reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

Dziewczynki moja córeczka :) całe 56 cm i 3440 wagi , 10 pkt, urodzona wczoraj , przesłodka głównie spala i słodko mruczała.
Malutka jest owocem czteroletnich starań i 5 transferu, więc nie poddawajcie się :)
Kochana,jest po prostu CUDOWNA!!!
Musisz szybciutko czerwona wstazeczke przyczepić :)
Niech się zdrowo chowa [emoji8][emoji8][emoji8]
Wszystkiego najlepszego Mamusiu [emoji8][emoji8][emoji257][emoji257][emoji128][emoji128]

Napisane na SM-G920F w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Zobacz załącznik 786616 Czy po obniżonej rezerwie jajnikowej można określić w przybliżeniu liczbę komórek jajowych? Ile można wykonać in vitro przy niskim AMH 0,6? Czy powinien być stosowany protokół długi, czy krótki? Czy problem z owłosieniem może mieć wpływ na in vitro? I czy podniesiony poziom testosteronu ma znaczenie?

Jeśli pomiar AMH jest wiarygodny, można z bardzo dużym przybliżeniem spodziewać się pobrania ok. 4 komórek. W przypadku pacjentek z niską rezerwą jajnikową, raczej nie stosuje się długich protokołów, lecz różnego rodzaju protokoły krótkie. Obecnie najczęściej w Novum stosujemy protokół z antagonistą, czasem nieco zmodyfikowany dodaniem antyestrogenów lub podaniem estrogenów w drugiej połowie poprzedzającego właściwą stymulację cyklu. Czasami stosujemy krótkie protokoły z agonistą lub w ostateczności cykle naturalne lub minimalnie stymulowane. Dobór odpowiedniej stymulacji jest poprzedzony nie tylko badaniem AMHFSHEmbriolog nOvum

Emeczka coś takiego mi wpadło w oko .A jakie Ty miałaś protokoły do stymulacji. ?
Ja zastanawiam się nad minimalna stymulacja na prawie naturalnym cyklu. ...zaproponowali mi to lecz najpierw jeszcze raz krótki z antagonista .antyki 14 dni potem
Menopur 300 + orangutan

Miałam dwa razy krótki protokół bez antyków- za pierwszym razem (koniec czerwca) to był niewypał- moja gin. zasugerowała się amh ze stycznia (1.08), a nie liczbą pęcherzyków, których wtedy było bodajże 9. Szczegółów stymulki nie pamiętam, ponieważ zabrali mi karty z obu stymulacji (dopiero teraz się zorientowałam) Byłam stymulowana puregonem, zaczynałam od dawki 150, po 3 dniach większyli mi do 225 potem orgalutran- wyhodowałam tylko 2 pęcherzyki i zrobiliśmy insemkę. Za drugim razem (miałam tylko 5 antralnych)zaczynałam od Aromka(chyba 3-6 dc), potem włączyła mi puregon (dawka 150) i 150 menopuru, w kolejnych dniach doszłam do dawki 250 piuregonu i menopur jak poprzednio+ oczywiście orgalutran. Pobrano 3 jajka, wszystkie dobre, ale jak wiesz, nic z tego nie wyszło :(
Ostatnio pytałam moją gin o inne możliwości (między innymi o ten priming estrogenowy, dwie punkcje w jednym cyklu, choć przy mojej liczbie antralnych to by się raczej nie sprawdziło), ale powiedziała, że klinika tego nie stosuje i temat zamknięty. Zaproponowała mi na następny raz (jeśli w ogóle do niego dojdzie) długi protokół, ale z tego co wiem, u kobiet z niską rezerwą krótki protokół lepiej się sprawdza, a ja nie mam ochoty zmarnować mojej ostatniej, być może, szansy , więc rozważam zmianę kliniki. Mam jeszcze ostatnią możliwość skorzystania z refundacji na leki, dlatego z niej skorzystam, a potem- tak jak Ty- rozważam minimalną stymulację letrozolem i punkcję 1, 2 komórek. Wiem, że kiedyś doczekam się dzieciątka i dopóki uda się wykrzesać choć jedno jajko dopóty się nie poddam :)

Ambicja1987
Mam pytanko też jestem po transferze w sobotę masz może spuchniety brzuch? bo ja wyglądam jak w 3 miesiącu :-(

Miałam trochę bolące jajniki i małe opuchnięcie, ale tak jak ltoś tu już pisał to może być hiper stymulacja. Na innym forum czytałam, że trzeba poć dużo wody mineralnej i jeść białko. Kiedy testujesz?

ambicja1987
Miałam testować we wtorek ale chyba nie wytrzymam i pójdę w poniedziałek. Mój brzuch jest tak spuchnety za mam problem żeby zrobić zastrzyk :-( a jajniki nadal bolą :-(

reklama
Do góry