reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

Ja Powiem tak, „ja wiem, ze…” „ja ręczę, za…” Jest taki cytat, tyle o sobie wiemy na ile nas sprawdzono. Taaak Sama kiedyś byłam nastolatką 🤣

Co do obecnych czasów w jakich żyjemy… Jeżeli osoba pracująca w psychiatrii dziecięcej nie ma narzędzi do pomocy dziecku w ewentualnym kryzysie to kto ma?
I znowu wracamy do „ odwagi”. Choć bardziej pasuje mi tu pojęcie „smaku” niczym z wiersza Herberta, polecam przeczytać „potęga smaku”.
Tam jest taki cytat : „to wcale nie wymagało wielkiego charakteru
mieliśmy odrobinę niezbędnej odwagi
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa”
W trudnych czasach przyjdzie nam żyć. Temat in vitro będzie jednym z nich. Traktowanie przedmiotowe kobiet, obrażanie dzieci o innej orientacji seksualnej niż mówi Batman z ambony…
Może twoje dziecko będzie poza tymi tematami. „ nie będzie z in vitro”, „ nie będzie kobietą” którą wyśmieją policjanci w czasie składania zawiadomienia, nie będzie miało znajomych gejów, ludzi chorujących na choroby psychiczne itd.
Fajnie jest stać z boku okazywać empatię i zrozumienie, ale nigdy nie utożsamiać się z grupą której współczujemy. Bo MY jesteśmy inni.
Oczywiście obrobić chłopca z którego inni będą się śmiać bo jest z in vitro. Napewno jest to lepsze niż odwrócić wzrok. Tylko mi to pachnie hipokryzją :-) i robieniem sobie dobrze. Nie mam odwagi zrobić tak i tak.. to zrobię inaczej i tak tez ukoję swoje sumienie.
Myśle, ze o odwagę tu chodzi…
„Mieć rację, to za mało by zwyciężać”

Ja mocno związana jestem z tym cytatem.
W ziemi pełno kości tych co mieli odwagę.
Na cmentarzach pełno tych co mieli pierwszeństwo.

Ja chyba nie jestem materiałem na bohaterkę i wojowniczkę.

W psychiatrii staramy się naprawiać błędy rodziców. I psychiatria z tym przegrywa. Jakie narzędzia pomogą, gdy rodzic głupi, ślepy ..

reklama
O to bardzo długo :) jeśli mogę doradzić zrób wcześniej (6, 8,10dpt) bo tfu tfu jakby się nie udało będziesz wiedziała czy nie było ciąży biochemicznej.
Mój lekarz mówił że przy transferze 5 dniowej blastki beta 10 dpt jest wiarygodna. Ja to 23 dpt miałam już serduszka, a gdzie tu tyle do bety czekać. Dla mnie stanowczo za długo

Mój lekarz mówił że przy transferze 5 dniowej blastki beta 10 dpt jest wiarygodna. Ja to 23 dpt miałam już serduszka, a gdzie tu tyle do bety czekać. Dla mnie stanowczo za długo
Ja leczę się w Invicta i po transferze miałam robić betę w:
-> 3 dpt miałam weryfikację wyników, więc badania robiłam 2 dpt,
-> 7 dpt,
-> 10 dpt miałam weryfikację, więc robiłam w 9 dpt.

Z czego pierwsza beta wyszła podwyższona jeszcze po zastrzyku z transferu.

Miałam takie wyniki:
- (2dpt) B-HCG - 34,1, E2 -201 pg/ml, PROG - 15,90 ng/ml
- (7dpt) B-HCG - 27,5, E2 -113 pg/ml, PROG - 15,20 ng/ml
- (9 dpt) B-HCG - 55,5, E2 -103 pg/ml, PROG - 31,60 ng/ml

Sama potem robiłam sobie jeszcze betę:
15 dpt - 552,9
23 dpt - ponad 11 000
28 dpt - 300 :(

Ja leczę się w Invicta i po transferze miałam robić betę w:
-> 3 dpt miałam weryfikację wyników, więc badania robiłam 2 dpt,
-> 7 dpt,
-> 10 dpt miałam weryfikację, więc robiłam w 9 dpt.

Z czego pierwsza beta wyszła podwyższona jeszcze po zastrzyku z transferu.

Miałam takie wyniki:
- (2dpt) B-HCG - 34,1, E2 -201 pg/ml, PROG - 15,90 ng/ml
- (7dpt) B-HCG - 27,5, E2 -113 pg/ml, PROG - 15,20 ng/ml
- (9 dpt) B-HCG - 55,5, E2 -103 pg/ml, PROG - 31,60 ng/ml

Sama potem robiłam sobie jeszcze betę:
15 dpt - 552,9
23 dpt - ponad 11 000
28 dpt - 300 :(
Ja też z Invicta 😉 oprócz bety w 3,7 i 10 dpt miałam jeszcze robioną przy okazji hormonów i USG w 16 i 23 dpt

Dziewczyny pytanko, na szybko dla przypomnienia 😊 18tydz, odejście wód płodowych, dzień później serduszko przestało bić, 2 dni później poród w szpitalu.
Dziś dostałam pismo odnośnie łożyska, że nie domagało. Niestety więcej nie mogę się rozczytać bo piszą w DE takimi słowami, że nie będąc lekarzem nic nie wiesz.

Od Kropka jeszcze pisma nie dostałam, pappy ani nifty nie robiłam.

Czy któraś z was może była w podobnej sytuacji? Albo wie od czego powinnam zacząć?
Kochana @Magdusia88 dala mi kilka tropów ❤️ i jest ze mną w kontakcie.

Będę wdzięczna za każdą odpowiedź ❤️

reklama
Do góry