Zobacz załącznik 786616 Czy po obniżonej rezerwie jajnikowej można określić w przybliżeniu liczbę komórek jajowych? Ile można wykonać in vitro przy niskim AMH 0,6? Czy powinien być stosowany protokół długi, czy krótki? Czy problem z owłosieniem może mieć wpływ na in vitro? I czy podniesiony poziom testosteronu ma znaczenie?
Jeśli pomiar AMH jest wiarygodny, można z bardzo dużym przybliżeniem spodziewać się pobrania ok. 4 komórek. W przypadku pacjentek z niską rezerwą jajnikową, raczej nie stosuje się długich protokołów, lecz różnego rodzaju protokoły krótkie. Obecnie najczęściej w Novum stosujemy protokół z antagonistą, czasem nieco zmodyfikowany dodaniem antyestrogenów lub podaniem estrogenów w drugiej połowie poprzedzającego właściwą stymulację cyklu. Czasami stosujemy krótkie protokoły z agonistą lub w ostateczności cykle naturalne lub minimalnie stymulowane. Dobór odpowiedniej stymulacji jest poprzedzony nie tylko badaniem AMHFSHEmbriolog nOvum
Emeczka coś takiego mi wpadło w oko .A jakie Ty miałaś protokoły do stymulacji. ?
Ja zastanawiam się nad minimalna stymulacja na prawie naturalnym cyklu. ...zaproponowali mi to lecz najpierw jeszcze raz krótki z antagonista .antyki 14 dni potem
Menopur 300 + orangutan