reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Tak, o to :)

• W przypadku zespołu Downa: wartość fb-HCG przekracza 2,52 MoM; wartość PAPP-A jest poniżej 0,5 MoM.
  • W przypadku zespołu Edwardsa i Patau: wartość fb-HCG i PAPP-a jest poniżej 0,33 MoM.
  • W przypadku zespołu Turnera: wartość PAPP-A poniżej 0,5 MoM przy fb-HCG rzędu 1 MoM.
HCG faktycznie jest podwyższona, MoM 4 znaczy ze jest czterokrotnie wyższa od średnie. Trisomie 13 i 18 pewnie masz wyliczone na bardzo małym prawdopodobieństwie a ryzyko ZD pewnie tez nie jest zawyżone bo białko Pappa nie jest takie małe. Widziałam cała masę wynikow gdzie MoM fb-HCG było podwyższone a Białko Pappa bliskie normy (norma w MoM zawsze jest 1) i wynik testu nie zawyżał ryzyka :)
Boshe o czym wy piszecie???:szok::confused::confused2:

reklama
Nie nie byłam zadowolona ...na początku tak i nie miałam żalu ale porównując opiekę w Artemidzie A tutaj w Fertimedice to..az szkoda pisać.. tam czułam się jak następna w kolejce i przecież jest nas tysiąc A w Fertimedice chociaż wiem że jest nas multum I że nie tylko ja miałam problem to czułam się jakbym była jedyna na świecie z tym problemem.. mam cudowna panią doktor i czuje do niej pełne zaufanie i czuje się naprawdę bezpieczna :)
Ja dojeżdżam do tej kliniki ponad 200 km mimo, że do Warszawy mam 70 . Wybrałam Białymstok bo mam wadę macicy i ze względu na ich doświadczenie miałam nadzieję, że przebadają mnie od stóp do głów i będę miała pewność, że jestem w dobrych rękach. Nie dosyć, że o całym dokładnym przebiegu in vitro dowiedziałam się od anestezjologa to jeszcze sama muszę pytać czy poszczególne badania nie są potrzebne. Przed podejściem nawet nie zbadano mi tsh. Sama przebadałam tarczyce i pokazałam wyniki które były wysokie. Dali mi leki na zbicie, po tygodniu spadło i podjęli decyzję że to nie będzie istotne a ważne że spada.

A odstawilas juz calkiem ten crinone czy jeszcze bierzesz caly czas? Moze ublagasz jutro jeszcze o badanie progesteronu. Z yego co sie orienyuje to w zaawansowanej ciazy tez sie stosuje ten dowcipny, zwlaszcza jak szyjka jest krotka, zeby sie relaksowala, popros, moze beda ci wypisywac jeszcze recepty i ta 1 dawke dziennie moglabys aplikowac caly czas?
Nie odstawilam jeszcze crinone. Biore 2x1 i taka mam dawke juz ze 3tyg. Mialam zmniejszyc do 1x1 w przyszla srode, bo znalazlam jeszcze papierowa recepte na jedno opakowanie. Takze watpie, ze to progesteron :(
Puki co sytuacja chyba opanowana, jest czysto. Pewnie crinone pochlanal resztki. Czysta krew to to nie byla i tylko plama ale stres ogromny.

Nie odstawilam jeszcze crinone. Biore 2x1 i taka mam dawke juz ze 3tyg. Mialam zmniejszyc do 1x1 w przyszla srode, bo znalazlam jeszcze papierowa recepte na jedno opakowanie. Takze watpie, ze to progesteron :(
Puki co sytuacja chyba opanowana, jest czysto. Pewnie crinone pochlanal resztki. Czysta krew to to nie byla i tylko plama ale stres ogromny.
Oby to byl tylko jednorazowy wybryk. My tu wszystkie chyba po takich wpisach stajemy na bacznosc....

Tak, o to :)

• W przypadku zespołu Downa: wartość fb-HCG przekracza 2,52 MoM; wartość PAPP-A jest poniżej 0,5 MoM.
  • W przypadku zespołu Edwardsa i Patau: wartość fb-HCG i PAPP-a jest poniżej 0,33 MoM.
  • W przypadku zespołu Turnera: wartość PAPP-A poniżej 0,5 MoM przy fb-HCG rzędu 1 MoM.
HCG faktycznie jest podwyższona, MoM 4 znaczy ze jest czterokrotnie wyższa od średnie. Trisomie 13 i 18 pewnie masz wyliczone na bardzo małym prawdopodobieństwie a ryzyko ZD pewnie tez nie jest zawyżone bo białko Pappa nie jest takie małe. Widziałam cała masę wynikow gdzie MoM fb-HCG było podwyższone a Białko Pappa bliskie normy (norma w MoM zawsze jest 1) i wynik testu nie zawyżał ryzyka :)
Dokladnie jak piszesz trisomie 13 i 18 sa 1:20000 a trisomia 21 1:981 takze ja niewiem co o tym myslec.Zobacze co jutro lekarz prowadzacy powieo_O

a jaki kolor? Taki plamienia się zdarzają, daj nam jutro znać po wizycie
Taki ciemny, do czerwonego daleko. Puki co jest czysto. Jutro poprosze o zbadanie szyjki, bo moze to jakas bezobjawowa infekcja? Mam nadzieje, ze to nic groznego i maluszek ma sie dobrze. Dam znac napewno jak po wizycie. Rano pewnie detektor tetna pojdzie w ruch. Echh spokojnie to chyba nigdy nie bedzie :/

Ja dojeżdżam do tej kliniki ponad 200 km mimo, że do Warszawy mam 70 . Wybrałam Białymstok bo mam wadę macicy i ze względu na ich doświadczenie miałam nadzieję, że przebadają mnie od stóp do głów i będę miała pewność, że jestem w dobrych rękach. Nie dosyć, że o całym dokładnym przebiegu in vitro dowiedziałam się od anestezjologa to jeszcze sama muszę pytać czy poszczególne badania nie są potrzebne. Przed podejściem nawet nie zbadano mi tsh. Sama przebadałam tarczyce i pokazałam wyniki które były wysokie. Dali mi leki na zbicie, po tygodniu spadło i podjęli decyzję że to nie będzie istotne a ważne że spada.
Masz rację badania też nie są ich mocna strona.. do Białegostoku dojezdzalam ponad 300km A teraz do Warszawy mam ponad 100km .. nie chodzi o to że mi nie pomogli i nie zaszłam u nich w ciążę A o to jak podchodzą do ludzi później miałam porównanie z fertimedica i analizowalam.. tam jest mnóstwo osób zawsze klinika pełna.. No jeżeli ktoś mnie pyta to odpowiadam szczerze:)

reklama
Do góry