reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

reklama
Tyle jest pęcherzyków, taka dostalam informacje , przecież zawsze tylko jeden lub 2 rośnie jako dominujace , reszta odpada, Pani dr chce uspokoić antykoncepcja aby potem wszystkie na stymulacji rowno rosły, tyle zrozumiałam:)

O to mi chodziło
,,W każdym cyklu pobudzonych do wzrostu zostaje nawet około 20 pęcherzyków, w obydwu jajnikach. Zwykle tylko jeden z nich „wygrywa wyścig” - staje się pęcherzykiem dominującym. Ostatecznie dojrzewa i uwalnia oocyt (komórkę jajową), która może zostać zapłodniona przez plemnik.
ja jednak nie rozumiem. Jak mi sprawdzali, że mam określoną liczbę pęcherzyków to tyle było komórek jajowych, no może 3 odpadły. Ale nie, że z 20 zostaje 1 dominująca. i w jakim celu ta antykoncepcja teraz? i kolejna stymulacja?

ja jednak nie rozumiem. Jak mi sprawdzali, że mam określoną liczbę pęcherzyków to tyle było komórek jajowych, no może 3 odpadły. Ale nie, że z 20 zostaje 1 dominująca. i w jakim celu ta antykoncepcja teraz? i kolejna stymulacja?
Ja nic z tego nie kumam. U mnie jak w jednym cyklu nie pękło jajeczko to miałam wizytę najpóźniej do 3dc i wtedy jajniki były puste, żadnych jajeczek nowych jak i tego przejrzalego.
Może czegoś nie wiemy...

Ja nie miałam żadnej stymulacji, po prostu mam tyle malutkich pęcherzyków w jajnikach , nie wiem już jak to inaczej napisac , antykoncepcje mam zeby wyciszyć jajniki, że względu na wiek i amh zeby nie doszło do hiperstymulacji, za 2 Tyg będę brać menopur 150 z tego co pamiętam

Ja nie miałam żadnej stymulacji, po prostu mam tyle malutkich pęcherzyków w jajnikach , nie wiem już jak to inaczej napisac , antykoncepcje mam zeby wyciszyć jajniki, że względu na wiek i amh zeby nie doszło do hiperstymulacji, za 2 Tyg będę brać menopur 150 z tego co pamiętam
Wydaje mi się, że mowa tu o przęcherzykach antralnych. Pęcherzyki antralne to pęcherzyki w jajnikach, które są gotowe do wzrostu pod wpływem naturalnych gonadotropin (w przypadku in vitro to są zastrzyki jakie przyjmujemy). W trakcie wzrostu pęcherzyki antralne, nie wszystkie, stają się pęcherzykami dominującymi. Gdzieś wyczytałam, że „za normalną” uznaję się liczbę kilku-kilkunastu per jajnik. Liczba kilkudziesięciu (czyli też>20) może wskazywać na zespół policystycznych jajników.

Wydaje mi się, że mowa tu o przęcherzykach antralnych. Pęcherzyki antralne to pęcherzyki w jajnikach, które są gotowe do wzrostu pod wpływem naturalnych gonadotropin (w przypadku in vitro to są zastrzyki jakie przyjmujemy). W trakcie wzrostu pęcherzyki antralne, nie wszystkie, stają się pęcherzykami dominującymi. Gdzieś wyczytałam, że „za normalną” uznaję się liczbę kilku-kilkunastu per jajnik. Liczba kilkudziesięciu (czyli też>20) może wskazywać na zespół policystycznych jajników.
O też mi się tak wydaje. Ja miałam chyba 18 lub 19 antralnych. I wyszlo z tego po stymulacji 12 dojrzałych, a reszta była za mała.

Hej, też mi się tak wydaje. Gdy dostałam skierowanie na sono HSG na samym początku diagnostyki, w skierowaniu był też aspekt "policzenia rezerwy jajnikowej". Było to u mnie wtedy 10 i 11 o ile pamiętam. Przy stymulacji do IUI miałam zazwyczaj ok. 3 większych, a jeden dominujący.

reklama
Czy typko u nas jest taka gonitwa w terminach? 🤔🤯
Przydałoby mi się trochę gonitwy, szczerze mówiąc.. A u nas terminy są masakrycznie odległe... Embriolog w marcu, wizyta przed punkcją w lipcu, będę mieć super szczęście, jeśli cokolwiek się zacznie przed końcem wakacji :-(((

Do góry