się, począwszy od okresu życia płodowego, aż do ich wyczerpania w okresie menopauzy. Z wiekiem rośnie również ryzyko zaburzeń genetycznych u potomstwa starszych kobiet. Już u 30 – letnich kobiet odsetek nieprawidłowych komórek jajowych dochodzi do 40%, u kobiet 40 – letnich sięga 80%.Oj ty nasz habilitowany doceńcie wlasnie o takie rzeczowe argumenty mi chodziło tylko one do mnie juz przemawiaja po 9 latach w tym temacie.. Dziekuje Ci!!! Dlatego to badanie zarodka nadal nie jest gwarancja i nie przekonuje mnie... Qiesz ja o implantacje się bardzo nie martwię bo na 6 prob bylo 5 wiec u mnie nie to zawodziło. Odsetek wadliwych komórek to zgadzam się ale 50% to jakoś blizej 38lat, potem to już równia pochyla niestety.. Ja miałam 5 dojrzałych i zapłodnionych komórek z których dwie odpadly na etapie 8bl i moruli wiec może to te 50% wadliwe akurat . Tak się pocieszam Immunologicznie juz więcej nic nie mogę zrobić, wiec zostaje ta genetyka. Jedna z teorii w książce "It starts with the egg" jest fakt ze komórki nie starzeją przez 30-40 lat kobiety a kluczowe sa ostatnie 3 miesiące. U starszej kobiety wobec czego można wpłynąć na ich jakość nieco dluga dieta i odpowiednia suplementacja a nawet sa teorie ze mezo z osocza pomaga rowniez w jakości nie tylko ilości (oglądałam amerykański webinar przed moim zabiegiem). Mnie w ilości mezo jajników nie pomoglo ale mam nadzieje ze w jakości juz tak.. oby byl gwiazdkowy cud
Cytat ze strony:
Płodność a wiek - jakie znaczenie ma wiek? | Klinika INVICTA
Płodność znacząco zmienia się wraz z wiekiem. Jest ona ściśle uzależniona od gospodarki hormonalnej, funkcjonowania narządów, a także...
www.klinikainvicta.pl
to nie jest tak kolorowo jak byśmy chciały ;-)