reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

Co do ciazy bliźniaczej to jak jesteś już po cc to noe wskazane a i wiek myśle ze robi swoje żeby czasem porodu przedwczesnego nie było!! Bo faktycznie ciąża bliźniacza to duże obciążenie ! Tak myśle 🤔
A jak sie zdarzy to co? Trzeba sobie i dzieciom zapewnic opieke,jestesmy juz tak daleko ze dla lekarzy i medycyny to zaden problem .Bylam na grupie o blizniakach ,duzo szczesliwych mam i normalnyxh rozwiazan.Co bedzie ,jak sie Karolku okaze ze ty tez masz dwojeczke na pokladzie?Nie ma co tak panikowac ,kazdy organizm jest inny na szczescie i wiekszosc daje rade.

reklama
A jak sie zdarzy to co? Trzeba sobie i dzieciom zapewnic opieke,jestesmy juz tak daleko ze dla lekarzy i medycyny to zaden problem .Bylam na grupie o blizniakach ,duzo szczesliwych mam i normalnyxh rozwiazan.Co bedzie ,jak sie Karolku okaze ze ty tez masz dwojeczke na pokladzie?Nie ma co tak panikowac ,kazdy organizm jest inny na szczescie i wiekszosc daje rade.
Święte słowa!!! 😘

Ja jakos ciagle slysze o powiklaniach ,przedwczesnyxh porodach i tragediach przy normalnych ciazach.Daleko szukac nie trzeba,wystarczy spojrzec tutaj.Ciekawa jestem dlaczego o tym tak sie nie krzyczy glosno.Ile umiera dzieci w trakcie ciazy,przy porodzie.. to jest ciagle ciemna cyfra o ktorej mallo kto mowi.Mam kolezanke ktora robi sesje zdjeciowe zmarlym dzieciom,pisze ksiazke.Sama stracila synka w 38tc.Tez zawsze mowi,ze to temat tabu.Powiklania,choroby,smierc.
Wszyscy sa znawcami ciaz blizniaczych,zwlaszcza ci ktorzy nigdy w niej nie byli .Nie ma zlotego srodka,zeby to wszystko zaprogramowac .Dzisiaj jest dobrze,jutro moze juz nic nie byc.I tu i tu.
Jeśli ciąża bliźniacza nie jest ryzykowna to po co lekarze czasami nie chcą godzić się na podanie dwóch , zarodków? Przecież są statystyki różnych komplikacji w ciąży, niestety ciąża bliźniacza niesienie za sobą podwyższone ryzyko. Już nie chce mi się przytaczać danych liczbowych. Jeszcze jest jeden ważny aspekt o którym tutaj nikt nie wspomina. Jeśli kobieta jest drobna tak jej ciało po ciąży bliźniaczej może być zdemolowane. Brzuch w takiej ciąży jest o wiele większy, skóra bardziej rozciągnięta. Ja nawet z jednym dzieckiem na końcu myślałam że oszaleje z powodu nacisku na pęcherz . Po ciąży bliźniaczej zapewne nietrzymanie moczu to super gratis. Jeszcze hemoroidy. O takie trochę niby estetyczne przypadłoci które w ciąży są dość częste.

Ostatnia edycja:
Ja wiem o 10%.mi zawsze podawali dwa bo tak chcialam.
Widocznie każdy lekarz ma swoje statystyki 😉. Zależy również w jakim wieku byłaś. Ja również mogłam sama zdecydować, chociaż na poczatku mi odradzał dwa. Potem, jak się nie udawalo, sama podejmowałam decyzję. Wiem że u młodszych dziewczyn niechętnie podają dwa zarodki.

reklama
Do góry