Ja się z tym akurat nie zgodzę. Nie jestem lekarzem ale po tym jak mi powiedzieli że zmniejszę sobie szanse jak mam tylko dwie trzymając je do 5 doby zaczęłam pytać innych lekarzy, embriologa i czytać w necie. Prawdą jest że te które przetrwają do 5 doby w sztucznych warunkach są silne i mają większe szans na ciążę ale z drugiej strony im szybciej zarodek trafi do naturalnych warunków czyli do mamy tym podobno lepiej. Chodzi tylko o to żeby sprawdzić czy się zapłodnił prawidłowo i czy prawidłowo się dzieli. Nawet codzienne wciąganie ich do sprawdzenia nie jest dla nich dobre. Dlatego wyciągają je max raz dziennie. No chyba że masz ten podgląd wykupiony że w ogóle nie wyciągają. Trzymanie do 5 doby jest istotne przy słabym nasieniu bo w 5 dobie czynnik męski zaczyna wpływać na zarodek ale pewnie są też jeszcze jakieś tego typu powody. Podobno są badania udowadniające że zarodki niektóre zarodki podane w trzeciej dobie dały ciążę a w laboratorium by nie przetrwały. Sama ich nie widziałam. Tak mi doktor G i embriolog mówili. Może u Ciebie jest jakiś konkretny powód że chcą trzymać do 5 doby ale moim zdaniem nie prawdą jest stwierdzenie jeśli nie dotyczy tylko Ciebie a ogółu, że ten który w labo nie dotrwa do 5 doby i tak nie da ciąży. Sorry dla mnie to bzdura.
Ja miałam dwudniowe podane czy z sukcesem to dopiero zobaczymy. U mnie po konsultacji lekarze i embriolodzy stwierdzili że tak będzie najlepiej. Zobaczymy...
no ja właśnie kupowałam ten podgląd ,by nie szkodzić maluchom i faktycznie mogli trzymać dłużej ze względu na nasienie M bo szału nie ma