reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

Zazdroszcze ... Bez kitu :D ja jeZcze 3 miesiace dokaldnie z brzuchem !! O zgrozo, aczkolwiek staram sie byc wdzieczna losowi i współczesnej medycynie i nie narzekać bo w koncu jestem w upragnionej ciazy :) wiec skoro mała jest zdrowa ja zdrowa tylko bedzie mnie nera naparzac to wytrzymam

reklama
Emi u mnie młodzież się pcha na ten świat. Posiewy robione moczu, pochwy nie wykazały stanu zapalnego. Młody uciska na szyjkę i ta się skraca, jak to mówi ginekolog gdyby ten łepek odsunął w bok:-p Mam to szczęście ze szyje miałam w 21tc 46mm, wiec rekordowo długą. Inaczej teraz miałabym teraz nie 28mm tylko 10mm i szpital.. No i mam lezec z nogami w górze, żeby grawitacja robiła swoje..Ale nie daje rady, a tez powinnam grzecznie słuchac lekarzy i nie narzekać. W końcu tyle czekaliśmy na naszego człowieka:-p dobrze ze M jest tolerancyjny do moich wybryków:-p bo jeszcze awantury by były w domu :-D

najki życze powodzenia
Wnika Tobie wysokiej bety
Aisha a Ty sie odezwij jak u Ciebie
Kate, Emenems a Wam normalnie zazdroszcze tej ciazy, a ja jeszcze musze czekac do piatku czy ta moja beta laskawie ruszy..buu

Najeczka - no kiedy jak nie teraz?? Pociazuje jeszcze z toba troche :) chetnie

No widzisz Kate ! Szyja jak malowana :) heheh
Ja dzis sie dowiem jaka jest moja i to niestety ostatni raz jak ktos bedzie mi ją sprawdzał

Annemarie, Fruitofhope, Anika, Gugusia ale miło czytać Wasze słowa :) Wyniki niestety dopiero około 15.00 jak doktorek przyjdzie do pracy. W ogole to mnie tak wkurzył....prosilam go o recepte- zlał....powiedzialam, ze dzis odbiore karte leczenia pozastrojowego, bo dalej nie wiem co z moimi zarodkami...to mi odpisał, że jest zamrożony tylko 1. Karty dzis do odbioru nie bylo, recepty tez wrrrrr:wściekła/y::wściekła/y::angry: W ogole to strasznie się spłakałam z powodu tego jedynego mrozaka...przekleję Wam coś, mam nadzieję, że zrozumiecie o co mi chodzi mniej więcej...

Poprosilam doktorka o recepte ze wyszedl mi pozytywny test z moczu a wyjedzam i nie wystarczy mi leków- tak na wszelki wypadek zeby wypisal, to mnie zbyl. I napisalam ze odbiorę karte leczenia pozaustrojowego bo dalej nie wiem co z zarodkami moimi. To co do recepty to mnie zbyl a napisal ze 1 zarodek został zamrozony. Poplakalam sie, bo mimo ze nie dalabym rady wychować 7 dzieci to jednak byly moje maluszki. Ten program rzadowy jest do dupy. Do 3 doby dotrwaly wszystkie i byly 1 i jeden 1-2 klasa, to nie zamrozili bo po co...reszta umarla bo do blastki nie dotrwaly. Dalo sie tego u nas domyślić. Dr wybrał jeden zarodek kosztem innych i ten we mnie rośnie. A jakby wzial identycznej klasy tylko inny? To on by mial szanse. Jakos mi z tym zle. Madzia jest dwudniowa dzieki mrozeniu właśnie. Oni mowia ze blastki maja wieksze szanse, nie u nas. Przykro mi ze ich nie ma, ze nie ma możliwości wyboru. To samo ze podaja jeden zarodek, bo ciaza blizniacza moze byc z powiklaniami. Moja pojedyncza byla mega pogmatwana i dalam rade. To powinna byc decyzja kobiety tzn małżeństwa. Ech...jedno jest pewne, po tego kropka ktory na nas czeka wrocimy na pewno.

Najki &&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&& wracaj z Kruszynami <3 <3 <3 i dawaj znac! Dzięki za miłe słowa!

W ogóle wszystkim Wam dziękuję za wsparcie, a w szczególności mojej Bety <3 <3, ktora i tak dziwne, ze jeszcze nie ma mnie dosc :-D mua :*

Dziewczyny na każdego przyjdzie czas, to był mój 3 transfer. Czasem potrzeba więcej niż 5-6 transferów, ale to nie zawody. 3mam kciuki za was wszystkie. Cuda się zdarzają naprawdę;-)

Aisha niestety takie są ograniczenia rządowego programu, że tylko blastocysy mogą mrozic. To samo dotyczy podawania zarodków mogą podać tylko jeden kobiecie poniżej 35 no chyba, że to 3 próba no to mogą 2 ale to lekarz decyduje. Mi też tę zasady wcale się nie podobają.

Ja mam 3 zamrozone w 2 dobie nie msm pojecia ile by przetrwało do blastki ... Wspolczuje przezyc bo js ciagle mysle jak szybko uda mi sie po moje maluchy wrocic - umie jeszcze gorzej, dwa podają po 37 roku zycia dopiero :/

reklama
aisha z tego co piszesz nikt nie wytłumaczył Ci jak działa cała procedura. Mrozenie moruli z 5 doby o kiepskiej fragmentacji jest bezcelowe, bo się nie odmrozi. Szansa na ciąże z moruli(nie ważne jakiej klasy) to maksymalnie 20%, na poronienie jej jeszcze większa, bo ok 70% tych zarodków jest wadliwych genetycznie. Selekcja w 2-3 dobie częściej bywa mylna niż w 5 dobie. No i ta selekcja zawsze jest. Jak się zarodki kiepsko rozwijają to czeka się az staną. Tak samo jest w porodach przedwczesnych poniżej 400g tylko można czekac...Nie umiemy naprawić uszkodzonego zarodka. W przypadku zdrowych osób 1 na 4 komórki zapłodni się poprawnie, my podchodzimy do ivf czyli te statystyki sa jeszcze gorsze. Tak naprawdę wszystkie dzielące się komórki przetrwają do 3 doby, ale z 1/5 masz szanse mieć dziecko. U nas wszystkie były piękne w 3 dobie, ale tylko z jedej była ciąża., bo reszta się zatrzymała w 6 dobie..

Do góry