reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Powiedziano nam w klinice,ze jak dostane @ to w 2-3dc mam sie stawic, zronic wyniki z krwi i usg i jak beda ok, to zaczynamy stymulacje. Nie wiem jak to sie dalej potoczy. Nawet nie bardzo rozumiem roznice miedzy dlugim a krotkim (taka jestem zorientowana;)
Poki co zaczynam sie denerwowac brakiem @.

Krótki - od 2-3dc zaczynasz zastrzyki stymulujące
Długi od 1-2 dc zaczynasz brać tabletki antykoncepcyjne chyba 21dni potem wdrażane są kolejne leki

reklama
Krótki - od 2-3dc zaczynasz zastrzyki stymulujące
Długi od 1-2 dc zaczynasz brać tabletki antykoncepcyjne chyba 21dni potem wdrażane są kolejne leki
O dziekuję. No to nie wiem jak on zadecyduje, jak tym krotkim to pewnie bedziemy szukali na gwalt tych zastrzykow skoro wlasnie 2-3 dc mam sie tam stawić.
Tak jak zawsze prosicie o trzymanie kciukasow za pozytywna bete tak ja prosze o trzymanie aby ta @ juz przyszla! Franca jedna jak na zlosc sie przeciąga! Nawet zadnych plamien nic!!

O dziekuję. No to nie wiem jak on zadecyduje, jak tym krotkim to pewnie bedziemy szukali na gwalt tych zastrzykow skoro wlasnie 2-3 dc mam sie tam stawić.
Tak jak zawsze prosicie o trzymanie kciukasow za pozytywna bete tak ja prosze o trzymanie aby ta @ juz przyszla! Franca jedna jak na zlosc sie przeciąga! Nawet zadnych plamien nic!!

ha,ha kup sobie test to od razu dostaniesz okres :) ja zawsze tak miałam :)

Dziewczyny ja to w ogóle się dziwię,jak można podać 2 dniowe zarodki,lub 3 dniowe,jeśli jest udowodnione,że hodowla do 5 doby bardziej zwiększa szanse na uzyskanie prawidłowego zarodka,a co za tym idzie,większa szansa na uzyskanie ciąży.Dlaczego w niektórych klinikach tak jest.A to przecież są koszta ogromne dla nas ,dla kliniki za to większe zyski.
Jest wiele badań na ten temat i teorie są dwie. Jedna, że hodowla do 5 doby zwiększa bardzo szansę a druga że zarodki które nie dotrwały by "na szkle" w naturalnych warunkach mają większe szanse.
Stąd te różnice w hodowli w różnych klinikach.

Dziewczyny czy wiecie jak dokładnie przebiega test Era??W mojej klinice ok.21 dc badanie jest wykonywane..A tutaj na forum czytam ze niektóre z was maja dwa badania endometrium w jednym cyklu..

Dziewczyny ja to w ogóle się dziwię,jak można podać 2 dniowe zarodki,lub 3 dniowe,jeśli jest udowodnione,że hodowla do 5 doby bardziej zwiększa szanse na uzyskanie prawidłowego zarodka,a co za tym idzie,większa szansa na uzyskanie ciąży.Dlaczego w niektórych klinikach tak jest.A to przecież są koszta ogromne dla nas ,dla kliniki za to większe zyski.
Niekoniecznie. Mi powiedzieli, ze przy slabych komorkach (jak u mnie, bo mam endomende) podanie w 3ciej dobie jest lepszym rozwiazaniem, bo kropek w macicy ma wieksze szanse niz na szkielku. I mieli racje.
Jesli problemem jest nasienie to tak, wtedy 5 doba jest wazna, bo dopiero w 3ciej uruchamia sie czynnik meski.

Niekoniecznie. Mi powiedzieli, ze przy slabych komorkach (jak u mnie, bo mam endomende) podanie w 3ciej dobie jest lepszym rozwiazaniem, bo kropek w macicy ma wieksze szanse niz na szkielku. I mieli racje.
Jesli problemem jest nasienie to tak, wtedy 5 doba jest wazna, bo dopiero w 3ciej uruchamia sie czynnik meski.

Oby i u mnie się sprawdziło!

reklama
Np nasza klinika utrzymuje ze odsetek ciaz z 3 dniowych zarodkow jest podobny jak 5 cio...
I nieraz jak zarodek jest slabszy i nie poradziłby sobie na szkle, to warunki w macicy to jest najlepsze co mu moze pomoc.
To jest bardzo dobry argument,u nas czynnik męski,ale gdyby podano 3 dniowy ,to wątpię ,żeby się utrzymal.

Do góry