reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Kto po in vitro?

Dziewczyny co prawda jeszcze daleka droga do transferu u mnie, zobaczymy co z tym cukrem i insulina , ale jak lekarz powie ze nie ma większych przeciwwskazań to działamy od pierwszego dnia nastepnego cyklu. Wiem ze może to sie wydać dziwne albo niezrozumiałe ze chcielibyśmy dwojaczki ( niezrozumiałe mam na myśli ilość pracy, nieprzespanych nocy, wszystko zdwojone) ale chcielibyśmy bardzo aby nie przechodzić tego wszytskiego na nowo. Ciężarówki z bliźniakami miałyście transferowany jeden zarodek? Czy może dwa i czy obydwa dobre czy jeden dobry, drugi jakby lekko słabszy. Teraz przy crio mieliśmy dwa ale wiadome było ze są slabe i nic nie wyszło. Ciekawi mnie jak u was było z tymi ciążami bliźniaczymi :-)
Ja miałam transferować 4AA i 8AA i oba zostały ze mną 😍

reklama
To prawda, że wolą podawać jeden. Ciąża mnoga jest większym obciążeniem dla organizmu kobiety. Poza tym jest większe ryzyko wad układowych u dzieci. Zazwyczaj więcej zarodków podają po niepowodzeniach. Mój lekarz mówił, że podanie dwóch zarodków o 30% zwiększa szansę implantacji. Niestety u mnie się nie sprawdziło...
Ja wiem o 10%.mi zawsze podawali dwa bo tak chcialam.

Ciąża bliźniacza to zawsze większe ryzyko powikłań nadciśnienia cukrzycy wczesniactwa niewydolności łożyska ale też trzeba wiedzieć że każdy zarodek może się podzielić i dac bliźnięta jednojajowe no i podanie 2 zarodków to większe prawdopodobieństwo uzyskania ciąży pojedynczej niż przy podaniu jednego. Więc jak zawsze to bilans zysków i strat. Przy pierwszym transferze 2 bym nie brała ale przy którymś kolejnym już bym to przemyslala.
Co do ciazy bliźniaczej to jak jesteś już po cc to noe wskazane a i wiek myśle ze robi swoje żeby czasem porodu przedwczesnego nie było!! Bo faktycznie ciąża bliźniacza to duże obciążenie ! Tak myśle [emoji848]

reklama
Ciąża bliźniacza to zawsze większe ryzyko powikłań nadciśnienia cukrzycy wczesniactwa niewydolności łożyska ale też trzeba wiedzieć że każdy zarodek może się podzielić i dac bliźnięta jednojajowe no i podanie 2 zarodków to większe prawdopodobieństwo uzyskania ciąży pojedynczej niż przy podaniu jednego. Więc jak zawsze to bilans zysków i strat. Przy pierwszym transferze 2 bym nie brała ale przy którymś kolejnym już bym to przemyslala.
Ja jakos ciagle slysze o powiklaniach ,przedwczesnyxh porodach i tragediach przy normalnych ciazach.Daleko szukac nie trzeba,wystarczy spojrzec tutaj.Ciekawa jestem dlaczego o tym tak sie nie krzyczy glosno.Ile umiera dzieci w trakcie ciazy,przy porodzie.. to jest ciagle ciemna cyfra o ktorej mallo kto mowi.Mam kolezanke ktora robi sesje zdjeciowe zmarlym dzieciom,pisze ksiazke.Sama stracila synka w 38tc.Tez zawsze mowi,ze to temat tabu.Powiklania,choroby,smierc.
Wszyscy sa znawcami ciaz blizniaczych,zwlaszcza ci ktorzy nigdy w niej nie byli .Nie ma zlotego srodka,zeby to wszystko zaprogramowac .Dzisiaj jest dobrze,jutro moze juz nic nie byc.I tu i tu.

Do góry