reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Kto po in vitro?

reklama
wydaje mi sie ze wiecej bedziesz miec po estradiolu,oni nie widza czesto wszystkich jaj, mi mowilo ze ok 15-20 bedzie a bylo 34, kilka dziewczyn tu mialo tak ze na podgladzie nie widzieli, trzymam kciuki!
Dokładnie, u mnie było tak samo, lekarz mówi na 2 wizytach, że widzi tak 12-15 pęcherzyków -psychicznie byłam już nastawiona, że tyle i koniec, a ten po punkcji z tekstem, że mamy 22 pęcherzyki🤷‍♀️ i totalnie mnie zamurowało, no i finalnie 22 jajca, bo wszystkie były pełne..

W sumie będzie co będzie, jeszcze jutro zastrzyki i punkcja.

Teraz patrzę na metodę zapłodnienia. Wybraliśmy IMSI, wlasciwie to takie FAMSI (IMSI plus kwas hialuronowy) ale MACS (separacja magnetyczna) nie jest zaznaczone.

Mozna zrobić najpierw separacje, a dopiero później IMSI/FAMSI? Czy to jest tak, ze się robi albo jedno albo drugie?
Niby wszystko wiedziałam, a teraz zgłupiałam.

Wołam @kate_p7 ale na pewno jest zajęta super dziewczynkami😍

W sumie będzie co będzie, jeszcze jutro zastrzyki i punkcja.

Teraz patrzę na metodę zapłodnienia. Wybraliśmy IMSI, wlasciwie to takie FAMSI (IMSI plus kwas hialuronowy) ale MACS (separacja magnetyczna) nie jest zaznaczone.

Mozna zrobić najpierw separacje, a dopiero później IMSI/FAMSI? Czy to jest tak, ze się robi albo jedno albo drugie?
Niby wszystko wiedziałam, a teraz zgłupiałam.

Wołam @kate_p7 ale na pewno jest zajęta super dziewczynkami😍
Separacja magnetyczna jest możliwa gdy jest 10mln/ml plemników. Generalnie stosuje się zamiennie te metody. No chyba ze jest źle bardzo to wtedy można obie. U was chyba nie było tragedii. FAMSI ma inne działanie, niż separacja - odsiewa te z wadliwą chromatyną ( w mniejszym stopniu niż tuba magnetyczna) ale i sprawdza które są zdolne do zapłodnienia. Bo ( moim zdaniem) z wadliwym DNA wiele plemników zapłodni komórkę, ale niepoprawnie. A tutaj jak jest problem z zapłodnieniem np. 30% komórek co może wynikać z innych anomalii a nie genetyki to FAMSI pomoże. To bardzo wyspecjalizowana metoda i powinna wystarczyć. Często widzę separacje magnetyczną np. przy IUI, bo przecież FAMSI się wtedy nie da:-) Powidzenia!

U mnie dziś 8 dzień stymulacji. Estradiol 7k!
Lekarz powiedział, ze bardzo dobrze.

Położna (już po wizycie) wielkich (dojrzałych) pęcherzyków naliczyła w dokumentach 6. I powiedziała, ze na razie jest tylko tyle ale może jeszcze dojrzeją. Nic z tego nie rozumiem. Nie wiem czy mam się cieszyć czy nie.
Mój lekarz jest na urlopie, ten z zastępstwa… No cóż. Podobno jest dobry w stymulacjach.
Ten estradiol 7000 to pewnie w pmol czyli jakieś 1900 pg/ml. Moim zdaniem z tego estradiolu wynika, że może być więcej dojrzałych komórek, bo czytałam że średnio jest liczone 200-300 pg/ml na 1 komórkę.
Swoją drogą przy jakim rozmiarze komórkę uważa się za dojrzałą 🤔
Na kiedy masz przewidzianą punkcję?
Już doczytałam, że już kończysz zastrzyki 😊

Ostatnia edycja:
Kurcze to wszystko zależy sama nie wiem od czego.. Ja mam AMH 1.13... miałam 1 stymulację, pobrano 10 komórek z czego 5 było ok, 4 się zapłodnily.. no i poszły do mrożenia.
To zależy od wszystkiego po trochu: szczęścia, dobrego lekarza, wieku, nasienia... Są tu dziewczyny z bardzo niskim amh, którym in vitro udało się za pierwszym razem z 1-2 komórek. Ale są też takie, które pomimo dobrego amh, masy komórek nie mają zarodków.
Gratuluję udanej stymulacji 👏

reklama
To zależy od wszystkiego po trochu: szczęścia, dobrego lekarza, wieku, nasienia... Są tu dziewczyny z bardzo niskim amh, którym in vitro udało się za pierwszym razem z 1-2 komórek. Ale są też takie, które pomimo dobrego amh, masy komórek nie mają zarodków.
Gratuluję udanej stymulacji 👏
Bo nie ilość tylko jakość się liczy :-)

Do góry