Dzięki ja już wczoraj sobie poszłam zrobić. Beta ponad 6000, nie pamiętam dokładnej wartości. Dziś jestem 17 dpt.Dziewczyny @Melania_1407 i @Magdusia88 trzymam kciuki za transfery. Zabierajcie kropki do domków
@AgiG za betę do nieba .
reklama
Położna mówiła o 6/7 komórkach - liczyła 19,18, 16 i 15mmTen estradiol 7000 to pewnie w pmol czyli jakieś 1900 pg/ml. Moim zdaniem z tego estradiolu wynika, że może być więcej dojrzałych komórek, bo czytałam że średnio jest liczone 200-300 pg/ml na 1 komórkę.
Swoją drogą przy jakim rozmiarze komórkę uważa się za dojrzałą
Na kiedy masz przewidzianą punkcję?
Już doczytałam, że już kończysz zastrzyki
Mniejszych nie wliczała (mam jeszcze 12 i 13mm). Zgadzałoby się to z tym co mowisz.
Poprzednia położna policzyła wszystkie pecherzyki i wyszło jej 12 albo 13.
nieagatka
Fanka BB :)
Od 18mm, 20-22 jest optymalnie podobno.Ten estradiol 7000 to pewnie w pmol czyli jakieś 1900 pg/ml. Moim zdaniem z tego estradiolu wynika, że może być więcej dojrzałych komórek, bo czytałam że średnio jest liczone 200-300 pg/ml na 1 komórkę.
Swoją drogą przy jakim rozmiarze komórkę uważa się za dojrzałą [emoji848]
Na kiedy masz przewidzianą punkcję?
Już doczytałam, że już kończysz zastrzyki [emoji4]
Dziękuje za pomocSeparacja magnetyczna jest możliwa gdy jest 10mln/ml plemników. Generalnie stosuje się zamiennie te metody. No chyba ze jest źle bardzo to wtedy można obie. U was chyba nie było tragedii. FAMSI ma inne działanie, niż separacja - odsiewa te z wadliwą chromatyną ( w mniejszym stopniu niż tuba magnetyczna) ale i sprawdza które są zdolne do zapłodnienia. Bo ( moim zdaniem) z wadliwym DNA wiele plemników zapłodni komórkę, ale niepoprawnie. A tutaj jak jest problem z zapłodnieniem np. 30% komórek co może wynikać z innych anomalii a nie genetyki to FAMSI pomoże. To bardzo wyspecjalizowana metoda i powinna wystarczyć. Często widzę separacje magnetyczną np. przy IUI, bo przecież FAMSI się wtedy nie da:-) Powidzenia!
U nas wszystkie komórki ładnie się zaplodnily ale przestały się rozwijać w stadium moruli tzn nie przekształciły się w blastocystę.
Fragmentacja DNA 18%, Morfologia 5% (tak było przy poprzednim ivf).
Obecnych wyników nie mogę znaleźć. Plemników 15mln/ml to akurat pamietam.
@kate_b7, przy takiej fragmentacji Twoim zdaniem warto iść w separacje i Famsi. Czy samo Famsi powinno wystarczyć? Będę jeszcze rozmawiać z embriologiem.
Ostatnia edycja:
mala_Mi 80
Niby tak ale jak się złoży kilka czynników na raz typu stare komórki, słabe nasienie i jeszcze wiek geriatryczny to więcej komórek daje jakąś tam minimalnie większą szansę na złoty strzałBo nie ilość tylko jakość się liczy :-)
zgadzam sie, u mnie z 40 komorek z 2 stymulacji mam 4 ok zarodki czyli tylko 10% moich komorek sie poprawnie podzielilo. jestem szczesciara ze mam wysokie amh i duzo naprodukowalam bo dzieki temu to 10% to dalej kilka zarodkowNiby tak ale jak się złoży kilka czynników na raz typu stare komórki, słabe nasienie i jeszcze wiek geriatryczny to więcej komórek daje jakąś tam minimalnie większą szansę na złoty strzał
eij
Ja miałam estradiol na 3 dni przed punkcją prawie 3 tyś. i miałam pobrane 22 pęcherzyki. Więc przy Twoim estradiolu wydaje się że będzie ich więcejwydaje mi sie ze wiecej bedziesz miec po estradiolu,oni nie widza czesto wszystkich jaj, mi mowilo ze ok 15-20 bedzie a bylo 34, kilka dziewczyn tu mialo tak ze na podgladzie nie widzieli, trzymam kciuki!
