reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Kate zagnieżdzenie od 8-12 dnia po zapłodnieniu czyli wychodzi że max do 7 dpt a nie 12 dpt. Jestem prawdę mówiąc skołowana, a bety po prostu boję się robić bo @ w 6 dpt też przerabiałam. Obym się myliła i rzeczywiście zobaczyła pozytywny wynik.

reklama
Migotka, ja miałam podaną blastkę i miałam drugą weryfikację w 6 dpt i miałam wynik 24... więc wygląda na to, że było już po zagnieżdżeniu...

Może Migotce wcześniej blastka się zagnieździła a teraz jakieś naczynko jej pękło, różnie to może być. Nadziei nie można tracić, piątek już tuż, tuż:happy2:

Jednak odebrałam kariotypy. U m. stwierdzono prawidłowy kariotyp, u mnie prawidłowy z wariantem polimorficznym (inversja pericentryczna - pęknięcie w ramionach krótkich i długich oraz ponowne połączenie odwróconego fragmentu chromosomu zawierającego centromer) w jednym z chromosomów 9 pary - 46,XX,inv(9)(p12q13).
Wiecie o co chodzi????

Inwersja to mutacja polegająca na przerwaniu chromosomu w dwóch miejscach, z czego powstały wolny fragment przed ponownym wbudowaniem do chromosomu ulega odwróceniu o 180 stopni. O inwersji pericentrycznej mówimy wówczas, gdy doszło do pęknięć w obydwu ramionach chromosomu, a odwrócony wolny fragment chromosomu zawiera centromer. Centromer to przewężenie chromosomu, dzielące go na dwa ramiona, które spełnia istotne role podczas przemieszczania się chromosomu w procesie podziału komórki. Inwersja zatem nie powoduje utraty informacji genetycznej, ale przestawia liniowe ułożenie genów.
Aby wykryć taką inwersję, niezbędne są badania cytogenetyczne lub analiza genetyczna. Inwersja zwykle nie powoduje u nosicieli żadnych nieprawidłowości, chyba że występuje u nich jeszcze dodatkowa mutacja (dodatkowy materiał genetyczny lub zidentyfikowano jego brak).

Inwersja w chromosomie 9 jest najczęściej występującą mutacją tego rodzaju. Zaliczana jest do „zrównoważonych” aberracji struktury chromosomów. Uważa się, że nie ma ona wpływu na funkcjonowanie człowieka, ale istnieją podejrzenia, że może odpowiadać za zwiększone ryzyko poronień i niepłodności u nosiciela tej mutacji. Zatem u nosicieli zalecane jest poradnictwo genetyczne i diagnostyka prenatalna, jeśli kobieta-nosicielka zajdzie w ciążę. Inwersja pericentryczna chromosomu 9 jest rozważana jako jeden z normalnych wariantów kariotypu człowieka. Jej częstość występowania szacuje się na 1-3% populacji ogólnej. Nadal istnieje potrzeba prowadzenia badań w zakresie pericentrycznej inwersji chromosomu 9 w celu zidentyfikowania jej wpływu na organizm człowieka

reklama
A mój cudzik trwa:-Dwiem żę jestem niedowiarkiem
Beta z wczoraj czyli 20 dpt 1854 mIU/ml co dospiwaida 5-6 tydzień ciaży. Normy 217-7138. Trochę duży zakres norm:sorry2:
Nie wiem czy przyrost jest prawidlowy bo nie wiem jak obliczyć to aż po 7 dniach od ostatniego badania:sorry2:
Wiem że na pewno zobaczę pęcherzyk ciążowy bo podobno widac od bety ponad 1000
Szczęsliwa bez granic:-DNormalnie kamień spadł mi z serca po tej becie.
TSH mam 1,59 więc idealnie, prawie nie wzrosło od stymulacji bo wcześniej miałam chyba 1,3. Homocysteina w czwartek

Do góry