reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Kto po in vitro?

Ja Powiem tak, „ja wiem, ze…” „ja ręczę, za…” Jest taki cytat, tyle o sobie wiemy na ile nas sprawdzono. Taaak Sama kiedyś byłam nastolatką 🤣

Co do obecnych czasów w jakich żyjemy… Jeżeli osoba pracująca w psychiatrii dziecięcej nie ma narzędzi do pomocy dziecku w ewentualnym kryzysie to kto ma?
I znowu wracamy do „ odwagi”. Choć bardziej pasuje mi tu pojęcie „smaku” niczym z wiersza Herberta, polecam przeczytać „potęga smaku”.
Tam jest taki cytat : „to wcale nie wymagało wielkiego charakteru
mieliśmy odrobinę niezbędnej odwagi
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa”
W trudnych czasach przyjdzie nam żyć. Temat in vitro będzie jednym z nich. Traktowanie przedmiotowe kobiet, obrażanie dzieci o innej orientacji seksualnej niż mówi Batman z ambony…
Może twoje dziecko będzie poza tymi tematami. „ nie będzie z in vitro”, „ nie będzie kobietą” którą wyśmieją policjanci w czasie składania zawiadomienia, nie będzie miało znajomych gejów, ludzi chorujących na choroby psychiczne itd.
Fajnie jest stać z boku okazywać empatię i zrozumienie, ale nigdy nie utożsamiać się z grupą której współczujemy. Bo MY jesteśmy inni.
Oczywiście obrobić chłopca z którego inni będą się śmiać bo jest z in vitro. Napewno jest to lepsze niż odwrócić wzrok. Tylko mi to pachnie hipokryzją :-) i robieniem sobie dobrze. Nie mam odwagi zrobić tak i tak.. to zrobię inaczej i tak tez ukoję swoje sumienie.
Myśle, ze o odwagę tu chodzi…
„Mieć rację, to za mało by zwyciężać”

Ja mocno związana jestem z tym cytatem.
W ziemi pełno kości tych co mieli odwagę.
Na cmentarzach pełno tych co mieli pierwszeństwo.

Ja chyba nie jestem materiałem na bohaterkę i wojowniczkę.

W psychiatrii staramy się naprawiać błędy rodziców. I psychiatria z tym przegrywa. Jakie narzędzia pomogą, gdy rodzic głupi, ślepy ..

reklama
O to bardzo długo :) jeśli mogę doradzić zrób wcześniej (6, 8,10dpt) bo tfu tfu jakby się nie udało będziesz wiedziała czy nie było ciąży biochemicznej.
Mój lekarz mówił że przy transferze 5 dniowej blastki beta 10 dpt jest wiarygodna. Ja to 23 dpt miałam już serduszka, a gdzie tu tyle do bety czekać. Dla mnie stanowczo za długo

Mój lekarz mówił że przy transferze 5 dniowej blastki beta 10 dpt jest wiarygodna. Ja to 23 dpt miałam już serduszka, a gdzie tu tyle do bety czekać. Dla mnie stanowczo za długo
Ja leczę się w Invicta i po transferze miałam robić betę w:
-> 3 dpt miałam weryfikację wyników, więc badania robiłam 2 dpt,
-> 7 dpt,
-> 10 dpt miałam weryfikację, więc robiłam w 9 dpt.

Z czego pierwsza beta wyszła podwyższona jeszcze po zastrzyku z transferu.

Miałam takie wyniki:
- (2dpt) B-HCG - 34,1, E2 -201 pg/ml, PROG - 15,90 ng/ml
- (7dpt) B-HCG - 27,5, E2 -113 pg/ml, PROG - 15,20 ng/ml
- (9 dpt) B-HCG - 55,5, E2 -103 pg/ml, PROG - 31,60 ng/ml

Sama potem robiłam sobie jeszcze betę:
15 dpt - 552,9
23 dpt - ponad 11 000
28 dpt - 300 :(

Ja leczę się w Invicta i po transferze miałam robić betę w:
-> 3 dpt miałam weryfikację wyników, więc badania robiłam 2 dpt,
-> 7 dpt,
-> 10 dpt miałam weryfikację, więc robiłam w 9 dpt.

Z czego pierwsza beta wyszła podwyższona jeszcze po zastrzyku z transferu.

Miałam takie wyniki:
- (2dpt) B-HCG - 34,1, E2 -201 pg/ml, PROG - 15,90 ng/ml
- (7dpt) B-HCG - 27,5, E2 -113 pg/ml, PROG - 15,20 ng/ml
- (9 dpt) B-HCG - 55,5, E2 -103 pg/ml, PROG - 31,60 ng/ml

Sama potem robiłam sobie jeszcze betę:
15 dpt - 552,9
23 dpt - ponad 11 000
28 dpt - 300 :(
Ja też z Invicta 😉 oprócz bety w 3,7 i 10 dpt miałam jeszcze robioną przy okazji hormonów i USG w 16 i 23 dpt

Dziewczyny pytanko, na szybko dla przypomnienia 😊 18tydz, odejście wód płodowych, dzień później serduszko przestało bić, 2 dni później poród w szpitalu.
Dziś dostałam pismo odnośnie łożyska, że nie domagało. Niestety więcej nie mogę się rozczytać bo piszą w DE takimi słowami, że nie będąc lekarzem nic nie wiesz.

Od Kropka jeszcze pisma nie dostałam, pappy ani nifty nie robiłam.

Czy któraś z was może była w podobnej sytuacji? Albo wie od czego powinnam zacząć?
Kochana @Magdusia88 dala mi kilka tropów ❤️ i jest ze mną w kontakcie.

Będę wdzięczna za każdą odpowiedź ❤️

reklama
Do góry