reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Dziewczyny z pcos, czy mogłybyście przybliżyć mi krótko jak to było u Was? Podczytuję Wasze wpisy, ale to dla mnie nowy temat i trochę się gubię :(
Wczoraj na wizycie zostaliśmy ostatecznie zakwalifikowani do in vitro, głównie przez aberrację w moim kariotypie.
Mam też niestety wysoki AMH (dokładnie 7.22), wczoraj na wizycie w 14 dc nie było specjalnie żadnego pęcherzyka dominującego i endometrium też cienkie 6.5 mm. Dodam, że to mój pierwszy cykl na Aromku 1x1 (3-7 dc), ale jak przyszły wyniki kariotypów to zmieniliśmy plany. Nie zareagowałam na tę stymulację, dr mówił ze za mała dawka.
Ale do brzegu, czy u Was przy wysokiej rezerwie jajnikowej udało się dobrać odpowiednią stymulację, by pobrać komórki? A jak potem z endo, czeka się na odpowiednie czy też jakoś wspomaga jego rozwój?
Wybaczcie za tyle pytań🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

reklama
Moim zdaniem AH nie pomoze i EG tez nie jeżeli zarodek był wadliwy genetycznie. A to nie jest tak, ze skoro AA to napewno zdrowy. Napewno- to on ma większe szanse na implantację nawet jak ma niepoprawny kariotyp, niż BC które cudem ma ten kariotyp poprawny.
Może jest jakiś problem z implantacją hymmm to wtedy może „lepiej” się zaimplantuje. Ale ciąże biochemiczne - to często genetyka, lub problemy z inplabtacją nie dochodzą do 6tc. Czy poprawne wyniki bety są i przyrosty? Jeżeli tak i nagle coś się dzieje to coś zwalcza zarodek - klasyka heparyna, acard a jak nie to już imunologia o której dziewczyny piszą. Trzeba się przyjrzeć głębiej :-) jakie zarodki, ile lat itd.. i wtedy można obstawiać problem, bo tez takie statystyczne rokowania.
Tak bety prawidłowe, ale nie badałam ich zbyt wiele razy. Max 3.
Heparynę mam zawsze w zestawie.

Immunologia mogła się spierdaczyć? Bo dwie pierwsze ciąże raczej książkowe.

Dziewczyny z pcos, czy mogłybyście przybliżyć mi krótko jak to było u Was? Podczytuję Wasze wpisy, ale to dla mnie nowy temat i trochę się gubię :(
Wczoraj na wizycie zostaliśmy ostatecznie zakwalifikowani do in vitro, głównie przez aberrację w moim kariotypie.
Mam też niestety wysoki AMH (dokładnie 7.22), wczoraj na wizycie w 14 dc nie było specjalnie żadnego pęcherzyka dominującego i endometrium też cienkie 6.5 mm. Dodam, że to mój pierwszy cykl na Aromku 1x1 (3-7 dc), ale jak przyszły wyniki kariotypów to zmieniliśmy plany. Nie zareagowałam na tę stymulację, dr mówił ze za mała dawka.
Ale do brzegu, czy u Was przy wysokiej rezerwie jajnikowej udało się dobrać odpowiednią stymulację, by pobrać komórki? A jak potem z endo, czeka się na odpowiednie czy też jakoś wspomaga jego rozwój?
Wybaczcie za tyle pytań🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️
Kochana ja mam ponad 9 amh pierwsza stymulacja pobrano 9 komórek 6 zaplodniono 1 tylko dotrwała ale niestety ciąży z niej nie było w drugiej stymulacji już było piękniej ponad 20 komórek pobranych 6 zaplodnionych wszystkie dotrwaly do blastocysty 5 jest zamrożone i czeka a jeden w brzuszku obecnie 27 tydzień ❤️

Kochana ja mam ponad 9 amh pierwsza stymulacja pobrano 9 komórek 6 zaplodniono 1 tylko dotrwała ale niestety ciąży z niej nie było w drugiej stymulacji już było piękniej ponad 20 komórek pobranych 6 zaplodnionych wszystkie dotrwaly do blastocysty 5 jest zamrożone i czeka a jeden w brzuszku obecnie 27 tydzień ❤️
Mogę napisać priv?:)

Tak bety prawidłowe, ale nie badałam ich zbyt wiele razy. Max 3.
Heparynę mam zawsze w zestawie.

Immunologia mogła się spierdaczyć? Bo dwie pierwsze ciąże raczej książkowe.
A jakie były te bety 6dpt? Itd…
Teoretycznie według znanych mi wytycznych, jeżeli byłyby problemy z imunologią raczej dziecka byś nie urodziła. Chociaż są głosy, które mówią inaczej. Z tego co mi wiadomo raczej tylko 2% kobiet ma problemy imunologiczne. Często jest to jednak wina zarodka, obecnie badana jest kinetyka itp. I się okazuje ze ona tez ma ogromny wpływ.

reklama
A jakie były te bety 6dpt? Itd…
Teoretycznie według znanych mi wytycznych, jeżeli byłyby problemy z imunologią raczej dziecka byś nie urodziła. Chociaż są głosy, które mówią inaczej. Z tego co mi wiadomo raczej tylko 2% kobiet ma problemy imunologiczne. Często jest to jednak wina zarodka, obecnie badana jest kinetyka itp. I się okazuje ze ona tez ma ogromny wpływ.
Podobno problemy z immunologia mogą się pojawić ot tak. Nawet u kobiet, które wcześniej urodziły normalnie dziecko. To wieści od lekarza.

Do góry