reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Ciąża bliźniacza to nie jest prosty temat. Ja miałam skracajaca się szyjke w 29 tc, jeden że szpitali w ogóle odmówił przyjęcia i leczenia bo to bliźniacza. W pojedynczej ciąży na szyjke zakłada się szew albo pierścień żeby zatrzymać rozwieranie a w bliźniaczej nic. Leżenie od 12tc, luteina do 37tc. Po porodzie 1kg różnicy między dziecmi - hipotrofia. Itd. Miałam wtedy 27 lat. Teraz lekarz kategorycznie odmówił mi 2 zarodków. Dla mojego bezpieczeństwa. Także mimo, że można podać 2 zarodki to wg mnie warto się zastanowić.

@Czarna1985 kciuki za dzisiaj!!!
Dziwne że odmówiono założenia krążka. W szpitalu leżałam z dziewczyną w ciąży z trojaczkami i miała założony. Dotrwała biedna do 32 tc. Szacun dla niej bo ona nie mogła normalnie chodzić.

Ostatnia edycja:
reklama
Życzymy cierpliwości wszystkim oczekującym na wyniki i wizyty.

✊✊✊Trzymamy kciuki za wgryzanie się Kropków w nowe 9 miesięczne domki Mamuś✊✊✊

Ruszamy do boju po nasze szczęścia.
Czekamy na pozostałe dziewczyny i spełnienie największego marzenia każdej z nas bycia mamą 😊😊😊😘😘😘😘😘😘😘
Trzymamy kciuki za same dobre wiadomości!

Shake it up baby, twist and shout :)😊😊😊😊
Będzie się działo 🥰🥰🥰🥰🥰

10.08. - usg @Czarna1985 ✊ ✊ ✊
10.08. - powtórka bety @mary.m ✊ ✊ ✊
10.08. - wizyta w trakcie stymulacji @Alkalalka82
11.08. - wizyta @Margoolcia
13.08. - usg @klaudiaanita
13.08. - usg @KarolinaJ79
13.08. - transfer @kate_p7
14.08. - transfer @Linaaa
17.08. - beta @cikulinka
17.08. - beta @Waleczna36
18.08. - wizyta w klinice @Wesoła_Aga
24.08. - wizyta przed transferem @Ananasowa93
27.08. - wizyta w klinice @Camilleka
04.09. - początek stymulacji @Evela.6

2020-08-10 Dakita30 - termin porodu ❤ ✊✊✊
2020-08-20 sandra777.12 - termin porodu ❤
2020-08-25 candy - termin porodu ❤
2020-09-03 Nencia - termin porodu ❤
2020-09-28 E-lenna - termin porodu ❤
2020-10-04 Artemida90 - termin porodu ❤
2020-10-08 Liliana87 - termin porodu ❤
2020-10-30 Laurka2019 - termin porodu ❤
2020-11-02 Alicja90 - termin porodu ❤
2020-11-06 Netaskitchen - termin porodu ❤
2020-11-11 Smętna30 - termin porodu ❤
2021-01-14 Curly89 - termin porodu ❤

@Czarna1985 ✊✊✊✊✊✊✊ niech to będzie dla Ciebie szczęśliwy dzień !!! żebyś zobaczyła dziś piękny pęcherzyk ciążowy 😘❤❤❤❤❤❤
@Alkalalka82 ✊✊✊✊ powodzenia na wizycie, jeszcze trochę się pomęczysz i punkcja :)
@Dakita30 może jesteś już po, a jeśli nie to dziś pewnie Twój wielki dzień! ❤❤❤ Powodzenia, żeby poszło bezproblemowo i Synuś był już z Tobą :)

I znów trzymajcie za mnie ✊✊✊ - dziś powtórka bety 😬

✊✊✊✊✊✊ za wszystkie Dziewczyny działające zza krzaków ☺☺☺
Za wszystkich mocno trzymam ✊✊✊
@Czarna1985 będzie dobrze, to Twój dzień 😍😍😍✊✊
@mary.m za wynik bety w kosmos! ✊✊✊

Powiem Ci że żeby nie mój gin który jest mega specjalistą to pewnie urodzilabym w 30tc. A tak dotrwalam do 37tc.
Ja też miałam wsparcie u swojego ginekologa. Reszta załogi szkoda pisać. Dopiero pod koniec mojego trzymiesięcznego pobytu w szpitalu dali mi spokój.
Teraz teorie są takie, że nic na szyjkę nie zakładają. Uważają że to nic nie daje. Przynajmniej w tym szpitalu w którym ja byłam. Choć nie wszyscy lekarze mają tam takie samo zdanie. Lekarz na dyżurze zaleca bezwzględnie leżeć, podkłada specjalne kołki aby nogi były wyżej, a poranna zmiana wszystko zmienia😅 Dlatego jeśli znajdę w ciążę od razu ruszam do lekarza który zajmuje się niewydolnością szyjki. N

Ostatnia edycja:
Zgadzam się w 100% każda ciąża to większe ryzyko całej masy schorzeń (zarówno ta bliźniacza jak i pojedyncza) Zwiększa się ilość krwi krążącej, zmienia się krzepnięcie, a to wszystko tylko w 9 miesięcy.
Absolutnie nie mówię że ciąża pojedyncza jest 100% bezpieczna a mnoga już nie. Ciąża mnoga jednak dla organizmu kobiety jest większym obciążeniem choć to wcale nie oznacza że w każdej i każda przyszła mama na masa problemów.
Ja mam już jedno dziecko i dlatego tak jak napisałam za 1 razem na 2 zarodki bym się nie zdecydowała ale przy kolejnych już tak. Nie zawsze podanie 2 to koniecznie bliźniaki.
A z umieralnościa noworodków w Polsce w ciągu ostatnich lat dzięki diagnostyce prenatalnej i dobremu zaopatrzeniu oddziałów noworodkowych ( polecam wybierać właśnie takie dobrze zaopatrzone oddzialy) jest całkiem nieźle. Zgony się zdarzają ale nie są już sprawa częsta i wiążą się często z chorobą niemożliwa do wykrycia prenatalnie .
Ja jakos ciagle slysze o powiklaniach ,przedwczesnyxh porodach i tragediach przy normalnych ciazach.Daleko szukac nie trzeba,wystarczy spojrzec tutaj.Ciekawa jestem dlaczego o tym tak sie nie krzyczy glosno.Ile umiera dzieci w trakcie ciazy,przy porodzie.. to jest ciagle ciemna cyfra o ktorej mallo kto mowi.Mam kolezanke ktora robi sesje zdjeciowe zmarlym dzieciom,pisze ksiazke.Sama stracila synka w 38tc.Tez zawsze mowi,ze to temat tabu.Powiklania,choroby,smierc.
Wszyscy sa znawcami ciaz blizniaczych,zwlaszcza ci ktorzy nigdy w niej nie byli .Nie ma zlotego srodka,zeby to wszystko zaprogramowac .Dzisiaj jest dobrze,jutro moze juz nic nie byc.I tu i tu.

reklama
Do góry