Dariaa16 Ogólnie są dzieci na forum z zarodków 1BB. Czy zarodki dobre czy słabe okaże się przy becie i dalszych etapach ciąży, bo nawet 4BB może się nie zaimplantować, bo my nie wiemy jakie DNA jest w tych zarodkach. Ja miałam morule i beta już była w 6dpt, a czasem lepsze zarodki są podawane i bety pozytywnej nie ma. Jedna z dziewczyn miała podane dwie morule i była ciąża bliźniacza, więc nie ma reguł, a morule są wolniejsze o pare godzin od blastek. Po prostu ja nie mówię, że się nie uda. Post był do sykatynki i wyjaśniałam jej dlaczego podano Ci dwa zarodki, a nie jeden. W PL w procedurach komercyjnych można podać maksymalnie dwa zarodki(nie ważne jakiej klasy), jednak lekarz ma obowiązek poinformować Cię o ryzyku ciąży mnogiej, jeżeli takowe istnieje, a to nie są przelewki . W MZ te obostrzenia są jeszcze ostrzejsze.
Np. podanie zarodków 4BB obu na raz to minimalnie 50% prawdopodobieństwa ciąży mnogiej, ogólnie współczynnik implantacji "czwórek" jest ok.50%-60%. A moruli/1BB ok.20-30% czyli 1 kobieta na 4 zajdzie w ciąże, a prawdopodbieństwo ciąży mnogiej przy tych zarodkach jest stosunkowo niskie, wiec można ryzykować podanie dwóch. Oczywiście możesz być tym 5% gdzie zaimplantuja się oba i urodzisz dwójkę zdrowych dzieci, ale to nie jest realne ryzyko. Czy rozjaśniłam Ci trochę mój tok myślenia?