reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Dziewczynki moja córeczka :) całe 56 cm i 3440 wagi , 10 pkt, urodzona wczoraj , przesłodka głównie spala i słodko mruczała.
Malutka jest owocem czteroletnich starań i 5 transferu, więc nie poddawajcie się :)
Kochana,jest po prostu CUDOWNA!!!
Musisz szybciutko czerwona wstazeczke przyczepić :)
Niech się zdrowo chowa [emoji8][emoji8][emoji8]
Wszystkiego najlepszego Mamusiu [emoji8][emoji8][emoji257][emoji257][emoji128][emoji128]

Napisane na SM-G920F w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Zobacz załącznik 786616 Czy po obniżonej rezerwie jajnikowej można określić w przybliżeniu liczbę komórek jajowych? Ile można wykonać in vitro przy niskim AMH 0,6? Czy powinien być stosowany protokół długi, czy krótki? Czy problem z owłosieniem może mieć wpływ na in vitro? I czy podniesiony poziom testosteronu ma znaczenie?

Jeśli pomiar AMH jest wiarygodny, można z bardzo dużym przybliżeniem spodziewać się pobrania ok. 4 komórek. W przypadku pacjentek z niską rezerwą jajnikową, raczej nie stosuje się długich protokołów, lecz różnego rodzaju protokoły krótkie. Obecnie najczęściej w Novum stosujemy protokół z antagonistą, czasem nieco zmodyfikowany dodaniem antyestrogenów lub podaniem estrogenów w drugiej połowie poprzedzającego właściwą stymulację cyklu. Czasami stosujemy krótkie protokoły z agonistą lub w ostateczności cykle naturalne lub minimalnie stymulowane. Dobór odpowiedniej stymulacji jest poprzedzony nie tylko badaniem AMHFSHEmbriolog nOvum

Emeczka coś takiego mi wpadło w oko .A jakie Ty miałaś protokoły do stymulacji. ?
Ja zastanawiam się nad minimalna stymulacja na prawie naturalnym cyklu. ...zaproponowali mi to lecz najpierw jeszcze raz krótki z antagonista .antyki 14 dni potem
Menopur 300 + orangutan

Miałam dwa razy krótki protokół bez antyków- za pierwszym razem (koniec czerwca) to był niewypał- moja gin. zasugerowała się amh ze stycznia (1.08), a nie liczbą pęcherzyków, których wtedy było bodajże 9. Szczegółów stymulki nie pamiętam, ponieważ zabrali mi karty z obu stymulacji (dopiero teraz się zorientowałam) Byłam stymulowana puregonem, zaczynałam od dawki 150, po 3 dniach większyli mi do 225 potem orgalutran- wyhodowałam tylko 2 pęcherzyki i zrobiliśmy insemkę. Za drugim razem (miałam tylko 5 antralnych)zaczynałam od Aromka(chyba 3-6 dc), potem włączyła mi puregon (dawka 150) i 150 menopuru, w kolejnych dniach doszłam do dawki 250 piuregonu i menopur jak poprzednio+ oczywiście orgalutran. Pobrano 3 jajka, wszystkie dobre, ale jak wiesz, nic z tego nie wyszło :(
Ostatnio pytałam moją gin o inne możliwości (między innymi o ten priming estrogenowy, dwie punkcje w jednym cyklu, choć przy mojej liczbie antralnych to by się raczej nie sprawdziło), ale powiedziała, że klinika tego nie stosuje i temat zamknięty. Zaproponowała mi na następny raz (jeśli w ogóle do niego dojdzie) długi protokół, ale z tego co wiem, u kobiet z niską rezerwą krótki protokół lepiej się sprawdza, a ja nie mam ochoty zmarnować mojej ostatniej, być może, szansy , więc rozważam zmianę kliniki. Mam jeszcze ostatnią możliwość skorzystania z refundacji na leki, dlatego z niej skorzystam, a potem- tak jak Ty- rozważam minimalną stymulację letrozolem i punkcję 1, 2 komórek. Wiem, że kiedyś doczekam się dzieciątka i dopóki uda się wykrzesać choć jedno jajko dopóty się nie poddam :)

Ambicja1987
Mam pytanko też jestem po transferze w sobotę masz może spuchniety brzuch? bo ja wyglądam jak w 3 miesiącu :-(

Miałam trochę bolące jajniki i małe opuchnięcie, ale tak jak ltoś tu już pisał to może być hiper stymulacja. Na innym forum czytałam, że trzeba poć dużo wody mineralnej i jeść białko. Kiedy testujesz?

ambicja1987
Miałam testować we wtorek ale chyba nie wytrzymam i pójdę w poniedziałek. Mój brzuch jest tak spuchnety za mam problem żeby zrobić zastrzyk :-( a jajniki nadal bolą :-(

reklama
Do góry