reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

reklama
Aaaa nie chwalilam wam sie jeszcze. Odgniewalam sie z szydelkiem i skonczylam kocyk. Trzeba go jeszczenuprac i bedzie git
1504797442-aaaaaa.jpeg

Napisane na ALE-L21 w aplikacji Forum BabyBoom
piekny, jak potwiedzi sie serduszkowe usg to tez zaczne dziergac :)

Dziewczyny, choc moja droga z invitro sie dopiero zaczyna, to czesto tu wpadam, z zapartym tchem czytam Wasze historie :-) trzymam za Was wszystkie mocno kciuki! Nie moge sie doczekac az dolacze do Waszego grona :-)
A jako ze kazda z Was jest juz ekspertka w kwestii invitro, mam (byc moze glupie) pytanie. Czy przed przystapieniem do procedury wymagane jest zaswiadczenie o szczepieniu na zoltaczke? Nigdy czegos takiego nie robilam we wlasnym zakresie, a zakladam ze to nie byly obowiazkowe szczepionki na nfz (moj rocznik - 85 :-) ). Jesli robilyscie, powiedzcie prosze, w ilu porcjach sie to podaje, w jakich odstepach czasu i po jakim czasie od ostatniego szczepienia mozna przystapic do invitro? Moj ginekolog powiedzial mi dzisiaj, ze niektore kliniki tego wymagaja. Jestesmy zapisani na pierwsza wizyte w Novum w Warszawie u dr Zamory dopiero na poczatek listopada. Jesli okaze sie, ze to jest obowiazkowe, zastanawiam sie czy nie zaczac szczepien juz teraz, zeby niepotrzebnie nie przedluzac przystapienia do procedury np o pol roku, ze wzgledu na to :-/ co sadzicie?
ja nie musialam, nawet chyba nikt nie pytal

Kochana zajdz do lekarza rodzinnego. U mnie wygladalo to tak ze poszlam.do lekarza i powiedziałam ze musze sie zaszczepic przed operacja i dala mi recepte na wykup szczepionki. Jak potem poszłam sie szczepic tego samego dnia juz do innej pani to mi powiedziała ze je to mialam jako obowiazkowe szczepienie. Jestem rocznik 88. Podala mi ta szczepionke ktora juz wykupiłam ale gdybym od razu poszla zapytac czy bylam szczepiona to pewno by mi pani tylko karteczkę dala ze bylam szczepiona. I wiem ze jest kilks wersji szczeoien. Niektore trwaja nawet pol roku a inne chyba miesiac przed zabiegiem i kolejne dawki po ale to najlepiej podejdz do rodzinnego tam gdzie mialas wszysrkiecszczepienia czyli gdzie dzievi przyjmuja bo ja je mialam przed 18-tym rokiem.zycia
bierzesz 1 dawke teraz za miesiac druga i za pol roku trzecia, zazwyczaj po dwoch juz robia zabiegi, czasem jak czas nagli to i po pierwszej

Właśnie wróciłam z usg, na ta chwile przepływy u synka są bardzo dobre. Zdecydowali, że jeszcze obserwujemy. Jeśli przepływy będą ok i ktg też to postaramy się utrzymać ciążę chociaż do 35 tc. Oczywiście jakby coś się zaczęło pogarszac to szybciej. Ale ja już sobie pogadalam z dziećmi, nakazalam Piotrusiowi więcej jeść i tuczyc brzuszek, Ola ma pilnować brata bo chyba jest bardziej odpowiedzialna i czekamy [emoji6]

[emoji127] 28.10.2017
Wieże w to że wszystko się unormuje i synek urodzi się zdrowy i duży bo siostra go przypilnuje. Nie puszczam kciukow

Aaaa nie chwalilam wam sie jeszcze. Odgniewalam sie z szydelkiem i skonczylam kocyk. Trzeba go jeszczenuprac i bedzie git
1504797442-aaaaaa.jpeg

Poki mam wene zaczelam nastepny :)
1504797469-aaaaaa.jpeg

Śliczne!!!! Podeslij skąd wzory :)

Dziewczyny, choc moja droga z invitro sie dopiero zaczyna, to czesto tu wpadam, z zapartym tchem czytam Wasze historie :-) trzymam za Was wszystkie mocno kciuki! Nie moge sie doczekac az dolacze do Waszego grona :-)
A jako ze kazda z Was jest juz ekspertka w kwestii invitro, mam (byc moze glupie) pytanie. Czy przed przystapieniem do procedury wymagane jest zaswiadczenie o szczepieniu na zoltaczke? Nigdy czegos takiego nie robilam we wlasnym zakresie, a zakladam ze to nie byly obowiazkowe szczepionki na nfz (moj rocznik - 85 :-) ). Jesli robilyscie, powiedzcie prosze, w ilu porcjach sie to podaje, w jakich odstepach czasu i po jakim czasie od ostatniego szczepienia mozna przystapic do invitro? Moj ginekolog powiedzial mi dzisiaj, ze niektore kliniki tego wymagaja. Jestesmy zapisani na pierwsza wizyte w Novum w Warszawie u dr Zamory dopiero na poczatek listopada. Jesli okaze sie, ze to jest obowiazkowe, zastanawiam sie czy nie zaczac szczepien juz teraz, zeby niepotrzebnie nie przedluzac przystapienia do procedury np o pol roku, ze wzgledu na to :-/ co sadzicie?
Nie trzeba. Jestem w nOvum. Jeszcze nie przeszłam całej procedury, dopiero zaczęłam antykoncepcję, ale miałam już histero w nOvum i tez się zestresowałam bo na kartce informacyjnej jest informacja ze "Pacjentka powinna być zaszczepiona przeciwko żółtaczce typu B.", a ja nie jestem (rocznik 81), ale Pani mi powiedziała ze to jest sugestia, zalecenie, a nie obowiązek.
Także nic się nie szczep, ewentualnie napisz dla pewności maila do koordynatora - mail podany na stronie www.

Ja już po wizycie .I już wiem dlaczego miałam to krwawienie. Mam miesniaka w macicy 6mm na 4mm tuż obok łożyska i tuż za tym miejscem zbierała się krew a po pewnym czasie ż tej krwi zrobił się skrzep . I w pewnym momencie pod swoim ciężarem się oderwał. Dlatego te krwawienie. Teraz już się goi to miejsce ale możliwe że jeszcze długo będę lekko plami ć na brązowo. Lekarz mówi że bardzo mało prawdopodobne że to się powtórzy. Dzidziuś rośnie prawidłowo ma około 9 cm a serduszko bije 153 . Lekarz profilaktycznie zapisał mi progesteron raz dziennie po jednej tabletce dowcipnie. Troszkę spokojniejsza jestem jak znam przyczynę. Pozdrawiam cale zgromadzenie :-) :)
Ważne że się wyjaśniło :)

reklama
A kariotyp jakich informacji dostarcza? Co lepiej zrobić w moim przypadku?
Kochana nie umie ci doradzic. Ja byłam po ciąży biochemicznej i immunolog zlecil mi NK (to moglabys sobie zrobic) i allo mlry(ale to jak nie bylas w ciąży to nir ma sensu i do tego test mikrocytotoksyczny) i cytokiny. Kariotypy robilam.duzo wczesniej na zlecenie gin ale nie wiem.szczerze czy ktos na to zwracal uwage. Ale jesli chodzi o immunologie to bierzemy się za nia jak bylo tam kilka nieudanych transferów, czy dlugo nie mozemy zajsc w ciążę mimo przeciwwskazań medycznych, czy dochodzi do poronien na wczesnym etapie a u ciebie kochana nie diszlo nawet do transferu

Do góry