kropka pare poprawek, przy ciąży biochemicznej test może nie wyłapać ciąży, tak samo przy pozamacicznej. U Ciebie nie ma testu z krwi, wiec raczej nic się nie dowiesz. Ale fakt, do 14dpt nawet jeśli zarodki 3dniowe powinien już test wskazywać na ciąże. Nie wiem jak jest u Ciebie. Plamienia są do 10dpt, ale są brązowe te plamienia implantacyjne, a nie świeża krew. Może to być plamienie ciążowe, za niski prg albo po prostu rozchwianie hormonalne. Robiłaś już test? który dpt?
annemarie :-)
Dorota babo ty moja, będzie dobrze, teraz będzie najtrudniej potem już będzie
tylko dobrze
pepcia HOS jest ładny, ruch jest postępowy ale to jest suma A+B mi chodzi o sam ruch A? bo te plemniki są najszybsze bo mogą być po prostu najlepiej zbudowane. Albo reszta leniwa
Jednak badania wskazują na to, że plemniki o ruchu A są najlepiej wykształcone. Nie widzę morfologii ile jest poprawnych form, wg pana Krugera?
Oto normy WHO: • Objętość ejakulatu ≥ 1,5 ml
• Całkowita liczba plemników w ejakulacie ≥ 39 mln
• Koncentracja plemników (liczba plemników w 1 ml nasienia) ≥ 15 mln
• Ogólny odsetek ruchliwych plemników (ruch postępowy i niepostępowy) ≥ 40%
• Odsetek plemników o ruchu postępowym ≥ 32%
• Żywotność plemników (odsetek plemników żywych) ≥ 58%
• pH ≥ 7,2
• Morfologia plemników (odsetek plemników o całkowicie prawidłowej budowie) ≥ 4%
czyli u was jest oligoteratozoospermia, albo oligoasthenoteratozooospermia OAT I stopnia. Jeżeli morfologia jest dobra to jest szansa na IUI a jeżeli nie to niestety ivf. Ale skoro piszesz, że jest teratozoospermia to minimum to 15% form prawidłowych musi być to:
10mln/ml x1,5ml x 25% x15% = 0,56mln/ml a IUI się robi od 1mln/ml poprawnych plemników. Trochę ich przy mało. Czy twój M był badany przez androloga? miał badania hormonalne? pije pali? bierze jakies leki? wymazy były robione? usg jąder? brał witaminki? czy badania były powtarzane?
A co do Ciebie to warto zrobić jak dziewczyny mówią histeroskopie, ale zanim to zrobisz robiłaś badania hormoane TSH, prolaktyna na czczo i pod obciążeniem, progesteron, FSH,LH....bo na usg nie widać czy owulacja de facto jest, Może byc pęcherzyk,ktory nie pęknie itp. a cykle idealne. Albo pęcherzyk pęka a komórka nie zostaje uwolniona...