klaudiaanita
Fanka BB :)
Również mam torbiel endometrialna na prawym jajniku.Cześć Dziewczyny.Jestem po pierwszym szczepieniu u prof.Malinowskiego .W listopadzie mam mieć wykonywana przez niego laparoskopię( endometrioza ).Do tego w wewnątrz prawego jajnika mam torbiel endometrialna co powoduje ze ten jajnik nie pracuje prawidłowo,powstaje w nim czasami jeden pęcherzyk.Amh nie jest zbyt wysokie 1,05.Moj lekarz od in vitro powiedział ze dopóki z torbielą nic się nie dzieje,tzn nie powiększa się to kategorycznie zabronił ten jajnik z ta torbielą ruszać gdyż może to spowodować znaczny spadek Amh.Przy czym prof.Malinowski powiedział ze jeżeli podczas laparoskopii oprócz usunięcia ognisk endometriozy uzna ze ta torbiel trzeba usunąć to to zrobi gdyż nie będzie to miało wpływu na moje Amh a i tak ten jajanik w pełni nie pracuje...Czy któraś z was miała usuwaną taka torbiel i czy faktycznie nie miało to takie dużego wpływu na Amh???
Lekarz postanowił najpierw zrobić stymulacje,pobrać jajeczka i je zamrozić i dopiero wyśle mnie do szpitala na laparoskopowe usunięcie tej torbieli.
Była to trafiona decyzja
Bo podczas stymulacji chory prawy jajnik super zareagował i wytworzył więcej pęcherzyków niż ten zdrowy
I dzięki temu udało się pobrać 16 jajeczek i zapłodniono 9
Teraz spokojne mogę iść na operacje i nie muszę się martwić że nie będzie czego pobierać
Bo jak powiedział mój lekarz po operacji jajniki mogą nie pracować prawidłowo lub wcale i moje AMH będzie coraz niższe.
To będzie już druga taka moja operacja..
I prawdopodobnie nie ostatnia bo Endomenda powraca jak bumerang..