reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Dziewczyny, zadzwonili :))

mam 3 blastki na zimowisku :) 1 jest z 5. doby i ma oznaczenie 3 - co to oznacza? a dwie sa z 6 doby - 4AA i 4CC.
Radośc moja jest wielka :)) prawie zawał miałam, jak zobaczyłam, że dzwonili, a ja nie słysząłam! na szczescie mieli dobre wiesci, jak oddzwoniłam :)

reklama
anika jjuuuuupppiiiiiiiiiiii!!!!!!!!!!!!!!!
najważniejsze,że są!

Joanna zadzwoń do nich jutro! moim zdaniem 6dc to późno, ja zawsze miałam być 2-4dc bo wtedy hormony oznaczali.

anika - i tym optymistycznym akcentem kończmy ten beznadziejny tydzień na forum. Uff! Bardzo się cieszę z Twoich zarodeczków:-) na dole podrzucam Ci oznaczenia, które znalazłam na stronie nOvum :)

Klasyfikacja blastocyst (V doba od punkcji):
W systemie klasyfikacji blastocyst opracowanym przez Gardnera i Schoolcrafta w 1999 roku, ocenia się:
Za pomocą cyfr od 1 do 6 stopień rozprężenia, czyli wielkość jamy, która w tym czasie powstaje w zarodku::
1. wczesna blastocysta, jama blastocysty jest mniejsza niż połowa objętości embrionu;
2. jama blastocysty jest większa lub równa połowie objętości embrionu;
3. pełna blastocysta – jama zarodka całkowicie wypełnia zarodek;
4. blastocysta o większej objętości niż wczesny embrion; otoczka staje się bardzo cienka;
5. wykluwająca się blastocysta, trofoblast wydostaje się z otoczki;
6. wykluta blastocysta, zarodek całkowicie poza otoczką.
.
Za pomocą pierwszej litery – ocena węzła zarodkowego (ang. Inner Cell Mass, ICM; w skali A – C), z którego powstanie ciało zarodka:
A – wiele komórek, ściśle ułożonych;
B – kilka komórek luźno ułożonych;
C – bardzo mało komórek.
Za pomocą drugiej litery – trofektoderm (TM; w skali A – C), czyli warstwę komórek, które biorą udział w zagnieżdżeniu zarodka i z których powstanie łożysko i błony płodowe:
A – wiele komórek, ściśle ułożonych obok siebie (nabłonkowo);
B – kilka komórek, luźno ułożonych obok siebie (nabłonkowo);
C – bardzo mało dużych komórek.
Oznaczenia literowe najczęściej stosuje się do blastocyst 3 i więcej.
Najlepiej rokują blastocysty powyżej 3 AA–BB.

agulla - kciuki za Ciebie! Oby czekały na Ciebie dobre wiadomości!

OlaSzy, dziękuję :) moze ta 3 jest zgodna z tą klasyfikacją. Embriolog nie podał jednak oznaczeń literowych. Etam, dobrze jest! :)

a wytłumaczycie mi, dlaczego niektóre zarodki mrożą w 5.dobie a inne w 6?

Agulla, obys rozpoczęła dobry tydzien na forum! kciuki!

No niestety, ostatnie dni nie oszczędziły forumowiczek. Niektóre popadły w depresje, inne zaczęły narzekać, że "na 100% się nie udało". Mam nadzieje, że wrzesień przyjdzie z SAMYMI pozytywnymi wiadomościami. Jak udane transfery, same przyjemne ciąże, miłe spotkania z maluszkami i.. moja obrona mgr (która jest wielką niewiadomą, bo moja promotorka postanowiła wyjechać na 3 tyg września, bez sprawdzenia pracy...):confused2:
Jedno jest pewne, było tak beznadziejnie, że teraz już musi być tylko lepiej. Prawda dziewczyny?

OlaSzy jestem na biezaco z forum, tylko ciężko mi.sie udzielać :/ praca, ciąża i stresy mnie wykanczaja:)
Ale jestem tutaj caly czas z Wami dziewczyny, tylko po cichu;)
Dzisiaj niedziela to cos tam skrobie :)

Ola promotorzy tak maja:D klepnie Ci prace bez mrugnięcia, bedzie 5 na obronie:)

Trzymam tu kciuki! Mocne!! I nie poddawac sie!

Aniko wydaje mi sie, ze jedne sa troszkę szybsze inne wolniejsze i czekają, czy zarodek wskoczy level wyzej. Ale to tylko moje rozumowanie:p

OlaSzy, teraz musi być dobrze! wrzesień bedzie łaskawszy niż koncówka wakacji! :)

Niebajko, jak dla mnie takie rozumowanie jest rozsądne :)

reklama
No musi byc lepiej we wrzesniu tyle z nas walczy :-)
anika11 z tego co gdzies czytałam w programie rzadowym mrozi sie blastocyty i niektóre zarodki to stadium osiagaja w 6 a nawet 7 dobie takze tez mam takie info jak niebajka :-)

Do góry