reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Kto po in vitro?

reklama
Powoedz mi proszę jak to wogle się odbywa? Jakie są etapy i kiedy będziesz mogła zacząć stylulacje? 🤔 Nigdy się tym nie interesowałam. Ale może kiedyś mi się przyda...

UM musi wydać decyzje o tym, że dane miasto ma dofinansowanie.
Para umawia się na wizytę kwalifikacyjną i składa oprócz dokumentów do in vitro takie 3 oświadczenia do UM. Decyzja rozpatrywana jest w ciągu miesiąca. (Wymagają dodatkowo AMH, FSH, badania nasienia)
Po zapadnięciu decyzji można ruszać od ręki. Klinika dzwoni i informuje, że zostało przyznane. Maks kwoty to 5 tysiaków a ja płacę niecałe 4. Pierwszy transfer zarodka opłacają. Zapewniają też darmowe mrożenie zarodków przez 4 lata.

Ja byłam dzisiaj na prenatalnych i dobrze, ze zrobiłam test bo teraz pewnie bym się denerwowała. Ogółem to w moim wieku ZD 1:170 no byłam w szoku! Myslałam, ze no trochę lepiej. No ale do czego dążę: dziewczę 1 NK 1,9 i ZD ryzyko 1:690, ale druga pannica NK 2,4 i ZD 1: 280 reszta w porządku kości nosowe są itp. No i papa mi zalecała. Na co ja ze mam zrobiony NIPT i ze wynik jest poprawny to stwierdziła, ze ok. No i jakby co po papie byłby NIPT zalecany jakby się nie poprawiło;-P Ogółem amniopunkcja to jak jest poniżej 1:100, wiec ryzyko średnie. Zatem ominął mnie ogromny stress:-) No, ale robi mi usg i mówi; „ a tu może jakoś trzeci zarodek był” a ja na to, ze podali tylko dwa. Kobietka się przygląda i mówi, ze to krwiak i ma 81mm x 41mm taki duży. Zatem chyba się powiększył ;-( wiec mam czekać, aż się wchłonie lub oczyści.
Co to NIPT?

U mnie były jakieś pęcherzyki po stymulacji zakończonej ciążą. Teraz jeden jajnik mam cały w torbielach, na drugim też był jakiś większy pęcherzyk.
Niby 2 tygodnie po punkcji miałam usg ale u lekarza prowadzącego. Zbyt wiele mi nie powiedział, właściwie tylko, ze po okresie wszystko się uspokoi.
Będę musiała się wybrać na usg.

Ja byłam dzisiaj na prenatalnych i dobrze, ze zrobiłam test bo teraz pewnie bym się denerwowała. Ogółem to w moim wieku ZD 1:170 no byłam w szoku! Myslałam, ze no trochę lepiej. No ale do czego dążę: dziewczę 1 NK 1,9 i ZD ryzyko 1:690, ale druga pannica NK 2,4 i ZD 1: 280 reszta w porządku kości nosowe są itp. No i papa mi zalecała. Na co ja ze mam zrobiony NIPT i ze wynik jest poprawny to stwierdziła, ze ok. No i jakby co po papie byłby NIPT zalecany jakby się nie poprawiło;-P Ogółem amniopunkcja to jak jest poniżej 1:100, wiec ryzyko średnie. Zatem ominął mnie ogromny stress:-) No, ale robi mi usg i mówi; „ a tu może jakoś trzeci zarodek był” a ja na to, ze podali tylko dwa. Kobietka się przygląda i mówi, ze to krwiak i ma 81mm x 41mm taki duży. Zatem chyba się powiększył ;-( wiec mam czekać, aż się wchłonie lub oczyści.
To który rocznik jestes sasiadeczka?😉

@Wesoła_Aga ciekawe czy i jeśli tak to czy Kraków przystąpi wkoncu do projektu już kilka razy, próbowali ale pisiory blokują, 😡😫
I będzie tylko gorzej bo im się wcale ivf nie podoba...
Te dofinansowania powinny być według jakichś nie wiem progów finansowych czy coś a nie tylko dla miast, bo jak to jest mieszkańcy miasta mogą mieć dofinansowania i są lepsi w czymś niż mieszkańcy na przykład powiatu, małych miejscowości, gmin itp? Nie ma sprawiedliwości na tym świecie bo pisiory zamiast Nam pomagać to jeszcze dokopują i utrudniaja bardziej..

reklama
U mnie były jakieś pęcherzyki po stymulacji zakończonej ciążą. Teraz jeden jajnik mam cały w torbielach, na drugim też był jakiś większy pęcherzyk. Plamienia w drugiej połowie cyklu.....kuwa menopauza idzie czy co?
Ponoć w ciąży takie torbielki same się tworzą, ale powinny się wchłonąć. Ja po stymulacjach raz miałam torbiel czynnościowa. Urosła mi dopiero po punkcji a u mnie tez duzo drobnicy bo nie rosną pecherzyki idealnie równo;-(. A z tą menopauzą to serio już..?! Chyba wcześnie?!

Do góry