reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Igły to szczególny odpad medyczny. W Polsce sprawa nie jest uregulowana. Niektóre apteki przyjmują strzykawki tak, jak inne leki, ale drążąc niedawno temat dowiedziałam się, że to nie jest właściwe. Część aptek przy zakupie leków ze strzykawkami daje specjalnie zamykane pojemniki. Część takich pojemników kupowałam. W laboratorium dowiedziałam się, że taki odpad powinna przyjąć przychodnia w której jest się zapisanym. Ja po 4 stymulacjach też miałam masakryczne ilości, w ciąży doszły strzykawki po heparynie i insulinie. Narazie zbieram do specjalnych pojemników. Ogólnie, to nie wolno tego wyrzucać do śmieci.

Każde miasto powinno mieć swoje zasady, niestety odpady medyczne nie są uregulowane odgornie. We Wrocławiu na stronie miasta jest lista aptek, które przyjmują odpady medyczne, można też w większości aptek dostać pojemnik na zużyte strzykawki i jak się zapelni to oddać (ja tak robię, pojemnik jest darmowy). Jest też opcja zeby zapakowac wszytko do kartonu, podpisać jako odpad medyczny i zawieźć do punktów zbiorki odpadów (pszok).
Ja zaczęłam zbierać te strzykawki ale przy pewnej liczbie mnie to przerazilo i zaczęłam je oddawać w pojemnikach do apteki

reklama
Wczoraj 16.04.2019 o 10:00 rano miałam sprawdzoną skurczliwość macicy wynik wyszedł dobrze bo w ciagu 6 minut nagrania miała 7 skurczy a norma jest do 9 norma . dzięki temu nie musiałam mieć żadnego wlewu robionego . zarodki były podane o 14:00 przez doktora stencla w invicta Gdańsk podobno najlepiej trafia tak stwierdził mój lekarz Sieg a jemu ufam . Jeden z nich miał 5,2,2 i sam opuscił błonkę nie musiał miec jej nacinaną . Drugi miał 4,2,1 i on miał nacinaną błonkę tak zwaną ah . mam nadzieje ze zostaną ze mna kolejne 8,5 miesiąca . mam nadzieje że powrót autobusem 2,30 h nie zaszkodziło im . i sa cały czas ze mna .
Trzymam kciuki [emoji110] ja po transferze 3 godziny wracam do domu bo mam prawie 300km z kliniki i sie udalo [emoji4][emoji4]

Wtrące się tylko, że generalnie ibuprom nie jest dobry przy staraniach o dziecko. Tak czytałam na forach medycznych. Nie pamiętam czemu- ale jest to do wyszukania i internecie. Lepiej coś jak apap zatoki- a na pewno jest do kupienia paracetamol z pseudo efedryną czyli działa jak ibuprom zatoki.

Masz racje przy naturalnych na pewno.

Ale tutaj szykujemy sie do transferu, jajeczka juz pobrane sa. Moj lekarz gdy bylam teraz przed transferem mrozaka powiedzial ze nie przeszkadza i moge brac. A bralam go dosc duzo bo grozilo mi mega zapalenie zatok.
Ale oczywiscie ostroznosci nigdy dosc...
A ibuprom zatoki ma skladnik ktory mocno na zatoki pomaga, zreszta to poprostu stan zapalny jest...

Zatem moze sama inhalacja tez da rade! Polecam bo ja nie wiedzialam ze taki prosty sposob daje taka ulge...

Masz racje przy naturalnych na pewno.

Ale tutaj szykujemy sie do transferu, jajeczka juz pobrane sa. Moj lekarz gdy bylam teraz przed transferem mrozaka powiedzial ze nie przeszkadza i moge brac. A bralam go dosc duzo bo grozilo mi mega zapalenie zatok.
Ale oczywiscie ostroznosci nigdy dosc...
A ibuprom zatoki ma skladnik ktory mocno na zatoki pomaga, zreszta to poprostu stan zapalny jest...

