reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Kto po in vitro?

reklama
A jeszcze info dla dziewczyn, które myślą aby iść do Zamory, to on podejmuje decyzję w której dobie jest transfer i po punkcji może zmienić zdanie. Transfery robią między 2 a 6 dobą życia zarodka, dzień po punkcji zadzwonił embriolog, że mam się stawić na drugi dzień po zarodek 48 godzinny, więc warto mieć na uwadze i wziąć L4 albo urlop na kilka dni, po transferze bez problemu można dostać L4 aż do testu.

Naszło mnie w nocy myślenie, ze skoro te zarodki wyraźnie zwalniają w 4 dobie i nic się nie nadawało do zamrożenia. To nawet jakby transfer był tych 3dobowych i jakimś cudem ciąża by się utrzymała to dziecko urodziloby się chore.
Takie mam myśli, przez brak kariotypu, na pewno nie ruszymy dalej bez tego badania. W ogóle teraz jestem zła na lekarza bo uważam, ze nie powinien ruszać z procedura ivf bez kariotypu.
U mnie badanie kariotypu to była podstawa do ruszenia z ivf. Dlatego dziwie się nieraz że niektóre z dziewczyn tego nie mają. Ale jak widać co klinika to różne wymagania. 🤷‍♀️

Tak właśnie zrobię i do tego kariotyp. Leczymy się u doktora W.
To przez słowa embriologa przeszłam prawie załamanie nerwowe: sny koszmary, przepłakane godziny i ja i mąż. Też nie lubię owijania w bawełnę ale jego słowa mnie złamały. Zarodki przestały się rozwijać w 4 dobie -wszystkie, ratuje Państwa tylko podmiana gamet.
To nasza pierwsza próba, mąż miał badania nasienia we wrześniu, owszem były bardzo dobre, mimo żylaków powrózka nasiennego (łącznie z byciem dawcą), w między czasie mieliśmy sporo stresu bo trafił nam się oszust (spora kwota, sprawa w sądzie itd.), później mąż był na kursie i w dniu punkcji miał egzamin. Zdecydowaliśmy się na ICSI ale de facto nie wiemy jakie te wyniki w dniu punkcji/zapłodnienia były bo jeszcze rok temu, były złe/na granicy (mąż dostał lekarstwa na żylaki, suple, lepiej się odżywia, zrezygnował z alkoholu i bardzo się poprawiły).
Nie myśl jeszcze o tym aż tak bardzo, wypróbujcie jeszcze inne opcje! Kurcze a może jak rozmroża druga dziesiątkę to dołożyć aktywację oocytów? U mnie akurat wyszło to jeszcze gorzej niż bez aktywacji, a nóż u Was pomoże. A mąż może niech wykona jeszcze badanie fragmentacji dna plemnika i test hba? Z tego co kojarzę te badania są dostępne w Ovum 🤔 my jeszcze korzystaliśmy z embolizacji żylaków w Lublinie, ale u nas nie poprawiło to parametrow nasienia. Zróbcie kariotypy, zapiszcie się do Novum. Z Lublina to już rzut beretem ;) Dziewczyny podpowiedza jakie suplementy na poprawę komórek.

Gratuluję widoku ❤️ ja się zastanawiam, czy robić przed weryfikacją test 6 dnia... Ale to by była głupota jednak.
Ale wiesz, doskonale rozumiem, że chciałaś zrobić ten test mimo pozytywnej bety. Tez bym chciała kiedyś ujrzeć ten widok, tak mimo wszystko.
Ja przy Marcelinie też zrobiłam test już po becie . Tylko elektroniczny na pamiątkę miał być 😅😅😅jakie było moje zdziwienie jak zgasł po tygodniu 🤣🤣🤣🤣

reklama
Do góry