reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Nie przejmuj się to zwykła torbiel zdarzają Cię często .
Staram sie ,naprawde sie staram ale czuje, że jestem rozsypana od srodka na milion części od jakiegoś czasu...

W tym cyklu co mialas tą torbiel, to nie miałaś owulacji przez następny niepękniety pęcherzyk czy mowisz o owulacji z tym niepeknietym czy może w ogole jajnik nie wyprodukowal pecherzyka bo byl ten przerosniety z poprzedniego cyklu?
Bo u mnie pomimo, że jest ten 3cm z poprzedniego cyklu to lekarz nie widzial zadnego innego w tym cyklu a w 8 dniu cyklu to powinien cos widziec...

reklama
Tak przegladam czelusci Internetu w poszukiwaniu co moglabym jeszcze sprawdzic jak i tak czekam na wizyte u mojego lekarza. I znalazlam, ze kobietom przy dwoch nieudanych transferach robi sie biopsje endometrium. Dodatkowo jest takie cos jak "endometrial scratching", ktory wykonuje sie w miesiacu poprzedzajacym transfer w celu kontrolowanego uszkodzenia błony sluzowej. Ma to pomoc w zagniezdzieniu sie zarodka. Czy ktoras z Was o tym slyszala? Albo robila? Twierdza, ze dwukrotnie zwieksza szanse na zagniezdzenie sie...
I dodatkowo, myślicie zeby robic juz badania immunologiczne czy czekac co powie moj lekarz prowadzacy? A jak tak to od czego zaczac? Po kolei wszystko czy jednak jakiejs konkretnej kolejności?
Ja miałam scratching w połączeniu z lekami od docenta i przy tym zestawie za każdym razem zaskoczyło :) Raz była ciąża biochemiczna, a teraz ciąża :) wcześniejsze trzy transfery z beta zero. zapisz się do Paśnika, a po wizycie u lekarza prowadzącego zaczniesz robić badania jak zobaczysz co Ci powie. Z tego co kojarzę ta wizytę masz gdzieś w tym miesiącu? Na pewno histeroskopie warto zrobić przed kolejnym transferem :)

Dziewczyny, szkoda nerwów.
Mój mąż ma ultrakatolicką rodzinę. Jak słyszą, że jak ktoś mówi o invitro to padają słowa i opinie rodem z plakatów godek (celowo z małej litery).
Pogląd się zmienia jak sprawa zaczyna dotyczyć ich samych albo kogoś z ich najbliższej rodziny. Wtedy invitro zmienia się w nowoczesną medycynę.

Głupieję już od tej immunologii.
Miała mi babeczka endokrynolog przepisywać ale zapisałam się na konsultację immunologiczną, powiem facetowi jak sprawa wygląda i niech przepisuje badania. A w między czasie klepie termin do Paśnika.

Na razie na mojej liście są:

Antykoagulant tocznia
P / ciała p.beta 2 glikoproteinie IgG
P / ciała p.beta 2 glikoproteinie IgM
P / c p. kardiolipinowe IgG
P / c p. kardiolipinowe IgM
P / ciała p. plemnikowe (to chyba nie jest badanie PTC?)
P / ciała p. łożyskowe
Test CBA
Test IMK
ANA 1
ANA 2
Test LCT
Helicobacter pylori

Na tej liście są KIR-y?
Coś byście jeszcze dopisały? Chodzi o takie badania podstawowe, żeby nie iść z pustymi rękami do Paśnika (badania tarczycowe, krzywe insulinowe/cukrzycowe mam. Kariotyp i trombofillia się robi).
Kirow na liście nie masz, ale dopisz to ważne :) do tego hla-c męża, by się przydało. Ana zrobiłabym tylko 1, jeśli będzie coś nie tak to dopiero Ana 3. Homocysteine jeśli nie masz też możesz dorzucić :)

Tak przegladam czelusci Internetu w poszukiwaniu co moglabym jeszcze sprawdzic jak i tak czekam na wizyte u mojego lekarza. I znalazlam, ze kobietom przy dwoch nieudanych transferach robi sie biopsje endometrium. Dodatkowo jest takie cos jak "endometrial scratching", ktory wykonuje sie w miesiacu poprzedzajacym transfer w celu kontrolowanego uszkodzenia błony sluzowej. Ma to pomoc w zagniezdzieniu sie zarodka. Czy ktoras z Was o tym slyszala? Albo robila? Twierdza, ze dwukrotnie zwieksza szanse na zagniezdzenie sie...
I dodatkowo, myślicie zeby robic juz badania immunologiczne czy czekac co powie moj lekarz prowadzacy? A jak tak to od czego zaczac? Po kolei wszystko czy jednak jakiejs konkretnej kolejności?
Mi po dwóch nieudanych transferach lekarz zaproponował histeroskopie i biopsje endometrium a sama sobie zaproponowałam dodatkowo scretching Przebadałam tez immunologie
Jak na razie 3 transfer udany

A czy przy punkcji można zrobić scratching?
Np gdyby już było wiadomo że nie może być świeżego transferu to możliwe jest zrobienie tego przy okazji punkcji?

