładnie a ICSI to tylko 600 krotne powiększenie. U nas ICSI niestety się nie powiodło. Teraz będziemy mieli IMSI bo inaczej nie mamy szans.

reklama
Wchodzę na forum a tu takie smutne wieści :-( bardzo mi przykro Fusun :-( ale nie poddawajcie się bo dopóki szansa jest to trzeba walczyć! Trzymam za was kciuki !!!

Do góry