Bety72
Fanka BB :)
danii ja też miałam kilka komórek zapłodnionych zwykłym inv i kilka icsi i podano mi po jednym z każdej procedury.
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
tartji- Sadze,ze dziecko zrozumie ale bedzie potrzebowalo na to sporo czasu. Zawsze jednak mozesz udac sie do psychologa sama lub z dzieckiem i zasiegnac porady...... Wiele dzieci jest adoptowanych,przezywa traume,jednak Ty bedziesz jego biologiczna Mama wiec nie powinnas sie tym az tak przejmowac !!!!
Gdy juz zostaniesz Mama,postaraj sie aby dziecko mialo kontakt rowniez z plcia meska (Twoim bratem,szwagrem itd),musi czerpac rozne wzorce.
tarji - mysle ze odpowiedz na pytanie 'kim jest tata' nie jest az takie straszne jak sie wydaje. przeciez jest wiele par ktore decyduja sie na dawce nasienia bo maz nie ma plemnikow czy tez z innych wzgledow. i wtedy mimo ze para to pytanie nadal bedzie brzmialo 'kim jest tata'. nie znam odpowiedzi jak takie pytania mozna wytlumaczyc ale jestem pewna ze troche mozna poczytac z psychologii czy wybrac sie do psychologa ktory pomoze wytlumaczyc dziecku i przekazac to w sposob nietraumatyczny.
co do info o insemki - no proces jest åprosty. wiesz co to insemka tak? jak sie decydujesz na nia to podpisujesz papiery z prosba o dawce nasienia ktory jest anonimowy. mozesz se nasienie wybrac - jest kilka kryteriow do wyboru ktore ci dadza. a proces sam w sobie przebiega tak jak kazda inna inseminacja czy ivf.
tartji wiele dziewczyn już wypowiedziało się wyżej ale i ja postanowiłam dopisać swoje dwa zdania. Podobnie jak poprzedniczki uważam, ze jeżeli tylko masz pewność ze dasz sobie radę nie tylko z wychowaniem dziecka ale i wszystkimi innymi czynnikami stającymi ci na drodze i jesteś na tyle zdeterminowana i silna aby to pokonać to działaj to jest twoje życie i nikt nie ma prawa mówić ci co i jak masz robić. tylko nie daj się beznadziejnej krytyce ludzi pokroju moherowej babci. Pozdrawiam i trzymam kciuki za powodzenie twojej decyzji.
tarji - Ja oczywiście dołączam się do opinii dziewczyn i jak najbardziej myślę , że samotna kobieta też ma prawo do dziecka.
Wiadomo ,że wszystko trzeba 5 razy przemyśleć. Zresztą sama wiesz czy tego chcesz i czy dasz radę. Ludźmi nie trzeba się przejmować , a im mniej wiedzą tym lepiej. Niezależnie co postanowisz trzymam kciuki.