A wcześniej było FAMSI? Ja bym pogadała z embriologiem bo oni znają najlepiej te procedury. Skoro macie powyżej 10 mln/ml to warto spróbować bo fragmentacja jest duża. U nas rezultaty widać już przy FAMSI samym, ale niestety przy krypto nie da się zrobić separacji. A mąż miał kariotyp robiony? Jak poprawny jest to tylko fragmentacja psuje tutaj, chyba ze zarodki w 3 dobie nie są książkowe to wtedy trzeba przyjrzeć się i komórkom jajowym. Standardem są poprawne zarodki w 3 dobie a potem brak rozwoju i kilka blastocyst z wielkiej puli ładnych zarodków. Bo w 4 dobie wchodzi genom zarodka.Dziękuje za pomoc
U nas wszystkie komórki ładnie się zaplodnily ale przestały się rozwijać w stadium moruli tzn nie przekształciły się w blastocystę.
Fragmentacja DNA 18%, Morfologia 5% (tak było przy poprzednim ivf).
Obecnych wyników nie mogę znaleźć. Plemników 15mln/ml to akurat pamietam.
@kate_b7, przy takiej fragmentacji Twoim zdaniem warto iść w separacje i Famsi. Czy samo Famsi powinno wystarczyć? Będę jeszcze rozmawiać z embriologiem.
Pytanie jest czy warto robic obie rzeczy? Czy się opłaca? Opłaca to napewno nie bo jezeki dofinansowanie jest to czasem warto odłożyć kasę na kolejną procedurę. No, ale podwójna selekcja moze być strzałem w 10 u was.. wydasz teraz 1000 plus ale w końcu będzie ciąża chociaż 18% to duzo. U nas zlecano obie rzeczy ale jak mówiłam tylko FAMSI mogło być. Pytanie jak u was z ruchem postępowym A ? Bo jeżeli jest słabo to brac wszystko co się da… bo to ruch A a nie ilość i reszta parametrów definiuje powodzenie in vitro. Im więcej szybkich pływaków tym większe szanse ze są poprawne plemniki. Najgorzej gdy ruchu A nie ma albo jest niski %.
Tak tak :-) mi chodzi o to ze można się zdziwić. Młode kobietki pewne swych jajec i AMH nie zachodzą czasem w ciąże. A te przedojrzałe dzierlatki z pustymi jajnikami rozbijają bank z 1-2 komórkami:-) i weź to jest jest fart! Bo inaczej jest gdy ktoś zapłodni 1-2 komórki i zajdzie w ciąże a inaczej gdy 10-20 i z tego wybiera najlepsze zarodki. Bo takie sytuacje jednak są mniej rokujące, właśnie tak jak piszesz bo jest 10x mniej komórek. A jak u was? Jaki kierunek teraz?Niby tak ale jak się złoży kilka czynników na raz typu stare komórki, słabe nasienie i jeszcze wiek geriatryczny to więcej komórek daje jakąś tam minimalnie większą szansę na złoty strzał
reklama
No to będziecie mieć dużą rodzinkę ;-) nie martw się przecieram szlaki dam znac :-)zgadzam sie, u mnie z 40 komorek z 2 stymulacji mam 4 ok zarodki czyli tylko 10% moich komorek sie poprawnie podzielilo. jestem szczesciara ze mam wysokie amh i duzo naprodukowalam bo dzieki temu to 10% to dalej kilka zarodkow
Podziel się: