reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Dziewczyny, qur.. kleszcza znalazlam u siebie wbitego. Maly chu.. ale byl. Wyciagnelam go calego i teraz nie wiem co mam zrobic. Powinnam isc na jakies badanie? Bylam dzisiaj z psem na spacerze dla relaksu a tu takie cos! Boje sie panicznie tych obrzydliwych pajeczakow. Chyba z domu nie bede wychodzic. Boje sie, ze cos moze zaszkodzic dziecku :/

reklama
Dziewczyny, qur.. kleszcza znalazlam u siebie wbitego. Maly chu.. ale byl. Wyciagnelam go calego i teraz nie wiem co mam zrobic. Powinnam isc na jakies badanie? Bylam dzisiaj z psem na spacerze dla relaksu a tu takie cos! Boje sie panicznie tych obrzydliwych pajeczakow. Chyba z domu nie bede wychodzic. Boje sie, ze cos moze zaszkodzic dziecku :/
Można dać go do badania, czy był chory ,trzeba w woreczku zamrozić go i zanieść do laboratorium gdzie prześlą go dalej. Ja tak parę lat temu robiłam . Poza tym musisz obserwować miejsce ugryzienia, czy jest rumień . W razie konieczności leczy się antybiotykami , to tak po skrócie.

A może tęskni za pozostałymi kotkami?
Nie. Ona taki outsider. Tamte 3 razem spia, bawią sie a ona osobno. Ale ona starsza od nich jest i czasami ma ochote im pomatkowac, ale tylko jedna pozwala sie traktowac jak kociatko, reszta sie nie daje.

Napisane na ALE-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

Można dać go do badania, czy był chory ,trzeba w woreczku zamrozić go i zanieść do laboratorium gdzie prześlą go dalej. Ja tak parę lat temu robiłam . Poza tym musisz obserwować miejsce ugryzienia, czy jest rumień . W razie konieczności leczy się antybiotykami , to tak po skrócie.
Tylko chu** juz w kanalizacji jest, takze po ptokach. Nie pomyslalam, zeby go zostawic. Dobrze, ze wyszedl caly i tylko max 7h byl. Bede dzwonic do przychodni ale to dopiero w poniedzialek, bo oczywiscie w weekend zamkniete.

Nie. Ona taki outsider. Tamte 3 razem spia, bawią sie a ona osobno. Ale ona starsza od nich jest i czasami ma ochote im pomatkowac, ale tylko jedna pozwala sie traktowac jak kociatko, reszta sie nie daje.

Napisane na ALE-L21 w aplikacji Forum BabyBoom
To może rzeczywiście remont ja przeraża.
Nie martw się nią :) wszystko wróci do normy

Tylko chu** juz w kanalizacji jest, takze po ptokach. Nie pomyslalam, zeby go zostawic. Dobrze, ze wyszedl caly i tylko max 7h byl. Bede dzwonic do przychodni ale to dopiero w poniedzialek, bo oczywiscie w weekend zamkniete.
Nie stresuj się może nie jest zakażony, obserwuj miejsce ukąszenia i nic więcej na chwilę obecną nie zrobisz.Podejrzewam ,że za 2-3 tygodnie będziesz musiała zrobić test na bolerioze i od tego będzie zależało dalsze postępowanie.
Swoją drogą człowiek chce spędzić trochę czasu z matką naturą , a te "małe gangreny "atakują.

Kochana zeby sie zarazic to slyszalsm ze on musi byc wbity 24 godziny ale jak sie obawiasz ti zajdz sobie w poniedziałek do rodzinnego. A rumień jesli ktos sie zarazil moze wyjsc nawet po pol roku i niekoniecznie w miejscu gdzie sie wbil

Tak jak pisze @Gaska testy na borelioze robi sie po ok 3 tyg, nie mam pojecia natomiast jak to wyglada w przypadku ciazy - koniecznie dowiedz sie w poniedzialek czy mozna dostac cos profilaktycznie, jesli mialoby to zagrazac dziecku. Ale pamietam jak dawniej chodzilismy do lasu i wtedy nikt sie kleszczami zbytnio nie przejmowal:) raczej rzadko sie zdarza, zeby byl zakazony.

Napisałam jej kiedyś co się stało, w sensie że poroniłam, żeby wiedziała, że nie kombinuję, bo to czwarte l4 w ciągu roku (i to tego dochodzi 2 urlopy zamiast l4, ale tego już nie wie). A ze zwolnieniem jest ciekawie bo byłam na normalnym a moja pani wystawiła ciążowe (to od dzisiaj) haha czyli śmiesznie to wgląda...
To dobrze ze wie. Moze sie zmienila i rozunie juz nasze problemy :-) z tym zwolnieniem tez jazda u Ciebie

reklama
Badanie na boreliozę będziesz mogła zrobić prawdopodobnie dopiero za kilka tygodni. Jeżeli wyjdzie rumień to dostaniesz antybiotyki. Pewnie będę kazali Ci tylko obserwować miejsce ugryzienia. Podejrzewam, że profilaktycznie nic nie dostaniesz. Ale tak jak pisze dżoasia, kleszcz musiałby być ponad 24 h, żeby zarazić chorobą. Oczywiście nie wszystkie te małe gnidy są nosicielami. Będzie dobrze!

Do góry