reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Dziewczyny skoro jesteście jeszcze online to mam kilka pytań. Jeśli możecie odpowiedzieć na swoim przykładzie... :)

- czy jakoś szczególnie zachowywałyście się po transferze ? Wiadomo że trzeba zachować ostrożność, nie dźwigać, nie przemęczać się, ale czy coś jeszcze ?
- siedziałyście w domu po transferze ? Bo lekarz powiedział mi że mogę iść, do pracy. Ale ogólnie mam stanowisko decyzyjne i duuużo stresów. W takim wypadku powiedziano mi że powinnam siedzieć w domu - sama nie wiem co robić :(
- i stresuje się powrotem do domu po transferze. Mam jakieś 40 min do domu od kliniki i boję się że mnie "wytrzęsie" w samochodzie... jak Wy wracałyście do domu ?

Ad1: Ja postawiłam na relaks, odpoczywałam, nie przemęczałam się, nie sprzątałam (a był to okres przed Wielkanocą), przygotowałam tylko śniadanie :) Nie dźwigałam, ale też nie dmuchałam jakoś specjalnie i chuchałam na siebie;-)
Ad2: Pracowałam,ale w domu (no poza udzieleniem korepetycji w dniu transferu - więc jechałam do moich "uczniów" - jednak nie jestem nauczycielką) - zajmowałam się swoimi obowiązkami z biura w domu, co jakiś czas robiłam sobie dłuższe przerwy na leżenie z nogami w górze:-)
Ad3: Jechałam jakieś 200 km z kliniki do domu zaraz po transferze. Zdążyłam zrobić siku, uścisnąć rękę lekarza, zabrać dokumenty, wsiadłam w auto i pojechałam, po nieco ponad godzinie byłam już w domu.

I nie martw się na zapas. Też jestem z rządowego (Gameta Łódź/Rzgów), pobrano 25 komórek, 6 zapłodniono, 3 się rozwinęły, za pierwszą podaną już odnotowaliśmy ciążę. Nie dziwię się, że pielęgniarki Cię trochę nastraszyły - szansa na zapłodnienie w pierwszym transferze u nas wynosiła mniej niż 30%, po takich "przygodach" jakie my mieliśmy (i Wy też, bo przecież też musieliście się długo starać), lepiej podchodzić z pokorą niż dużą nadzieją, na wypadek gdy się nie uda..). Ale życzę Ci, żebyś trafiła do grona tych, którym udaje się od razu!:-)

reklama
A wlasnie, dwa lata temu tu na wątku były tylko staraczki, te którym sie udało przenosiły sie na wątek Ciezaroweczki po invitro - a teraz widze ze wszyscy tu razem:) to dobrze bo przynajmniej jest tu duzo optymizmu, kiedyś były tu jakos tak smutniej

Jessie u was jest bezpłodność idiopatyczna, a nawet jeśli nie to tylko endometrioza Ist, u nas problem jest duży - jakby endometrioza IIIstopnia:-D Więc raczej te 4 zarodki dojdą do 5 doby i wybiorą wtedy najlepszego do transferu resztę zamrożą. W in vitro nie ma reguł, ani pewniaków, wszystko zależy od szczecią i labu. Co do zaleceń po transferze, ja bym do pracy nie wracała. Pracowałam w różnych miejscach od recepcji, po międzynarodowe korporacji i teraz w przemyśle. W każdym z tych miejsc był stres, ale jak patrzę najbardziej destrukcyjny stres mam teraz. Wiem, z doświadczenia ze stres stresowi nie równy, sama musisz podjąć decyzje, ale jak masz możliwość pracować w domu zdalnie to ja bym tak zrobiła. A jak się nie uda trudno, nikt nie będzie Cię specjalnie wypytywał no chyba że pracujesz z jakimiś prostakami a nie ludźmi na poziomie:-p

Hej Najki, super wynik !!! ja z bólem mam tak samo :)))bede trzymac kciuki oby poniedziałek byl dla nas szczęśliwy! a w jakiej klinice sie leczysz ? ;)

w klinice we Wrocławiu :) i też wyszłam wczoraj z niezłym pakunkiem z apteki :eek:

Ostatnia edycja:
Najki, 5 na 6 to super wynik! Pozostałe zarodki są mrożone, na mz przez pierwszy rok na koszt państwa, później już się płaci za każdy rok przechowywania. W rządowym jest tak, że jeśli transfer swiezynki się nie uda, to później masz transfery balwankow aż wykorzystasz wszystkie zamrożone zarodki. I to się liczy jako jedna pełna procedura. Dopiero wtedy robi się kolejna stymulacje i znowu - transfer swiezakow a potem transfery balwankow. W rzadowce przysługują 3 procedury, ale trzeba je wykorzystać do połowy 2016.

Sykatynka czy ja dobrze rozumiem ? Jeśli mam 4 zarodki to z nimi in vitro to jedna procedura ? I jeśli się nie uda to mam jeszcze 3 podejścia ? :)

reklama
Do góry