ilmenau
Fanka BB :)
Igły to szczególny odpad medyczny. W Polsce sprawa nie jest uregulowana. Niektóre apteki przyjmują strzykawki tak, jak inne leki, ale drążąc niedawno temat dowiedziałam się, że to nie jest właściwe. Część aptek przy zakupie leków ze strzykawkami daje specjalnie zamykane pojemniki. Część takich pojemników kupowałam. W laboratorium dowiedziałam się, że taki odpad powinna przyjąć przychodnia w której jest się zapisanym. Ja po 4 stymulacjach też miałam masakryczne ilości, w ciąży doszły strzykawki po heparynie i insulinie. Narazie zbieram do specjalnych pojemników. Ogólnie, to nie wolno tego wyrzucać do śmieci.
Każde miasto powinno mieć swoje zasady, niestety odpady medyczne nie są uregulowane odgornie. We Wrocławiu na stronie miasta jest lista aptek, które przyjmują odpady medyczne, można też w większości aptek dostać pojemnik na zużyte strzykawki i jak się zapelni to oddać (ja tak robię, pojemnik jest darmowy). Jest też opcja zeby zapakowac wszytko do kartonu, podpisać jako odpad medyczny i zawieźć do punktów zbiorki odpadów (pszok).
Ja zaczęłam zbierać te strzykawki ale przy pewnej liczbie mnie to przerazilo i zaczęłam je oddawać w pojemnikach do apteki