reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

nie zastanawialam sie nad tym, bo jak mowie - to ze tych innych kobiet nie ma na forach nie znaczy ze problemu nie maja.
No i wiesz 30 letnia Europejka bez dzieci to standard, podczas gdy 30 letnia Marokanka czy czy Senegalka ma juz 4-5 dzieci. A ja mysle, ze nieplodnosc jest czesto zwiazana z wiekiem.
Pewnie też zależy, w jakiej sytuacji ta Marokanka czy Senegalka. Wczoraj spotkałam takich mnóstwo - zdających maturę i mających w planach studia, rozwój, nie zakładanie rodziny od razu. No ale to już pokolenie urodzone w Europie... W naszym labo "niepłodnościowym" spotkaliśmy pary o różnym pochodzeniu, także pewnie to wszystko zależy...

reklama
Może się udać za pierwszym razem i wszystko będzie dobrze! Według kalkulatora szans, mam ponad 60 procent szans na to że się uda w pierwszej procedurze i tak sobie powtarzam :p. Bo inaczej to by można fiknąć z niepewności.
Istnieje taki kalkulator? Też chcę :-) Pewnie gdy podam swój wiek, automatycznie będę gdzieś w okolicach 5% ;-)

To też, ale nie mieszkam w polsce i otacza mnie wiele narodowości i na prawdę jest to mocno zauważalne. Stąd też mnie też to nurtuje..
No ja też mam wiele narodowości wokół siebie i różnie bywa ;-) Mieszkam w ogóle w dzielnicy, w której jest bardzo dużo żydowskich rodzin i czasem widzę np. panie z czwórką, piątką dzieci, ale i takie, które mają ich 1 lub 2... pewnie w ich środowisku jest to uznawane za problem ;-)

Cześć dziewczyny...jestem tu od dawna...do tematu wróciłam tydzień temu.4 transfer 4 dniowego zarodeczka wczesna blastka.Podpowiedzcie proszę czy dziś 7 dpt robic betę?lekarz zlecił zrobic 10 dpt.Ale nerwy mnie zjadają...

Ja niestety dalej walczę , chwilami mam ochotę rzucić to wszystko w p***u ( np. dziś , tzn. wczoraj ... Kolejny rok mi przybył a ja dalej bez dzieci ☹️ na dzień dobry się zryczałam ☹️ i oczywiście znów w głowie miałam że to się nigdy nie uda , że po co dalej walczę , po co dalej w to brnę jak to nie ma sensu ... 🤦‍♀️) ale jakiś wewnętrzny głos mi podpowiada Walcz bo w końcu się uda. I tak walczę już od dłuższego czasu ... W tej chwili jestem po trzeciej punkcji już , po dwóch wizytach u Paśnika i po trzecim szczepieniu limfocytami ... Tak jak kiedyś mi sugerowałyście mam zrąbaną immunologię ☹️ za dwa tygodnie jadę sprawdzić czy szczepienia coś pomogły i będę się przygotowywać do kolejnego transferu ... 7 jeśli się nie mylę ... ( Już zgubiłam rachubę ile ich było ... ) mam nadzieję że nadejdzie kiedyś ten dzień i w końcu będę mogła cieszyć się że i ja zostanę mama ... Eh... Takie smuty mnie naszły na noc :/ No nic ucałuj dziewczynki bardzoooo mocno 😘😘❤️
To ja będę 'dodatkowym' głosem i napisze - walcz, bo w końcu się uda! Immunologia to dla mnie dość enigmatyczny temat, z tego co zauważyłam - niejednoznaczny również w środowisku lekarskim, ale powiem Ci, że słyszałam niesamowite historie zakończone szczęśliwie po leczeniu u Paśnika! Może właśnie znalazłaś przyczynę niepowodzeń? Trzymam kciuki!

reklama
Pewnie też zależy, w jakiej sytuacji ta Marokanka czy Senegalka. Wczoraj spotkałam takich mnóstwo - zdających maturę i mających w planach studia, rozwój, nie zakładanie rodziny od razu. No ale to już pokolenie urodzone w Europie... W naszym labo "niepłodnościowym" spotkaliśmy pary o różnym pochodzeniu, także pewnie to wszystko zależy...
jasne, tylko niestety nadal trn procent uczacych sie i majacych perspektywy, nawet jesli sa urodzone w Europie, jedt sporo nizszy niz wsrod bialych kobiet. Ot taka kultura.

Do góry