reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

Tola, przecież nie jestem taka ciemna, aby brać lek rozrzedzający krew przed punkcją. Poza tym milion osób o tym trąbi.
Ja wzięłam przed transferem 2 dni.
Nie napisałam że jesteś ciemna. Nie denerwuj się.
Napisałam jaką mam wiedzę na ten temat. Jestem pielęgniarka nie lekarzem zresztą. Wiedzę mam taką jaka mi jest potrzebna w tej kwestii
Trzeba słuchać lekarza tj moja rada. Poza tym czytać ulotki
A tak poza tym każdy robi jak uważa

reklama
Ja fragmin zaczęłam brać dzień po punkcji. Acard brałam 2 miesiące przed stymulacją ale na 4 dni przed punkcją odstawiłam i znów dołączyłam po punkcji.Mimo że biorę jedno i drugie to wyniki z krwi mam w normie, czyli bez tych wspomagaczy pewnie byłoby róźnie. A że ja podwójna mutantka to wolę się kuć do końca. Acard pewnie odstawie wcześniej.

Blue dla mnie dawka clexane 0,6 to chyba za dużo, bo z tego co wiem to by odpowiadało dawce fragminu 7500 a ja biorę 5000 jm. Dawki też są dobierane na podstawie wagi. a ja należąca do szczupłych to mam taką nie za wygórowaną dawkę

tola i potem na fragminie calą ciąże??
Nie wiem. Niestety nie dobrnełam do etapu ciąży :-( Mój cud zgasł niestety :-(Może kiedyś się dowiem :tak:
W poprzedniej ciązy brałam detrlaex o zgrozo. Co jak teraz czytam nie było mądre ze str lekarza bo powinien być Acard lub właśnie Fraxi raczej. no nic. Córa zdrowa a ja przetrwałam ciąże.
Wypowiadam się na tyle ile moja wiedza pozwala. Nie będe się wymądrzać. bo jak i Wy kochane także konsultuje się z Dr Google :tak:

Nie znam statysyk, ale jak przy każdej ingerencji narzędzia w ciało zawsze jakieś jest ryzyko
Nawet przy rwaniu zeba możesz krwotoku dostać. a jak bierzesz np Acard to te ryzyko masz nieco wieksze niż statystyczny Kowalski
Podobnie jest przy punkcji jak mniemam. Zdarzają się krwotoki zapewne (nie znam liczby jak często), ale biorąc "rozrzadzające leki" potencjalne ryzyko się zwiększa jak nie odstawi się leków na czas zabiegu

Ostatnia edycja:
No własnie Giza też brała po punkcji leki przeciwzakrzepowe i jakoś nic się nie stało.
Poza tym, transfer to co innego jak punkcja, więc trzeba czytać ze zrozumieniem, wypowiadałam się odnośnie transferu nie punkcji.
Po wtóre, pytam się jakie jest ryzyko krowtoku przy transferze????????????????????A nie punkcji. Rozumiem, że przy rwaniu zęba mogę dostać krowotoku, ale przy chwilowym podaniu zarodka do macicy, też mogę zostać np. uszkodzona, że krew się poleje?
Sorry, ciśnienie mi się podniosło.

calina spokojnie, wprowadzając do pochwy zarodek robisz to cewnikiem i możesz zadrapać endometrium naczynko peknie i poleje się krew. Poza tym ziarninowanie( o ile tak to się nazywa) trwa 7 dni, czyli możesz naruszyć strupek po punkcji, albo utrudnić zarninowanie po punkcji.
ziarninowanie to proces tworzenia się strupka nie trwa on 3-4 dni i amsz zdrową tkankę po dość głębokiej ranie, a punkcja robi takie rany...więc nie brałabym clexanu przed transferem, ale jeżeli lekarz każe to wszystkie wyłączamy mózg i robi co nam każą. Druga rzecz kazda z nas jest w desperacji i chce zajść w ciąże, a potem zrobić wszystko, nawet jeżeli jest to nie potrzebne żeby tę ciąże utrzymać. Bo nie zachodzimy od tak w ciąże.
Piszą nie można zobaczyć intencji drugiej strony, myślę że dziewczyny chciały tylko pokazać ze jest to niebezpieczne...

reklama
Kate ja Fragmin będę brała do końca ciąży, jeśli będzie CC to pewnie trzeba odstawić będzie tuż przed a po cc znowu dołączyć na dwa tygodnia a przy sn nie wiem kiedy się odstawia:baffled:jeszcze daleko mi do tego terminu:sorry:
Już jutro mam spotkanie z maluszkiem:tak:cieszę się i boję ale to normalne u mnie i pewnie u każdej ciążowej dziewczyny. Wyniki wszytskie dobre, oby tylko dzieko ładnie rosło:tak:Może uda mi sie jutro dostać fragmin na ryczalt:confused2:a i zmieniam lekarza prowadzącego, jutro jeszcze idę do tego bo ma mi wypisac karte ciąży z datą poprzedniej wizyty żeby było niby przed 10 tc a później zmieniam na lekarza który tez jest w ramach mojego pakietu PZU a przy okazji się dowiedziałam że jest ordynatorem w szpitalu gdzie planuję rodzić:tak:

Do góry