U mnie acard jest zaleceniem od Profesora Malinowskiego od początku ciąży ponieważ mam problemy z krzepliwością krwi.. jakoś mi to w mailu napisał , o nawet znalazłam "ponadto wykładniki nadrzepliwości - niski czas APTT i wysoki czas TT", jednak przez pierwsze 8 tygodni ciąży miałam tak, że jak go włączałam i miałam plamienia, to kazał odstawić i jak dostałam krwawienie w 8tyg to kazał odstawić do końca 12tygodnia ciąży i włączyć od 13 tyg i tak też zaleciła lekarka od transferu i lekarz który mnie przyjął na IP z krwawieniem też powiedział, że w takiej sytuacji acard sobie włączyć ale w drugim trymestrze i tak też zrobiłam. No i zobaczymy jak to teraz będzie, mam nadzieję, że będzie spokójNo kochana, Ty masz piekny prawie czysty brzuszek. Muszę spróbować tez lżej sciskac falde. A powiedz mi, acard lekarz kazal Ci włączyć? Bo mi odstawil, mówiąc,ze przy neoparinie za duże ryzyko krwotoku. A teraz na izbie moja dr sie zdziwiła i mowila,ze acard dziala na co innego i heparyna na co innego. Na co jej ordynator,ze jeżeli nie mam przeciwciał (Ja zrozumiałam,ze cioci o antyfosfolipidowe, ale może mowil o innych) to nie misze brac..