reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Kto po in vitro?

Dziewczyny odebralam wyniki. Test obciazenia glukoza zly. Naczczo 104.74 (norma do 99) a po 2h 174.30 (norma 140). Nigdy nie mialam problemow z cukrem. Odstawiam slodycze bo jem ich bardzo duzo. Co jeszcze moge wprowadzic do diety lub czego unikac by sie pozbyc dziadostwa??
Nie robilam Lh, Fsh i estradiolu bo to byl 19dc a co do reszty wynikow to zastanawia mnie homocysteina bo wzrosla z 11.06 do 11.19 a norma napisane ze ponjzej 12 przy suplementacji folionami.. ale juz mi mowilyscie,ze trzeba zejsc ponizej 8. Czyli zmienie znow kwas na inny. Progesteron tez niby w normie w fazie owulacyjnej ale jak dla mnie niski bo 0.39... i to co mnie zaskoczylo to amh wzroslo od wrzesnia z 2.4 na 4.83. Chyba ok??
Nie wiem czy na ten cukier to nie trzeba by było leków dodać żeby razem z dietą dały dobry efekt. Najlepiej przejdź się do diabetologa i powiedz, że się starasz intensywnie o maluszka, koniecznie powiedz o IVF żeby nie miał oporu przed lekami bo czasami chcą tylko diete wprowadzać, a najszybszy efekt to dieta plus leki. Dieta z niskim lub średnim indeksem glikemicznym, poczytaj o tym jest masa informacji w Internecie.

reklama
Dziewczyny odebralam wyniki. Test obciazenia glukoza zly. Naczczo 104.74 (norma do 99) a po 2h 174.30 (norma 140). Nigdy nie mialam problemow z cukrem. Odstawiam slodycze bo jem ich bardzo duzo. Co jeszcze moge wprowadzic do diety lub czego unikac by sie pozbyc dziadostwa??
Nie robilam Lh, Fsh i estradiolu bo to byl 19dc a co do reszty wynikow to zastanawia mnie homocysteina bo wzrosla z 11.06 do 11.19 a norma napisane ze ponjzej 12 przy suplementacji folionami.. ale juz mi mowilyscie,ze trzeba zejsc ponizej 8. Czyli zmienie znow kwas na inny. Progesteron tez niby w normie w fazie owulacyjnej ale jak dla mnie niski bo 0.39... i to co mnie zaskoczylo to amh wzroslo od wrzesnia z 2.4 na 4.83. Chyba ok??
Wizyta u diabetologa konieczna... dostaniesz leki i diete o niskim indeksie glikemicznym też trzeba wprowadzic.
Ogolnie z diety trzeba wyeliminowac wszelkie slodycze i napoje slodzone, wszystko z biala mąka, ziemniaki, drobne kasze, czesc owocow itp. Kiedys liste tu wrzucalam... znajdziesz też w necie...
Homocysteina tez za wysoko. A jaki kwas foliowy bierzesz? Bo sam metylowany tez czasem nie służy. Spróbuj może np femibion tam jest i metylowany i zwykly.
AMH aż dziwne zeby tak podroslo...

Ostatnia edycja:
Wymioty raz są raz ich nie ma. Mnie się wydaje, że to chyba ten progesteron. Wczoraj wynik to 60 czyli rośnie, a ja mam rozpiskę brania luteiny na 2 miesiące!!! Co 14 dni mam schodzić z dawki systematycznie, ale biorę ją bardzo długo... Nie wiem czemu. [emoji3525]

Dziś mi się śniło, że poroniłam... zryczałam się aż domowników obudziłam. [emoji24]
Ja biore tylko 1-raz lutinus dopochwowo jeszcze moze 4 dni I mam odstawic , boje sie , ale mowicie ze jak cos to juz lozysko samo produkuje?Wiadomo gdyby sie cos dzialo to od razu do lekarza pędze.Moze Nam daje w kosc progesteron ...Ja dzisiaj rano zjadlam poszlam spac wstalam ok jem popilam woda I zwymiotowalam

NIe krzywej jeszcze nie zrobilam w sobote ide do labu i wszytko zrobie rano. Akurat bedzie to moj 6dc to moze i ta prolaktyna zmieści sie jakos. Chce wlasnie te wszystkie badania zrobic przrd wizyta e endokrynologa. Bo wizyte mam w przyszly wtorek a wizyte u lekarza prowadzacego w ten czwartek.

6 dc powinno być ok, przy interpretacji wyników powiedz tylko endo, że to było robione w 6dc.

