reklama
Dorota w dobie zarodek już powinien mieć od 12 do 16 blastomerów.No i najlepiej jak kompaktuje. To znaczy, że blastomery zlewają się w całość i potem wyłania się z nich czesc zarodkowa i trofoblast(cały czas mam problem z nazwą). Czyli zarodek złożony z 10 komórek ale częściowo kompaktujący jest lepszy niż np. 16B. Mamy dwie drogi dojascia do blastki 1) powyżej 8 blastomerów, zarodek dzieli się dalej i sukcesywnie te blastomery zlewają się z innymi. Często jest to oznaczenie P8B, czyli powyżej 8 blastomerów, ale ile dokładnie to nie wiadomo. Po prostu ich nie widać No i 2) dzielą się az do 16blastomerów wtedy się wszystkie zlewają w całość. Bo późna morula to już taka kulka, gdzie nie ma oddzielnych blastomerów. No i najlepiej gdy jest ta pierwsza droga...
anika dysleksje mam zdiagnozowaną od 3r.ż bo maiłam odbicie lustra, no i już mnie naznaczono przez cała szkołę waliłam błędy. Potem jakby cos się odblokowało i nagle byłam w stanie się tego nauczyć Po wyleczeniu nerwicy, nagle oceny mi się poprawiły itp... No i duza pomoc męża czasem się go o coś pytam bo nie wiem, ale takie głupie rzeczy.. Czy się piszę "dziękuję" czy "dziękuję" no i już wiem tak samo mnie się chce - bo mi się to są w zoo Niby takie głupie, ale jakoś nie miał mi tego kto wytłumaczyć. Moja mama niby tez ma dysleksje, ale wydaje mi się że to po prostu nie douczenie. Moja babcia skończyła 7 klas podstawówki, wiec kto miał mojej mamie przy lekcjach pomagać i tak szło niedouczenie:-)
Co do zarodków trójka z 5doby super rokuje, pytanie jakiej klasy, te 4AA również, 4CC mniej ale i tak to bardzo ładny zarodek:-) Ogólnie blastki oznaczamy cyferkami od 1-5, czyli wczesna blastocysta (1) pierwsza cyferka określa część zarodkową z niej będzie człowiek. Druga literka to trofoblast(chyba tak się nazywa) mówi jakie są szanse na implantacje, z tej części powstanie łożysko np. 1AA, 1BC. W pełni wykształcona blastocysta to (3), mniej wykształcona to (2). Blastocysta jest w otoczce, która musi zostać przebita, żeby blastocysta mogła wyjść i się zaimplantować. Dlatego zaczyna się rozrastać, aż otoczka z naprężenia pęknie. Taka ekspandująca blastocysta to (4), a jak zacznie z niej wychodzić to (5). Gdy blastocysta jest całkowicie poza otoczką to mamy do czynienia z (6) np. 6BB, te zarodki pojawiają się w 6dobie.
anika dysleksje mam zdiagnozowaną od 3r.ż bo maiłam odbicie lustra, no i już mnie naznaczono przez cała szkołę waliłam błędy. Potem jakby cos się odblokowało i nagle byłam w stanie się tego nauczyć Po wyleczeniu nerwicy, nagle oceny mi się poprawiły itp... No i duza pomoc męża czasem się go o coś pytam bo nie wiem, ale takie głupie rzeczy.. Czy się piszę "dziękuję" czy "dziękuję" no i już wiem tak samo mnie się chce - bo mi się to są w zoo Niby takie głupie, ale jakoś nie miał mi tego kto wytłumaczyć. Moja mama niby tez ma dysleksje, ale wydaje mi się że to po prostu nie douczenie. Moja babcia skończyła 7 klas podstawówki, wiec kto miał mojej mamie przy lekcjach pomagać i tak szło niedouczenie:-)
Co do zarodków trójka z 5doby super rokuje, pytanie jakiej klasy, te 4AA również, 4CC mniej ale i tak to bardzo ładny zarodek:-) Ogólnie blastki oznaczamy cyferkami od 1-5, czyli wczesna blastocysta (1) pierwsza cyferka określa część zarodkową z niej będzie człowiek. Druga literka to trofoblast(chyba tak się nazywa) mówi jakie są szanse na implantacje, z tej części powstanie łożysko np. 1AA, 1BC. W pełni wykształcona blastocysta to (3), mniej wykształcona to (2). Blastocysta jest w otoczce, która musi zostać przebita, żeby blastocysta mogła wyjść i się zaimplantować. Dlatego zaczyna się rozrastać, aż otoczka z naprężenia pęknie. Taka ekspandująca blastocysta to (4), a jak zacznie z niej wychodzić to (5). Gdy blastocysta jest całkowicie poza otoczką to mamy do czynienia z (6) np. 6BB, te zarodki pojawiają się w 6dobie.
