Sylwia1985 lekarz powiedział że progestetin który biore jest sxtuczny nie powiedział który ale skoro zajmuje się tskimi rzeczami to nie podejrzewam go o brsk wiedzy na ten temat czy też kompetencji. On poprostu jest zdanis że te badania raczej nie mają sensu ponieważ to dodatkowy koszt, stres a i zwiększenie dawki też nie jest dobre. Co inbego kiedy ciąża jest potwierdzona. Ja stosuje się do jego zaleceń i jeśli nie kazał robić to nie robie. W końcu jest tu trochę dziewczyn które nie kontrolowaly i nie zwiększyły dawki a w ciążę zaszły.
Jeżeli nie masz zaufania do lekarza mojej specjalności (nie jestem ginekologiem) to poszukaj na portalach gdzie wypowiadają się lekarze ginekolodzy.
Badanie progesteronu przy przyjmowaniu luteiny | abcZdrowie.pl
Tutaj masz przypadek kobiety, która prawdopodobnie ma za niski poziom progesteronu, ale przyjmuje luteinę i nie można określić czy ma niedomogę ciałka żółtego BO WYNIK JEST ZAFAŁSZOWANY PRZYJMOWANIEM LUTEINY. To znaczy że w badaniu jest głównie określony poziom progesteronu z luteiny.
Tutaj masz drugi przypadek
luteina a duphaston | Pytania do lekarza | Forum | AbrahamiSara.pl
Cytat z artykułu "Oznaczając poziom progesteronu nie oznaczymy poziomu Duphastonu ponieważ jest to inna substancja chemiczna." Czyli to duphaston jest sztuczny i nie wychodzi w badaniach, a luteina " Luteina ( naturalny progesteron) zawiera bardzo niskie dawki progesteronu 50 mg. " jest hormonem naturalnym (czyli o takiej samej budowie co produkowany przez nas) i wychodzi w badaniach.
" On poprostu jest zdanis że te badania raczej nie mają sensu ponieważ to dodatkowy koszt, stres a i zwiększenie dawki też nie jest dobre. ":
Progesteron ma wpływ na zagnieżdżenie zarodka i pomyślną implantację. Jeżeli mi nie wierzysz to przeczytaj nawet wikipedię
Progesteron – Wikipedia, wolna encyklopedia
i tutaj cytat z niej
"Hormon ten umożliwia
zagnieżdżenie zarodka (implantację) w
błonie śluzowej macicy (endometrium) i utrzymanie ciąży. Jeśli do ciąży nie dojdzie, wydzielanie progesteronu zmniejsza się i dochodzi do
menstruacji. W przypadku zajścia w ciążę progesteron jest wydzielany na początku przez
ciałko żółte, a po 14-18 tygodniu ciąży zaczyna być wytwarzany także przez
łożysko."
Jeżeli Twój lekarz podważa sens badania progesteronu "bo to niepotrzebny koszt" to chyba jest zwykłym naciągaczem, któremu nie zależy na powodzeniu transferu albo jest znachorem, bo już inne opcje nie przychodzą mi na myśl.
Owszem jest wiele dziewczyn na forum które nie mierzyły i zaszły. ALe zazwyczaj są to dziewczyny z niepłodnością idiopatyczną bądź miały szczęście. Jeżeli ktoś ma problemy z progesteronem to takie badanie jest podstawą do sterowania procesami zagnieżdżania. Już chyba to Tobie kiedyś tłumaczyłam, że mój organizm nie produkuje progesteronu (w dodatku podchodziłam na cyklu sztucznym) i dlatego miałam badany progesteron. Jeżeli mój organizm nie wytwarza progesteronu to dziwią mnie wyniki badań, bo skoro progesteron w tabletkach nie wychodzi w badaniach to co mi wychodziło w nich skoro nie miałam ciałka żółtego (cykl sztuczny na estrofemie miałam) - no to chyba były ufoludki....
Zwiększenie dawki progesteronu nie ma niekorzystnych wpływów na organizm. Nie można przedawkować progesteronu i do 20 tc ma on istotny wpływ na podtrzymanie ciąży.
Jeżeli lekarz faktycznie tak mówi i ty mu ślepo wierzysz, to proszę Cię nie powtarzaj innym dziewczynom, bo wprowadzasz je w błąd i ten błąd może mieć duży wpływ na czyjś transfer.