reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

Tak, o to :)

• W przypadku zespołu Downa: wartość fb-HCG przekracza 2,52 MoM; wartość PAPP-A jest poniżej 0,5 MoM.
  • W przypadku zespołu Edwardsa i Patau: wartość fb-HCG i PAPP-a jest poniżej 0,33 MoM.
  • W przypadku zespołu Turnera: wartość PAPP-A poniżej 0,5 MoM przy fb-HCG rzędu 1 MoM.
HCG faktycznie jest podwyższona, MoM 4 znaczy ze jest czterokrotnie wyższa od średnie. Trisomie 13 i 18 pewnie masz wyliczone na bardzo małym prawdopodobieństwie a ryzyko ZD pewnie tez nie jest zawyżone bo białko Pappa nie jest takie małe. Widziałam cała masę wynikow gdzie MoM fb-HCG było podwyższone a Białko Pappa bliskie normy (norma w MoM zawsze jest 1) i wynik testu nie zawyżał ryzyka :)
Boshe o czym wy piszecie???:szok::confused::confused2:

reklama
Nie nie byłam zadowolona ...na początku tak i nie miałam żalu ale porównując opiekę w Artemidzie A tutaj w Fertimedice to..az szkoda pisać.. tam czułam się jak następna w kolejce i przecież jest nas tysiąc A w Fertimedice chociaż wiem że jest nas multum I że nie tylko ja miałam problem to czułam się jakbym była jedyna na świecie z tym problemem.. mam cudowna panią doktor i czuje do niej pełne zaufanie i czuje się naprawdę bezpieczna :)
Ja dojeżdżam do tej kliniki ponad 200 km mimo, że do Warszawy mam 70 . Wybrałam Białymstok bo mam wadę macicy i ze względu na ich doświadczenie miałam nadzieję, że przebadają mnie od stóp do głów i będę miała pewność, że jestem w dobrych rękach. Nie dosyć, że o całym dokładnym przebiegu in vitro dowiedziałam się od anestezjologa to jeszcze sama muszę pytać czy poszczególne badania nie są potrzebne. Przed podejściem nawet nie zbadano mi tsh. Sama przebadałam tarczyce i pokazałam wyniki które były wysokie. Dali mi leki na zbicie, po tygodniu spadło i podjęli decyzję że to nie będzie istotne a ważne że spada.

A odstawilas juz calkiem ten crinone czy jeszcze bierzesz caly czas? Moze ublagasz jutro jeszcze o badanie progesteronu. Z yego co sie orienyuje to w zaawansowanej ciazy tez sie stosuje ten dowcipny, zwlaszcza jak szyjka jest krotka, zeby sie relaksowala, popros, moze beda ci wypisywac jeszcze recepty i ta 1 dawke dziennie moglabys aplikowac caly czas?
Nie odstawilam jeszcze crinone. Biore 2x1 i taka mam dawke juz ze 3tyg. Mialam zmniejszyc do 1x1 w przyszla srode, bo znalazlam jeszcze papierowa recepte na jedno opakowanie. Takze watpie, ze to progesteron :(
Puki co sytuacja chyba opanowana, jest czysto. Pewnie crinone pochlanal resztki. Czysta krew to to nie byla i tylko plama ale stres ogromny.

Nie odstawilam jeszcze crinone. Biore 2x1 i taka mam dawke juz ze 3tyg. Mialam zmniejszyc do 1x1 w przyszla srode, bo znalazlam jeszcze papierowa recepte na jedno opakowanie. Takze watpie, ze to progesteron :(
Puki co sytuacja chyba opanowana, jest czysto. Pewnie crinone pochlanal resztki. Czysta krew to to nie byla i tylko plama ale stres ogromny.
Oby to byl tylko jednorazowy wybryk. My tu wszystkie chyba po takich wpisach stajemy na bacznosc....

Tak, o to :)

• W przypadku zespołu Downa: wartość fb-HCG przekracza 2,52 MoM; wartość PAPP-A jest poniżej 0,5 MoM.
  • W przypadku zespołu Edwardsa i Patau: wartość fb-HCG i PAPP-a jest poniżej 0,33 MoM.
  • W przypadku zespołu Turnera: wartość PAPP-A poniżej 0,5 MoM przy fb-HCG rzędu 1 MoM.
HCG faktycznie jest podwyższona, MoM 4 znaczy ze jest czterokrotnie wyższa od średnie. Trisomie 13 i 18 pewnie masz wyliczone na bardzo małym prawdopodobieństwie a ryzyko ZD pewnie tez nie jest zawyżone bo białko Pappa nie jest takie małe. Widziałam cała masę wynikow gdzie MoM fb-HCG było podwyższone a Białko Pappa bliskie normy (norma w MoM zawsze jest 1) i wynik testu nie zawyżał ryzyka :)
Dokladnie jak piszesz trisomie 13 i 18 sa 1:20000 a trisomia 21 1:981 takze ja niewiem co o tym myslec.Zobacze co jutro lekarz prowadzacy powieo_O

a jaki kolor? Taki plamienia się zdarzają, daj nam jutro znać po wizycie
Taki ciemny, do czerwonego daleko. Puki co jest czysto. Jutro poprosze o zbadanie szyjki, bo moze to jakas bezobjawowa infekcja? Mam nadzieje, ze to nic groznego i maluszek ma sie dobrze. Dam znac napewno jak po wizycie. Rano pewnie detektor tetna pojdzie w ruch. Echh spokojnie to chyba nigdy nie bedzie :/

Ja dojeżdżam do tej kliniki ponad 200 km mimo, że do Warszawy mam 70 . Wybrałam Białymstok bo mam wadę macicy i ze względu na ich doświadczenie miałam nadzieję, że przebadają mnie od stóp do głów i będę miała pewność, że jestem w dobrych rękach. Nie dosyć, że o całym dokładnym przebiegu in vitro dowiedziałam się od anestezjologa to jeszcze sama muszę pytać czy poszczególne badania nie są potrzebne. Przed podejściem nawet nie zbadano mi tsh. Sama przebadałam tarczyce i pokazałam wyniki które były wysokie. Dali mi leki na zbicie, po tygodniu spadło i podjęli decyzję że to nie będzie istotne a ważne że spada.
Masz rację badania też nie są ich mocna strona.. do Białegostoku dojezdzalam ponad 300km A teraz do Warszawy mam ponad 100km .. nie chodzi o to że mi nie pomogli i nie zaszłam u nich w ciążę A o to jak podchodzą do ludzi później miałam porównanie z fertimedica i analizowalam.. tam jest mnóstwo osób zawsze klinika pełna.. No jeżeli ktoś mnie pyta to odpowiadam szczerze:)

reklama
Do góry