reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

reklama
kachna, wiem kochana, wiem, ale niby mówią, że przy ivf to nie ma wpływu, bo to nie takie zwykłe starania... no, ale cóż mi pozostało, będę na pewno działać w tym kierunku.

Moniusia tsh jest tak samo ważne przy zwykłym starsniu jak i przy in vitro. Przy takim wysokim tsh to jest nikla szansa na zagniezdzenie. Co to za lekarz ktory tego nie wie. Masakra.

no tak moniusia wywiad był dlugi, wszytkie wyniki hormonów i zabiegow analizowane, łacznie z tym jakie wspomagacze bralam i przepisaniem nowych na lepsze komórki;) takze dlatego uwazam ze przeoczono cos w diagnostyce Ciebie, no ale jak widzisz o tsh wszytkie to potwierdzaja

tak kachna w Bocianie gratuluje Ci jeszcze raz:-) ale niestety endometioza uniemozliwia mi zajscie nawet in vitro, narazie wiec sie skupiam tylko na zalagodzeniu jej i to metodami naturalnymi ;)

Nie wiem czy wiesz ale ja też mam bardzo zaawansowaną endometrioze. Ja zdecydowałam się w czerwcu na laparoskopie i okazało się że ogniska są wszędzie, zadzwoniłam do dr Pietyckiego jeszcze będąc w szpitalu i powiedziałam mu o tym o on powiedział, że mam mało czasu żeby nie zaczęło odrastac to swinstwo. Myślę, że właśnie dlatego się udało, że wszystko było wyczyszczone

moniusia za wysokei masz to tsh azdecydowanie!! przy staraniach powinnobyć poniżej 2.. I nie chodzi tylko o poronienia tylko o jakość komórek. W długim protokole robi się burze hormonalną i jak tarczyca nie domaga to nie wiem czy przysadka się wyłącza. Po prostu stymulacja może być do końca kontrolowana. Za wysokie TSH może wpływać na brak owulacji. Ja bym zrobiła jeszcze prolaktynę tylko pod obciążeniem. Dobry endokrynolog i bez unormowania tarczycy na poziomie 1,5 nie podchodz do ivf, bo szkoda kasy i czasu. Wysoka prolaktyna często się łączy z niedoczynnością i ją tez trzeba będzie obniżyć.. To nie jest tak, że jak masz ukrzycę, chorą tarczycę czy wysoką prolaktynę to ivf to naprawi. Organizm źle zareaguje na hormony i tyle..
Lekarz założył, że masz unormowaną tarczycę czyli TSH 1,5 i dalej nie drążył, bo to nie jego zadanie już. Poza tym jak stosunek LH/FSH ma być miarodajny jak ty nie owulujesz... to ty nawet nie wiesz. Bo LH rośnie w cyklu osiąga pik, a potem jest owu. Tragiczne TSH!! 50letniej baby. To że norma jest od 1 chyba do 5 to nie znaczy że mloda dziewczyna może mieć 5. W wieku 30 -5 lat TSH musi być poniżej 2. Jak zajdziesz w ciąże z takim TSH to poronisz, bo Ci wyskoczy do 8 minimum.
Dla mnie twój mąż ma lekką asthenospermię ale ogólnie zdrowy facet i płodny 15mln/ml nawet 11% ruchem A to bardzo dobry wynik czemu ivf?? IUI robiliście?

Ostatnia edycja:
reklama
ooo kachna to bardzo cenna informacja , szkoda ze u mnie tez jakos komorek szwankuje i sa slabe no ale nic jakbym kiedys sie decydowala na jakas adopcje zarodka to warto zrobic wszytko jak nalezy;)

Do góry