reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

kate kochana a o co kaman z Diane i izotekiem ?
w młodości brałam jedno i drugie...Diane wiem, lek starej generacji u mnie jako antykoncepcja i niby miał pomóc na cerę.
Izotekiem leczyłam się pół roku ale to jakies 6-7 lat temu, wiem że retinoidy maja teratogenne działanie na płód...ale teraz chyba nic mi już nie zagraża, hm? A z buzią co nie tak? masz AZS?

melissa - bardzo mi przykro, że się nie udało. Trzymaj się mocno i absolutnie nie poddawaj się!

reklama
Diane ponoć pwoduje nasilenie androgenizmu u młodych kobiet. A podawany był właśnie nastkom.. zbyt duza dawka hormonów, która zaburza gospodarkę hormonalną w czasie dojrzewania. Bezpłodna od tego nie będziesz, ale co do PCOS to przyśpiesza rozwój itp. Najlepszymi tabletkami paradoksalnie są microgynon, steridril itp.. najmniejsze ryzyko zakrzepicy, mimo wysokich dawek hormonów ale nie az tak jak w Diane. W ogóle branie tabletek jest nie zdrowe, a źle dobrane tabletki, mogą spowodować w obrazie cysty często mylone z PCOS. Ale to nic pewnego.
Co do Izoteku, ja mialm tez brac bo to niby co mam to trądzik no i chyba wszystkie odmiany :-DOkazalo się, że przy braniu izoteku pojawiały się choroby autoimmunologiczne tarczycy wątroby. Branie tego leku, trwale upośledza f-cje wydzielnicze gruczołow łojowych stąd ostry zespól suchego oka, nagle AZS, po prostu wszystko co się wiąże z wydzielaniem łoju, matowe włosy itp... Ja myślę, że czasem udziom jst to potrzebne bomają zbyt tłustą cere, ale czasem podawane to jest na wyrost. u mnie nic nie pomaga na twarz, wiec co izotek. Stwierdzilam, ze poczekam i zobaczę co będzie u innych po tej kuracji:-p

Diane ponoć pwoduje nasilenie androgenizmu u młodych kobiet. A podawany był właśnie nastkom.. zbyt duza dawka hormonów, która zaburza gospodarkę hormonalną w czasie dojrzewania. Bezpłodna od tego nie będziesz, ale co do PCOS to przyśpiesza rozwój itp. Najlepszymi tabletkami paradoksalnie są microgynon, steridril itp.. najmniejsze ryzyko zakrzepicy, mimo wysokich dawek hormonów ale nie az tak jak w Diane. W ogóle branie tabletek jest nie zdrowe, a źle dobrane tabletki, mogą spowodować w obrazie cysty często mylone z PCOS. Ale to nic pewnego.
Co do Izoteku, ja mialm tez brac bo to niby co mam to trądzik no i chyba wszystkie odmiany :-DOkazalo się, że przy braniu izoteku pojawiały się choroby autoimmunologiczne tarczycy wątroby. Branie tego leku, trwale upośledza f-cje wydzielnicze gruczołow łojowych stąd ostry zespól suchego oka, nagle AZS, po prostu wszystko co się wiąże z wydzielaniem łoju, matowe włosy itp... Ja myślę, że czasem udziom jst to potrzebne bomają zbyt tłustą cere, ale czasem podawane to jest na wyrost. u mnie nic nie pomaga na twarz, wiec co izotek. Stwierdzilam, ze poczekam i zobaczę co będzie u innych po tej kuracji:-p

Brałam oba plus roaccutane za straszne pieniadze .. 350 zeta za pudełko na 3 tygosnie - kuracja pare miesięcy ....masakra

Moze cos z trgo mi zaszkodziło

Kate: a czemu ty nie jesz nabialu? Po pierwsze przy swej glukozie powinnas go jesc. Po drugie azs raczej nie masz od nabialu. Wydaje mi sie ze masz azs na tle immunologicznym wiec nie zwiazane z alergia ( choc to tylko moje przypuszczenia). Chyba ze nagle stalas sie alergikiem.....

Jesli bardzo bardzo ci to przeszkadza, kup hydrocortyzon 1%. To najslabszy steryd ktory powinien przybiesc ci ulge. Ale stosuj go tylko 3-4 dni i odstaw: dluzej w ciazy nie wilno. Nic wiecej sie na razie nie da zrobic...