Ja miałam scratching w połączeniu z lekami od docenta i przy tym zestawie za każdym razem zaskoczyło :) Raz była ciąża biochemiczna, a teraz ciąża :) wcześniejsze trzy transfery z beta zero. zapisz się do Paśnika, a po wizycie u lekarza prowadzącego zaczniesz robić badania jak zobaczysz co Ci powie. Z tego co kojarzę ta wizytę masz gdzieś w tym miesiącu? Na pewno histeroskopie warto zrobić przed kolejnym transferem :)
Dzieki za informacje :) czyli tak jak piszą, moze to pomoc :) super, ze Ci sie udalo. Wyszlo Ci cos immunologicznego bo mowisz, ze bralas jakies leki tak?
Mam wizyte u swojego lekarza 24.02. Zapisalam sie do immunologa dr Sydora w gyncentrum. Ktos u niego byl? Wizyte bede miec jakos w kwietniu bo na razie jestem na liscie rezerwowej.
A do dr Pasnika mozna sie umowic na konsultacje online czy tylko na miejscu?
Czy histeroskopie tez sie robi kilkukrotnie? Mialam to robione jakies 3 lata temu, w sumie od tego zaczeli w poprzedniej klinice. Twierdzili, ze wszystko w porzadku i nie ma zadnych zrostow.

Mi po dwóch nieudanych transferach lekarz zaproponował histeroskopie i biopsje endometrium a sama sobie zaproponowałam dodatkowo scretching Przebadałam tez immunologie
Jak na razie 3 transfer udany
Jakie robilas badania z immunologii?
Wiem, ze moze glupie pytanie ale co moze im wyjsc z biopsji endometrium? Czy jest z nia wszystko ok? jak cos wyjdzie to sa to w stanie jakos leczyc?

Cześć dziewczyny znalazłam się na skraju załamania... AMH 0,46, 27lat jedynie in vitro.. polecono mi klinikę Parents i dr K.Janowca w Krakowie. Dziewczyny potrzebuje wsparcia czy udało się którejś z tak niskim AMH? czy polecacie tą klinike? Wizytę mam dopiero 18 😞

Jakie robilas badania z immunologii?
Wiem, ze moze glupie pytanie ale co moze im wyjsc z biopsji endometrium? Czy jest z nia wszystko ok? jak cos wyjdzie to sa to w stanie jakos leczyc?
Z immunologi robiłam Test IMK, Ocene cytokin i współczynnika Th1, Kiry i ANA Podobno można miec przewlekłe zapalenie endometrium co przeszkadza w zagnieżdzeniu sie zarodka w takim wypadku trzeba najpierw zastosować antybiotyki na szczeście u mnie nic złego nie wyszło

reklama
Staram sie ,naprawde sie staram ale czuje, że jestem rozsypana od srodka na milion części od jakiegoś czasu...

W tym cyklu co mialas tą torbiel, to nie miałaś owulacji przez następny niepękniety pęcherzyk czy mowisz o owulacji z tym niepeknietym czy może w ogole jajnik nie wyprodukowal pecherzyka bo byl ten przerosniety z poprzedniego cyklu?
Bo u mnie pomimo, że jest ten 3cm z poprzedniego cyklu to lekarz nie widzial zadnego innego w tym cyklu a w 8 dniu cyklu to powinien cos widziec...
Ja w cyklu w którym miałam torbiel czynnością nie miałam owulacji . W następnym już tak .
Ja oprócz torbieli czynnosciowych znikajacych mam endometrialne ( mam endometrioze 4 st )
Do 4 stymulacji podchodziłam z torbiela endometrialna duzzzo 7 na 4 cm .
Po skończonej stymulacji miała 10 cm .....
Przy udanym transferze również .
Ciąża ja zmniejszyła do 1 cm i rak już została.

Do góry