Wizyta u diabetologa konieczna... dostaniesz leki i diete o niskim indeksie glikemicznym też trzeba wprowadzic.
Ogolnie z diety trzeba wyeliminowac wszelkie slodycze i napoje slodzone, wszystko z biala mąka, ziemniaki, drobne kasze, czesc owocow itp. Kiedys liste tu wrzucalam... znajdziesz też w necie...
Homocysteina tez za wysoko. A jaki kwas foliowy bierzesz? Bo sam metylowany tez czasem nie służy. Spróbuj może np femibion tam jest i metylowany i zwykly.
AMH aż dziwne zeby tak podroslo...
No niezle. Ciagle cos wychodzi.. kwas biore pregna start. Tylko powiem szczerze,ze zrobilam tez wynik samego kwasu foliowego i on jest dobry..wynosi 21.20 a normy sa od 3.89 do 26.80... dobrze. Akurat koncze opakowanie i kupie ten polecony. A co do amh. To ponad 3 lata temu kiedy robilam tez mialam ponad 4. Po ciazy pozamacicznej spadlo i teraz sama bylam ciekawa czy dalej spada czy mi sie ogarnelo.

Dziewczyny, czy któraś brała podczas procedur leki antydepresyjne? Co mówili wasi lekarze? Byli za, aby organizm uspokoić czy raczej odwrotnie?
Nie wiem czy relanium jest antydepresyjne ale jeśli tak to brałam teraz ostatnio.
U mnie miało pomóc na rozluźnienie mięśni bo przy poprzednich transferach odczuwałam lekkie skurcze. Moja pani doktor była za tym abym brała. Nie wiem czy to akurat pomogło ale na pewno nie zaszkodziło bo transfer udany :)

No wlasnie jeszcze nie dotarly a siostra wyslala juz ponad tydzień temu.
Mam nadzieje ze nie przechwyca mi paczuszki pelnej tabletek i nie oskarża o przemyt[emoji6][emoji38]

Ja zaczynałam cykl sztuczny od 2dc ale u mnie nie kazali robic zadnych hormonow ale wiem ze w niektorych klinikach tak jest.
A co to badanie hormonow przed crio dają? Musza byc w jakiejs granicy?
Pytam tak na przyszlosc z ciekawosci moze sama bede sobie kontrolowac przed kolejnym crio.
Przemycać tabletki na cukrzyce to już byłby hardcore :-D A ile zazwyczaj idą paczki do Ciebie? Bo się zupełnie nie orientuje8-)

W zaleceniach mam 3dc zbadać progesteron i o ile bedzie poniżej 1 to włączyć estroferm kolejno od 2 do 4 tabletek. W 9-10sc badanie estradiolu, 12-14 dc usg i badanie obu hormonów. Ale nie mam zielonego pojęcia, po co je się bada. Byłam po punkcji i srednio co pamietam z rozmowy, a M, który miał wszystko pamietac nic nie wie na ten temat:p
Jak bede na wizycie to o wszystko dopytaj i dam Ci znac:yes:
Kochana to czekam jutro na wieaco o zarodkach.

Mi doktorka przepisala na przeziębienie które po transferze mnie złapało syrop z porostu islandzkiego 4x1 łyżka stolowa tylko po nim lepiej juz nic nie pic, i surop sambucol extra strong tak samo 4x 1 łyżka stołowa.
Dziękuje Ci za rady i właśnie zamówiłam ten syrop z porostu:) Sambucol jak sprawdziłam skład to wyciąg z bzu czarnego i witaminy - syrop mam domowy od ciotki, a witamin i cynku łykam tony8-) Dziś jeszcze doszedł ból gardła, wiec płuczę go woda utleniona:p nigdy tego nie robiłam - zobaczymy, czy pomoze:)

Ojej to zrówka.
Tak było widać jak się wygina i podskakuje. [emoji4] Widziałam piękne nóżki, paluszki u rąk i nawet takiego foto nie dostałam... Szkoda
Dziękuje Ci bardzo❤️
To musiał byc najcudowniejszy widok na swiecie:) i faktycznie szkoda, ze nie masz zdjęcia. Ale może nastepnym razem malutki zapozuje jak model:)

Właśnie dostałam info odnośnie moich zarodeczkow - dziś zamrozili 2 blastunie, 2 czekają do jutra, a jeden dziś przestał się rozwijać. Nie mrozili nic w 3 dobie, bo za szybko się rozwijały. Ostatnio tez jeden był taki szybki - chyba po mamusi w gorącej wodzie kapane :ninja2: :-D

Z jednej strony bardzo się ciesze, bo 2 już na pewno sa, ale z drugiej martwie o pozostałe 2. Zdarzyło się kiedyś wam tak, ze hodowali do 6 doby? Z jakiego powodu się tak robi?
I przykro mi, ze jeden nie poradził sobie.

Znowu ta niepewność do jutra. Ale może jakoś dam rade wytrzymać8-)

reklama
Dziewczyny ile dni od transferu blastocysty można spodziewać się bicia serduszka? W piątek mam wizytę i to bedzie 18dpt i dr powiedziała, że może może:-) jest to realne?

Do góry