reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

reklama
Hmm, skoro jest taka potrzeba, to czemu kuźwa lekarz tego nie zleca :wściekła/y:?!
Ja się nie znam na medycynie i ufam lekarzowi...ale oczywiście skoro radzicie, zrobię progesteron i sam wynik pokażę doktorkowi na konsultacji przed crio;) Może pytanie oczywiste, ale czemu przez podwyższony progesteron odwołują transfer? na co on wpływa?

Ostatnia edycja:
najki jak prg przyrasta za wcześnie to swiadczy o złym rozroście endometrium. Często jest to wypadkowa hiperki, czyli im wyższy estradiol, to i prg rośnie. Ogólnie udowodniono, że przy wysokim prg jest mniejszy współczynnik implantacji. Ale nie wiedza dokładnie co napędza wzrost prg, podejrzewają LH,estradiol. Czyli im wyzsze dawki przy stymulce tym, wysze prawdopodobieństwo na skok prg. W przypadku crio, tez należy badać,bo jak napisałam nie wiadomo co napędza skoki prg.

anika z hodowlą zarodków do 3/5 doby to są dwie teorie:
pierwsza, ze zarodki w 3 dobie przebywają jeszcze w jajowodzie i najwcześniej znajdują się w macicy w 4 dobie. Środowisko w macicy, jest inne niż w jajowodzie. Po następne udowodniono, że współczynnik implantacji zarodków z 5 doby jest dużo wyższy, a nie statystycznie wyższy, jest mniej poronień itp....

ALE:
- organizm kobiety to najlepszy inkubator, więc nawet środowisko macicy może być lepsze, niż te sztucznie wymuszone w labie.
- nie wiadomo czy selekcja zarodków nie opiera się na teorii Darwina, czyli przeżyje najsilniejszy. To oznacza, że bardzo słabe zarodki mogłyby się rozwinąć w macicy, a w labie już nie..
- jedno jest pewne warunki zewnętrzne szkodzą zarodkom, nie ma idealnych układów które nie dopuszczą tych "warunków zewnętrznych" do zarodka, wiec 3 a 5 dni może robić różnice...
- z drugiej strony w 3 dobie zarodek się składa z 8 blastomerów - kom. macierzystych. Dzieki temu ma możliwość samo regeneracji, jednak jak zniszczy się 1 balstomer z 8, to jest trudniej go odbudować albo pominąć niż 1 blastomer z 32(morula).

W skrócie nie ma możliwości, przebadania dwa razy tego samego zarodka, żeby jednoznacznie potwierdzić co jest poprawne a co nie...Ja jednak skłaniałabym się do podania tego B dziś, albo jutro:-) 3/4doba.

&&& za dzisiejsze dziewczyny :) Dawajcie znać!

Ja mam takiego stresa od rana przed tym jutrem, raczej jestem nastawiona tak negatywnie.. Już nie wiem naprawdę czym mam się zająć, żeby z kolei zająć myśli. Chciałam pospać dłużej, żeby szybciej dzień zleciał, ale oczywiście skoro świt mi się wstało, brrr..

kate,
jest szansa, że jeśli by się udało to już by jakaś beta była wytwarzana? (jutro 6dpt 4dniowych)

Ostatnia edycja:
moniusia niby czasem się zdarza ze 5dpt (5dniowych) pojawia się beta. Ale to są zarodki, które już kompakttuja, albo sa blastkami w 4dobie. Czyli są nawet troszkę szybsze niż przeciętne. Moim zdaniem jeszcze nic nie powinno wyjść, dopiero 7dpt najwcześniej:-p chociaż były podane dwa to może jakas minimalna jakby się zaimplantowały oba. Jednak ja bym się teraz tą weryfikacją w ogóle nie sugerowała i wykonała bete sama 7-8dpt:-p

Ostatnia edycja:
moniusia - hej hej! kochana, a co to za nastawianie się negatywnie??? pff..no proszę Cię, a powód jakiś masz ku temu?
POZYTYWNE nastawienie połową sukcesu! Zajmij się czymś babo:) obiad ugotuj, na spacer idź, poczytaj i czekaj ładnie na jutrzejszą wysoką betę! :)

Maadzia27 - zaciskam kciuki, żeby wszystko potoczyło się po Twojej myśli! czekamy na wieści ;-)

kate, następną 3 weryfikację mam 10 dpt, czyli rozumiem, że mam nie płakać jak będzie niska jutro :p ? yhm ;p no ok dzięki:) choć mam wrażenie, że jakby miało wyjść to by wyszło coś tam już jutro ;p tyle myśli w głowie, wciąż ta niepewność :)

najki, wiesz jak jest ;p no powodów nie mam, ale czuję się jak zawsze jak przed comiesięcznymi sikańcami, takie 1% nadziei i 99% że znowu się nie uda :( obiad ugotowany z wczoraj, może na budowę pojadę, tam zawsze bardziej różowo wszystko widzę eh ;p

reklama
moniusia przeciętna bhcg wychodzi 6dpt przy 5dpt!! nie wcześniej. Przypadki które opisałam nie są normą a wręcz odchyleniem od normy :-D

Madziaa27 dziwne to trochę, ze miałaś taką silną hiperkę przy 4 komórkach? Jakie miałaś dawki menopuru? czy owulujesz samoistnie?

Do góry