Troche sobie mysle czemu stalas sie opuchnieta.... To nie jest typowy objaw azs

Ja jestem przeciw cudownym nowym lekom, technologiom wprowadzanym masowo bo testują to niestety na nas. Jest wiele rzeczy o czym przeciętny zjadacz chleba nie myśli kupując nowy cudowny lek, albo kupując skarpetki z nanosrebrem:-p Za naszych czasów rozwój technologii jest gigantyczny, ale niestety stąd uczulenia, nowotwory itp.. W takim świecie przyszło nam żyć...Opierając się o barwioną kanapę,kapę wchodzą metale używane jako barwniki do krwiobiegu. kiedyś były czarno -białe izby a nie pięknie urządzone pokoje. My tego nie widzimy ale to wszystko się unosi w okól nas. Dużo pisać.. ale leki, jedzenie to najmniejszy nasz problem:-p

Gdybym mogła cofnąć czas nie brałabym ani anty, ani cholernego izoteku (owszem pomógł, ale pół roku po zakończeniu leczenia - wszystko wróciło.Dziś mam prawie 30 na karku i wciąż mi trądzik doskwiera...) Na ile mi to zaszkodziło i czy w ogóle - nie wiem, pewnie wyjdzie po latach :-/ PCOS nie mam u mnie problemem są niedrożne jajowody.

lolitka właśnie ja tak reagowałam na kurczaka, jogurty itp... jak miałam 8 miesięcy wylądowałam w szpitalu i niby uczulenienie na nabiał. Potem z wiekiem ustąpiło trochę. Ogólnie odrzucało mnie od nabiału, potem zaczęłam go jesc znowu bo mniej cierpiałam. A teraz jak mi nie szkodził, to na każdy posiłek z białkiem... i tyle wiem że szkodzi tylko nie widać, jak nie przesadzam.. Co do cukru wykonałam z krwi i jest w normie 85/149/113 tylko insulina skacze:-p wcześniej była w porządku i nadal ustrojstwo było. A co masz na myśli mówiąc o immunologii? bo steryd pomaga no i protopic a to immunosupresyjne świństwo jest....

Gdybym mogła cofnąć czas nie brałabym ani anty, ani cholernego izoteku (owszem pomógł, ale pół roku po zakończeniu leczenia - wszystko wróciło.Dziś mam prawie 30 na karku i wciąż mi trądzik doskwiera...) Na ile mi to zaszkodziło i czy w ogóle - nie wiem, pewnie wyjdzie po latach :-/ PCOS nie mam u mnie problemem są niedrożne jajowody.

Ja to samo - pryszcze sa - inne i mniej ale sa ... Ale wtedy sie upieralam miałam 20 lat i swiat z pryszczami był końcem swiata

Kate: acha... Wiec jednak alergik nabialowy. Przetestowalas jaki rodzaj nabialu? Kazdy czy zwierzecy czy jaki?
Skoro cukier w normie to pobaw sie w weglowodany ale wsio razowe, pelnoziarniste coby ci historie skokowe nie wrocily
Co do immunologii: no nauka mowi ze przyczyny azs nie sa znane ale jako glowne dwa nurty podaje sie albo alergia albo immunologia. Jak cos jest spieprzone w immunologii to objawic sie to moze w postaci azs. Niezaleznie od przyczyny slaby steryd mozesz brac tylko b krotko

Co do otaczajacego swiata: jestem z toba. Moj mowi ze ja zaczynam wariowac ale przeraza mnie ta cala chemia, promieniowania, itd itd. Zaczelo sie od zdrowego jedzenia, pozniej przyszla pora na wylaczanie wifi w domu i komorek na noc i troche w trakcie dnia by unikac pol magnetycznych, potem kosmetyki ( jak najdelikatniejsze, najlepiej dla dzieci). Teraz wlasnie mysle o rozpoczeciu produkcji wlasnych kosmetykow: mydla, szanponow, balsamow, past do zebow. Musze zglebic temat jak sie do tego zabrac. Ktos ma w tym doswiadczenie?

reklama
Kate: acha... Wiec jednak alergik nabialowy. Przetestowalas jaki rodzaj nabialu? Kazdy czy zwierzecy czy jaki?
Skoro cukier w normie to pobaw sie w weglowodany ale wsio razowe, pelnoziarniste coby ci historie skokowe nie wrocily
Co do immunologii: no nauka mowi ze przyczyny azs nie sa znane ale jako glowne dwa nurty podaje sie albo alergia albo immunologia. Jak cos jest spieprzone w immunologii to objawic sie to moze w postaci azs. Niezaleznie od przyczyny slaby steryd mozesz brac tylko b krotko

Co do otaczajacego swiata: jestem z toba. Moj mowi ze ja zaczynam wariowac ale przeraza mnie ta cala chemia, promieniowania, itd itd. Zaczelo sie od zdrowego jedzenia, pozniej przyszla pora na wylaczanie wifi w domu i komorek na noc i troche w trakcie dnia by unikac pol magnetycznych, potem kosmetyki ( jak najdelikatniejsze, najlepiej dla dzieci). Teraz wlasnie mysle o rozpoczeciu produkcji wlasnych kosmetykow: mydla, szanponow, balsamow, past do zebow. Musze zglebic temat jak sie do tego zabrac. Ktos ma w tym doswiadczenie?

Nie mam ale rozważałam kombinacje z sody do zębów ... Mozemy założyć osobny wątek dla fanatyczek :)

Do góry