reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

reklama
kachna jakiej morfologii były Twoje maluchy?
aniołkowa.mama 4bb to bardzo dobry zarodek :tak:

Czy któraś z Was miała podany zarodek 3BC? i się udało...???

info z mojej biblii:

[FONT=&amp]Za pomocą pierwszej litery – ocena węzła zarodkowego (ang. Inner Cell Mass, ICM; w skali A – C), z którego powstanie ciało zarodka:
A – wiele komórek, ściśle ułożonych;
B – kilka komórek luźno ułożonych;
C – bardzo mało komórek.
Za pomocą drugiej litery – trofektoderm (TM; w skali A – C), czyli warstwę komórek, które biorą udział w zagnieżdżeniu zarodka i z których powstanie łożysko i błony płodowe:
A – wiele komórek, ściśle ułożonych obok siebie (nabłonkowo);
B – kilka komórek, luźno ułożonych obok siebie (nabłonkowo);
C – bardzo mało dużych komórek.
Oznaczenia literowe najczęściej stosuje się do blastocyst 3 i więcej.
Najlepiej rokują blastocysty powyżej 3 AA–BB.[/FONT]

Co do zarodków nawet morula w 5 dobie rokuje jakoś. No ale morula A albo B , natomiast C już nie.
wczesne blastocysty "jedynki", blastocysty pełne " 2" i "3" tez AA, AB, BB ale BC już mniej.. Z "czwórkami" jest różnie i CC się implantują, ale żadko. Poza tym cyferka C świadczy o jakieś wadzie, którą zarodek może nadrobić albo i nie. Na przykład 1BC B - świadczy ze komórki z których powstanie człowiek, sądobrej jakości. Natomiast C - że będzie problem z implantacją, albo z łożyskiem = poronienie. Bo z tej grupy komórek powstaje trofoblast, łożysko.

Co rokuje świetnie:
5AA, 5AB, 5BB
4AA, 4AB. 4BB
3AA, 3AB, 3BB

Co rokuje dobrze:
2AA, 2AB, 2BB
5BC, 4BC - albo slabo..

Co rokuje tak sobie:
1AB, 1BB,
P8A, P8B
5CC,4CC, 4BC, 2BC - te ostatnie 4 jest trudno sklasyfikować, bo mogą być tu jak i w grupie świetnie/dobrze rokujących. To zależy od teorii.

nie rokuje:
5CD, 4CD (takich zarodków nie widziałam nawet na forum)
P8C, P8D, - tych nawet nie mrożą.
16B, 10B, 16D...zarodki nie kompaktujące, często już obumarłe albo powoli się zatrzymują
8B, 8C, 8D zarodki z 3 doby..
TO JEST ZIMNA STATYSTYKA I DZIEWCZYNY KTÓRE MAJĄ POZYTYWNE BETY ZE SŁABSZYCH ZARODKÓW NIECH NIE ŚWIRUJĄ ODRAZU!!! bo to tylko rokowania, nawet najlepsze zarodki się nie implantują, a te słabsze tak...

W 5 dobie uważa się za bardzo dobre zarodki powyżej 3BB czyli 3BB, 4BA, 5AB, 6AA. Pierwsza literka mówi o ugrupowaniu komórek z których zostanie zbudowany człowiek, klasa A i B to najlepsze, C i D niekoniecznie. Druga literka to mówi o komórkach z których powstanie łożysko, czyli odpowiadją one tez za implantacje. A, B duże szanse na implantacje, C i D już mniej. W 5dobie zarodek może być morulą, albo blastocystą (stopien rozwoju). Stopnie rozwoju blastocysty:stadium 1 (np. 1AA, 1BB) - bardzo wczesna blastocysta 2 - blastocysta 3 - pełna blastocysta 4- uwalniająca się blastocysta 5- blastocysta poza otoczką.

(źródło: forumowiczki - głównie kate-p7 ) :)))))))))

skopiowałam sobie ten post, żeby przy następnej próbie wiedzieć wszystko :tak:

Witajcie dziewczynki. Ja tylko tak w skrócie . Piszę z tel więc jestem w tym laikiem na tym forum bo zawsze z kompa. Po usg w poniedziałek.. Przepływy ok. Synus ok 900 Gramm córcia ok 800 gram. Później zabrał się za badanie szyjki i tu zaczęły się problemy bo mówił że zaczęła u góry się lekko rozwierac bo młoda pcha główka w dół. Dał skierowanie do kliniki i niezwłocznie się udać. Po wizycie od razy więc szpital. Porobili badania i okazało się że szyjka tylko 7 mm. Jeszcze w 19 tyg była 4 cm '(( no i okazało się że mam regularne skurcze. Co prawda nie porodowe ale już groźne bo regularne co kilka minut. Więc od poniedziałku jestem na kropkowce. Prawie się uspokoily. Czekam na wyniki i dziś prawdopodobnie założą mi szew. Leżę cały czas. Do poniedziałku napewno a może się i okazać że do porodu. Więc święta i nowy rok mam najgorszy chyba prezent rodzina się zjedzie z Polski na wigilię bo zaprosiliśmy a ja spędzę chyba w szpitalu Boję się o moje szkraby. Muszę conajmniej wytrzymać conajmniej z 3 tyg aby osiągnęły przynajmniej 1200 Gramm żeby zwiększyć im szansę. Dostałam już dwa zastrzyki na płuca dla szkrabow. Czekamy na obchod i decyzje co dalej. Bo wyniki muszą być dobre i nie mogę mieć infekcji aby założyli mi szew . Lekarz mówił że mają w tej chwili 80: szans ale cóż mi z tego że wciąż grożą im choroby wczesniacze no i jednak wciąż ryzyko tych 20%. Już córeczkę jedna w 26 tyg straciłam. Nie przeżyła bym kolejnej straty :((

Gratulacje dla wszystkich dziewczyn . I trzymam kciuki za kolejne.

Ostatnia edycja:
Edenlyne wszystko bedzie dobrze&&& jak lekarz kazal leżeć to trzeba lezec! Nie ma innego wyjscia.

A co do pisania z telef to ja niestety nie mam innej mozliwosci i dlatego tak czesto tu jestem :p

reklama
Dziewczyny pojechałam dzisiaj jeszcze raz na usg bo położona kazała to plamienia skonsultować. I okazało się ze jest wszystko ok i Pan doktor powiedział "już sa pierwsze przepływy " iii uwaga włączył dźwięk a tam oprócz szmeru słychać było delikatne puk puk puk. Serduszko zaczynało bic. A wczoraj niby nic. Co prawda serducha jeszcze nie widziałam na ekranie ale już usłyszałam delikatne pukanie ;)

pięękknieeeee :tak::-) puk puk puk to musiało byc cudowne

Do góry