reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

Dowiadywałam się wlasnie w Invikcie czy maja dla lubuskiego jeszcze dofinansowanie ale nie maja wiec musimy pomyśleć jak ogarnac problem finansowy i ruszamy
Myśle ze czerwiec- lipiec wystartujemy z kolejna stymulacja tym bardziej ze czas ucieka a ja młodsza nie będę
To kto wie moze tym razem bedziemy testować razem ❤️

reklama
To nie takie proste :-) za mało wiemy na temat rozwoju embrionu na tym etapie. Ogólnie embriony 4 lepiej rokują niż 3AA nawet jeżeli są BC. Gorzej ze są z 6 doby. No ale na to czy będzie urodzenie wpływa:
- potencjał rozwojowy zarodka- i tutaj niespodzianka z zarodków klasy D rodzą się zdrowe dzieci. Mało jest statystyk bo ich nie podają. Uważają je za „martwe” embriony.
- zdolność do implantacji, jeżeli komórki trofoblastu( druga literka jest A, B to znaczy ze łatwiej mu będzie się zaimplantować. C oznacza tylko ze będzie mu trudniej. A nie ze nie ma szans) Pierwsza litera opisuje ciało człowieka:-) i nawet to C nic nie oznacza bo rodzą się z tego C śliczne dzieci.
Statystyka wyglada tak 50% embrionów 5AA/6AA i 4AA jest wadliwych genetycznie. Ale współczynnik inplantacji w zależności od wieku maja 60-70%. Zaś słabeusze BC CC CB to embriony w 25% zdrowe genetycznie. No i gorzej się implantuje i maja większe ryzyko poronienia ok 7-10%. To są dane do 3. Wniosek: to ze jest ładny zarodek nie oznacza, ze zdrowy. Zdrowy zarodek może być „brzydszy” a się zaimplantuje mimo słabszej morfologii trofoblastu. Cały czas się zastanawiają jak to jest z tymi embrionami... te „ładne” to takie pewniaki, ale z tych „brzydszych” są tez śliczne dzieci.
Miałam 2 transfery piękkkknych zarodków i się nie przyjęły .. na zimowisku czeka 6 dniowa blastka, trochę słabsza ale wierze w to, że to będzie nasze wymarzone dzieciątko ❤❤❤❤

Wlasnie wykopałam te dokumenty i jestem zdziwiona bo jak dzwonili do mnie z lab to powiedzieli ze jest 5 ładnych blastek a tu na dokumentach ze 3.1.1 3.1.2 3.1.3 4.2.2. I wczesna blastka. Wiec wcale to nie sa jakies super zarodki.

A kiedy wlaczalas zawsze proga dokladnie??? Bo mnie to tez zastanawia czyw odpowiednim momencie...?
Jak miałam np transfer w poniedziałek rano, to proga włączałam w czwartek rano. Jeśli w poniedziałek po południu to włączałam w czwartek wieczorem.
Ty masz cykle naturalne więc to też może być trochę inaczej, masz je uzależnione od owulacji. U mnie zawsze sztuczne, transfery miałam zawsze 17, 18 albo 19dc.

Od 3 dni biorę anty i ruszamy ze stymulacją. Jeszcze zostało do zrobienia nam kilka badań, ale to po świetach ogarniemy. Najgorsze, ze złapała mnie angina! Nigdy nie chorowałam na anginę, a dziś się obudziałm i 39 stopni gorączki. Po południu jadę do lekarza po antybiotyk. Ta głupia angina wpłynie jakoś na stymulację? W sumie dopiero biorę anty... Wiecie coś na ten temat?

Kurcze @Kamaaa nie tak mialo byc, ale kochana nie martw sie moze faktycznie lepiej odlozyc transfer w takiej sytuacji. Kochana teraz moze lepsze bedzie endo jak od poczatku cyklu zaczniesz z tym sokiem z aronii. A moze jednak to przeziębienie minie. A co teraz z tym intralipidem który mialas podamy? Na ile on wystarcza w organizmie? Czy przed kolejnym podejsciem dalej musisz go miec podany?
Tak od nowa beda miala podawany. Takze startujemy od nowa z nowym cyklem

@Kamaaa to żadna porażka, to bardzo rozsądna decyzja. Po takich wydatkach i staraniach, lepiej odłożyć transfer o miesiąc i mieć pewność, że zrobiło się WSZYSTKO co tylko możliwe by zarodek w zdrowym i wypoczętym organizmie się zadomowił niż żałować później i pluć sobie w brodę.

Nie wiem skąd naprawdę przekonanie o porażce. Uśmiechnij się, robisz co możesz dla swojego dobra i malucha. Ja sama mam problem z tym, żeby nie mówić nic na święta więc rozumiem trochę ten żal. Poza tym nic byś jeszcze nie wiedziała na święta,, więc i tak jak na szpilkach i nerwy przy stole. A tak wina się napijesz, ciasta zjesz i żurek :)
To ostatnia prosta!
Tak wiem ze w swieta i tak nic nie wiedziala ale tak jakos bardzo tego chcialam zeby sie udalo podejsc.

reklama
Do góry