Zatem moze sama inhalacja tez da rade! Polecam bo ja nie wiedzialam ze taki prosty sposob daje taka ulge...
Może i tak jest jak piszesz, możliwe, że o naturalne chodziło :)

Wczoraj 16.04.2019 o 10:00 rano miałam sprawdzoną skurczliwość macicy wynik wyszedł dobrze bo w ciagu 6 minut nagrania miała 7 skurczy a norma jest do 9 norma . dzięki temu nie musiałam mieć żadnego wlewu robionego . zarodki były podane o 14:00 przez doktora stencla w invicta Gdańsk podobno najlepiej trafia tak stwierdził mój lekarz Sieg a jemu ufam . Jeden z nich miał 5,2,2 i sam opuscił błonkę nie musiał miec jej nacinaną . Drugi miał 4,2,1 i on miał nacinaną błonkę tak zwaną ah . mam nadzieje ze zostaną ze mna kolejne 8,5 miesiąca . mam nadzieje że powrót autobusem 2,30 h nie zaszkodziło im . i sa cały czas ze mna .

Trzymamy kciuki!!
Niech kropeczki zostana z Toba na dlugo!! [emoji176][emoji176][emoji176]

Trzymamy kciuki za same dobre wiadomości!

Życzymy cierpliwości wszystkim oczekujących na wyniki i wizyty.

[emoji110] [emoji110] [emoji110] [emoji110] [emoji110] [emoji110] [emoji110] [emoji110] [emoji110] [emoji110] nie puszczamy za wgryzanie się kropków w nowe 9 miesięczne domki mamuś :* [emoji173]️
KWIECIEŃ to miesiąc miłości i pełen magii, życzymy każdej z Was małej- wielkiej miłości pod sercem .

Czekamy na pozostałe dziewczyny i spełnienie największego marzenia każdej z nas bycia mamą :):*

Shake it up baby, twist and shout :)

Będzie sie działo

Link do kalendarza:
Link do: Kalendarz

Masz problem z dopisaniem się do kalendarza? Pod Link do: Kalendarz - jak obsługiwać i gdzie go szukać znajdziesz instrukcję :)

2019-04-17 sksk beta II [emoji110][emoji110]
2019-04-19 Marzycielka7 beta I [emoji110][emoji110]
2019-04-19 Justyska13 wizyta z lekarzem, kolejne badania przed stymulacją
2019-04-20 Dzoannna beta I[emoji110][emoji110]
2019-04-23 Beata 4 III prenatalne [emoji173]️ [emoji173]️
2019-04-23 dżoasia II prenatalne [emoji173]️ [emoji173]️
2019-04-24 pini88 podglądanie kropeczka [emoji173]️
2019-04-24 Vinszka podglądanie fasoliny 2019-04-26 Elizabeth68 wizyta serduszkowa [emoji173]️
2019-04-29 Kingul podglądanie maluszka [emoji173]️
2019-05-02 Dgd podglądanie maluszka [emoji173]️
2019-05-07 Beata 4 podglądanie maluszków [emoji173]️ [emoji173]️
2019-05-08 dżoasia podglądanie maluszków [emoji173]️ [emoji173]️
2019-05-10 annemarie termin porodu (cc)
2019-05-28 Megi1985@ termin porodu
2019-05-28 Ela86 termin porodu
2019-06-12 Beata 4 termin porodu
2019-06-11 Never give up termin porodu
2019-07-14 sssurykatka termin porodu
2019-07-14 Biedroneczka83 termin porodu
2019-08-11 Dgd termin porodu
2019-08-15 Majaaa termin porodu
2019-08-28 Kokoszka33 termin porodu
2019-08-29 Kingul termin porodu
2019-08-31 dżoasia termin porodu
2019-11-17 Babeczki termin porodu
2019-11-28 Vinszka termin porodu

O Jezu to juz za chwile ja mam testowac[emoji15][emoji15][emoji15] nieeeeeee

Powiedzcie mi proszę, czy któraś z Was jest alergikiem i ma alergię na pyłki roślin wiosną/latem? Nie wiem co z tym począć, bo właśnie zaczęła mi bardzo dokuczać alergia (kichanie, nieżyt nosa, katar katar sienny i zaczerwienienie spojówek). Na wizycie zapomniałam zapytać lekarza, czy można brać w ciąży jakieś leki antyalergiczne, a powiem szczerze, że od ciągłego kichania mam skurcze w dole brzucha :/

reklama
Do góry