reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

Dziewczyny z pcos, czy mogłybyście przybliżyć mi krótko jak to było u Was? Podczytuję Wasze wpisy, ale to dla mnie nowy temat i trochę się gubię :(
Wczoraj na wizycie zostaliśmy ostatecznie zakwalifikowani do in vitro, głównie przez aberrację w moim kariotypie.
Mam też niestety wysoki AMH (dokładnie 7.22), wczoraj na wizycie w 14 dc nie było specjalnie żadnego pęcherzyka dominującego i endometrium też cienkie 6.5 mm. Dodam, że to mój pierwszy cykl na Aromku 1x1 (3-7 dc), ale jak przyszły wyniki kariotypów to zmieniliśmy plany. Nie zareagowałam na tę stymulację, dr mówił ze za mała dawka.
Ale do brzegu, czy u Was przy wysokiej rezerwie jajnikowej udało się dobrać odpowiednią stymulację, by pobrać komórki? A jak potem z endo, czeka się na odpowiednie czy też jakoś wspomaga jego rozwój?
Wybaczcie za tyle pytań🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

reklama
Moim zdaniem AH nie pomoze i EG tez nie jeżeli zarodek był wadliwy genetycznie. A to nie jest tak, ze skoro AA to napewno zdrowy. Napewno- to on ma większe szanse na implantację nawet jak ma niepoprawny kariotyp, niż BC które cudem ma ten kariotyp poprawny.
Może jest jakiś problem z implantacją hymmm to wtedy może „lepiej” się zaimplantuje. Ale ciąże biochemiczne - to często genetyka, lub problemy z inplabtacją nie dochodzą do 6tc. Czy poprawne wyniki bety są i przyrosty? Jeżeli tak i nagle coś się dzieje to coś zwalcza zarodek - klasyka heparyna, acard a jak nie to już imunologia o której dziewczyny piszą. Trzeba się przyjrzeć głębiej :-) jakie zarodki, ile lat itd.. i wtedy można obstawiać problem, bo tez takie statystyczne rokowania.
Tak bety prawidłowe, ale nie badałam ich zbyt wiele razy. Max 3.
Heparynę mam zawsze w zestawie.

Immunologia mogła się spierdaczyć? Bo dwie pierwsze ciąże raczej książkowe.

Dziewczyny z pcos, czy mogłybyście przybliżyć mi krótko jak to było u Was? Podczytuję Wasze wpisy, ale to dla mnie nowy temat i trochę się gubię :(
Wczoraj na wizycie zostaliśmy ostatecznie zakwalifikowani do in vitro, głównie przez aberrację w moim kariotypie.
Mam też niestety wysoki AMH (dokładnie 7.22), wczoraj na wizycie w 14 dc nie było specjalnie żadnego pęcherzyka dominującego i endometrium też cienkie 6.5 mm. Dodam, że to mój pierwszy cykl na Aromku 1x1 (3-7 dc), ale jak przyszły wyniki kariotypów to zmieniliśmy plany. Nie zareagowałam na tę stymulację, dr mówił ze za mała dawka.
Ale do brzegu, czy u Was przy wysokiej rezerwie jajnikowej udało się dobrać odpowiednią stymulację, by pobrać komórki? A jak potem z endo, czeka się na odpowiednie czy też jakoś wspomaga jego rozwój?
Wybaczcie za tyle pytań🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️
Kochana ja mam ponad 9 amh pierwsza stymulacja pobrano 9 komórek 6 zaplodniono 1 tylko dotrwała ale niestety ciąży z niej nie było w drugiej stymulacji już było piękniej ponad 20 komórek pobranych 6 zaplodnionych wszystkie dotrwaly do blastocysty 5 jest zamrożone i czeka a jeden w brzuszku obecnie 27 tydzień ❤️

Kochana ja mam ponad 9 amh pierwsza stymulacja pobrano 9 komórek 6 zaplodniono 1 tylko dotrwała ale niestety ciąży z niej nie było w drugiej stymulacji już było piękniej ponad 20 komórek pobranych 6 zaplodnionych wszystkie dotrwaly do blastocysty 5 jest zamrożone i czeka a jeden w brzuszku obecnie 27 tydzień ❤️
Mogę napisać priv?:)

Tak bety prawidłowe, ale nie badałam ich zbyt wiele razy. Max 3.
Heparynę mam zawsze w zestawie.

Immunologia mogła się spierdaczyć? Bo dwie pierwsze ciąże raczej książkowe.
A jakie były te bety 6dpt? Itd…
Teoretycznie według znanych mi wytycznych, jeżeli byłyby problemy z imunologią raczej dziecka byś nie urodziła. Chociaż są głosy, które mówią inaczej. Z tego co mi wiadomo raczej tylko 2% kobiet ma problemy imunologiczne. Często jest to jednak wina zarodka, obecnie badana jest kinetyka itp. I się okazuje ze ona tez ma ogromny wpływ.

reklama
A jakie były te bety 6dpt? Itd…
Teoretycznie według znanych mi wytycznych, jeżeli byłyby problemy z imunologią raczej dziecka byś nie urodziła. Chociaż są głosy, które mówią inaczej. Z tego co mi wiadomo raczej tylko 2% kobiet ma problemy imunologiczne. Często jest to jednak wina zarodka, obecnie badana jest kinetyka itp. I się okazuje ze ona tez ma ogromny wpływ.
Podobno problemy z immunologia mogą się pojawić ot tak. Nawet u kobiet, które wcześniej urodziły normalnie dziecko. To wieści od lekarza.

Do góry