reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

Hej dziewczyny, przepraszam, że tak wyskakuję, nie piszę u Was, ale codziennie podczytuję Was "z krzaków" bo jesteście dla mnie wielką skarbnicą wiedzy i dlatego mam do Was pytanie. Może któraś z Was orientuje się do jakiego momentu zarodek może się samoistnie podzielić? Chodzi mi o to, czy po transferze z pojedynczego zarodka mogą się jeszcze naturalnie wykształcić bliźniaki? Pytam bo rozważam decyzję ile zarodków podać przy moim pierwszym ivf (podchodzę płatnie więc decyzja należy do mnie), z jednej strony podanie dwóch zwiększa szanse na to, że przyjmie się chociaż jeden, ale z drugiej boję się ciąży mnogiej, zwłaszcza, że w rodzinie mojego męża występowały bliźniaki więc mamy do nich pewne genetyczne uwarunkowania. No i w związku z tym boję się takiej sytuacji (skrajnej, ale teoretycznie możliwej), że wzięlibyśmy 2 zarodki, a one mogłyby się jeszcze same podzielić. Tylko nie wiem czy to jest możliwe.
Jeżeli macie jakąś wiedzę na ten temat to bardzo prosze o odpowiedź. Pozdrawiam wszystkie forumowiczki! :happy:

reklama
Queen na to pytanie chyba nikt Ci nie odpowie z nas, ale z tego co wiemy to raczej jest to możliwe. Często lekarze nie chcą podawać dwóch zarodków nie dlatego, że boją sie bliźniaków ale dlatego, żeby przypadkiem nie wyszly trzy czy czworaczki bo to jest możliwe zapewne ale pewnie bardzo rzadkie. Jeżeli miałaś w rodzinie bliźniaki a sama ich nie chcesz to ja bym nie brała dwóch. Wśród moich znajomych którzy mają bliźnięta a znam takie 3 pary, każdy ma w rodzinie bliźniaki także widocznie jest to cecha b.genetyczna :) Poza tym jeżeli jesteś w programie rządowym to 2 zarodki mogą ci podać tylko jak masz więcej niż 35lat lub masz wcześniejsze nieudane in-vitro. Tak czy siak - powodzenia!

kasik36 - dziękuję za link, w sumie chyba dobrze liczę bo jak sprawdzalam po dniu ostatniej miesiączki i dniu trasnferu 5-dniowego blastka to różni mi się tylko 1 dniem więc się wszystko zgadza.
Trzymam mocno kciuki aby Twój dzisiejszy genetyk okazal się mózgiem wszechczasów i rozwiązal Wasz problem!!!!!!!!!!!!!!

Ostatnia edycja:
Dziewczyny

Ja
już jestem po wizycie w klinice , nigdy w życiu mnie tak ręka nie rwała przy pobraniu krwi ,masakra :) Najpierw robili mi test z moczu i wyszły 2 grube krechy!!!!! P.doktor pogratulowala nam i powiedziała ,że jesteśmy w 4 tyg.ciąży !!! Krew bedzie po południu .Mam brac dalej progesteron 2razy dzienie po 400 mg do 12 tygodnia . Jestem mega szczęśliwa !!!

Dziewczyny 3 mam za was kciuki !!!!!!!!!

MARZEC:

18: Dove28 - wysoka beta
18: Mammoni - wysoka beta
18: kasik36 - wizyty kontrolne
18: Madzia76 - kolejne spotkanie z maluszkiem
18: lenkabar - czwarte spotkanie z dzidzią
18: zula_5 - udany transfer
19: _Infinity_ - kontrola + wyznaczenie daty crio
19: Foote - pierwsze USG
20: Olusia7982 - wizyta kontrolna
21: dorotav - wizyta
24: Uda się - wysoka beta