reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

Emenems ( albo skittles) :-D dostałaś najładniejsze zarodki musi być piękna krecha w piątek!

Sykatynka ze sterydem nie pomogę, szczerze mówiąc "jest ryzyko jest zabawa" ja bym skonsultowala się z dr K a nie ze szpetnar bo on g.... wie, dr K jest endokrynologiem wiec może więcej będzie wiedział..
Co do kalendarza mi oddanie go wyszło na dobre, zobaczysz ze tobie tez wyjdzie:-p

zalamana to zależy czy to program komercyjny czy z ministerstwa. W komercyjnym możesz zapłodnić dwie komórki i podac te dwa zarodki, resztę komórek zamrozić i potem znowu zaplodnic dwie itp. Cala procedura jest wtedy 4razy drozsza. Jeśli chodzi o MZ do 35r.ż zapładniają maksymalnie 6 oocytów, wiec możesz zapłodnić tylko 1-2 komórki ale i tak podany będzie jeden zarodek. Po 1 tak obniżasz sobie szanse na ciąże, dodatkowo narażasz się na kolejne stymulacje. Przy jednym cyklu in vitro masz szanse rzędu 30%, przy dwóch oocytach szanse spadają do 5%.
edit: nadmiarowych zarodków nie wolno wyrzucić do śmietnika, możesz je oddać do adopcji jak nie chcesz ich mrozić.Albo starać się nie mieć nadmiarowych zarodków co jest trudne w przypadku in vitro.

Ostatnia edycja:
reklama
Dra K mam umowionego na 26 maja, na pewno z nim to skonsultuje bo mnie to męczy bardzo.... Inna sprawa ze najchętniej bym w cholerę ten steryd odstawiła bo jestem już tak spuchnieta że mam dość :(

Załamana - jak przejdziesz cała symulacje to bedziesz chciała jak najwiecej miec by niej udziec znowu :)

Pomysl ( albo twój) maz o teoim organizmie , robic kilka symulacji tylko po to by nie mrozić? Czyli parenascie tysiecy do jednego jajka? To teoche mija sie z celem ....

Jak Kate pisze -30% szans.
A jaka wy macie przyczynę niepłodności ?

sykatynka wytrzymaj jeszcze trochę, domyślam się ze Ci ciężko, ale już jesteś blisko sukcesu.Wyjmij baterie z wagi, pozakrywaj lustra i byleby do crio:-p masz dużo fajnych zarodeczków tylko wytrzymaj bo jest o co walczyc;-)

Kate, wytrzymam wytrzymam :) lustra i waga to nie problem, problemem są ciuchy :p ale wytrzymam tylko muszę wyjaśnić kwestię tej insuliny żeby jednego nie poprawić a drugiego pogorszyc...

emenems 15tys lekką reka idzie bo za crio płacisz normlanie 1000 zl a za crio z mrożonych oocytów 5500:eek: ja to rozumiem, że ludzie się boją ale się wydaje wszystkim że to taka super metoda, ze się uda na 1nym zarodku, czasem się udaje ale przeważnie nie....Są ludzie tez nie myslący i mają po 10-15 zarodków zamrożonych w najmarniejszym przypadku możesz mieć z tego 6 dzieci, więc myśleć trzeba...problem jest tez gdy kogoś nie stać na 2-3 dzieci. Ale wtedy jest optymalnie zapładniane 4 oocyty co i tak mozebyc dużo albo za mało :-D

Załamana - a przepraszam że tak podraze ale to pytanie wynika z kwestii etycznych czy z kwestii strachu o zarodki?

Zgadzam sie - ja komórek 9 z czego 4 zarodki dwudniowe a ile z trgo dzieci bedxie nie wiadomo.
Tez sobie założyłam ze wzystkie mrozone wykorzystam. I na poczatku jak usłyszałam 9 komórek to padlam hahaahha
No a teraz wizja max 4 jak mowisz, ten teraz kropek najlepszy

emenems wiesz możesz być taka płodna ze z tych 4 kolejna czwórka dzieci będzie, albo będzie tylko to co w brzuszku. Dwa skrajne scenariusze ale oba prawdopodobne. My z M nie możemy sobie pozwolić na 2 dziecko, bo dzieci trzeba wykształcić a to pochłonie kupę kasy, mieszkać tez gdzieś trzeba.

reklama
Zalamana u mnie z 6 komorek zaplidnilo sie 5. Jeden zarodek podany w 3 dobie nie zostal ze mna, a do 5 doby dotrwal tylko 1:(

Do góry