Ostatnia edycja:
inga po
Fanka BB :)
Hej Dorota ja mam 40 lat AMH 1,4 wiec jak na moj wiek nie jest niskie mimo ze cykle co 24 dni ale faktycznie z wczesniejszym narzeczonym 5 lat brałam srodki antykoncepcyjne ale u mnie raczej genetyka mama menopalze miala dopiero po 53 r. zycia:-)teraz mialam pobranych 7 komorek z tego 2 dojrzale, wczesniej pobierali po 4w tej próbie bralam duze dawki stymulantow i leki na tarczyce, tak 2B i 4B to była trzecia doba,Trzymam mocno kciuki za Ciebie
anika powodzenia przy tranferze ja lezalam 10 min na sali po podaniu i pozniej w lozku na sali obok 30 min leki tez mam fraxi, encarton,duphaston, lutinus,estrofen:-)
anika powodzenia przy tranferze ja lezalam 10 min na sali po podaniu i pozniej w lozku na sali obok 30 min leki tez mam fraxi, encarton,duphaston, lutinus,estrofen:-)
Ostatnia edycja:
Kropka1985
Fanka BB :)
Elfka..... Super!!! Az sie boje nadchodzacych dni... A jak ty sie czulas tak od 5dpt?
Kate,podziwiam za wiedze.skad Ty to wszystko wiesz ?jak dobrze ze jestes z nami.;-)Dorota w dobie zarodek już powinien mieć od 12 do 16 blastomerów.No i najlepiej jak kompaktuje. To znaczy, że blastomery zlewają się w całość i potem wyłania się z nich czesc zarodkowa i trofoblast(cały czas mam problem z nazwą). Czyli zarodek złożony z 10 komórek ale częściowo kompaktujący jest lepszy niż np. 16B. Mamy dwie drogi dojascia do blastki 1) powyżej 8 blastomerów, zarodek dzieli się dalej i sukcesywnie te blastomery zlewają się z innymi. Często jest to oznaczenie P8B, czyli powyżej 8 blastomerów, ale ile dokładnie to nie wiadomo. Po prostu ich nie widać No i 2) dzielą się az do 16blastomerów wtedy się wszystkie zlewają w całość. Bo późna morula to już taka kulka, gdzie nie ma oddzielnych blastomerów. No i najlepiej gdy jest ta pierwsza droga...
reklama
elfka już i tak dużo zapominałam, czuje ze mój czas dobiega końca;-)Pewnie znajdzie się drugi taki szperacz jak ja. Ja zastąpiłam lolitkę mam nadzieje, ze się nie obrazi za wyrażenie ;-)
Jakoś smutna ostatnio jestem, bez powodu.. albo powód jest tylko go nie widzę. Jak to zwykle jest.. a może hormony... ?? nie lubię być smutna, bardzo nie lubię
Jakoś smutna ostatnio jestem, bez powodu.. albo powód jest tylko go nie widzę. Jak to zwykle jest.. a może hormony... ?? nie lubię być smutna, bardzo nie lubię
Podziel się: