reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

Lilia z tym moze byc problem zebym wytrzymala prawie 2 tyg... ale bede sie starać:-)

Minni wiec mysle ze pojde na bete i na progesteron w 6dpt bo w 7dpt mam dniowke w pracy i moze byc ciezko zrobic... ale to jeszcze zobacze...

Ale widzisz Minni niby w 3dpt robia weryfikacje tak jak miala to Fusun.... wiec widocznie sie robi tez na takim wczesnym etapie....

reklama
Kiki - ja też mogę powiedzieć, że mam samotny wieczór, mój M poszedł już spać :-)

No właśnie, na mnie też czekają 2 kruszyny i doczekać się nie mogą. Wybieram się po nie jak sójka za morze :-)

Ja mam we wtorek wizytę, zaczyna się jazda typu: nic mi się nie chce, nie mam na nic ochoty, jestem smutna i myślami gdzieś tam... Nie cierpię tego mojego zachowania :hmm:

Chyba pójdę pooglądać jakiś film, książka odpada niby coś czytam, ale sama nie wiem co czytam, ostatnio mam kłopoty z koncentracją.

Ostatnia edycja:
lilia ja tez bym chciała wyłączyć myślenie aż będzie po ale ... Troszkę mnie wyprzedzisz z crio i uruchomisz dobra passe a ja będę miała ze zgorki. Ja czekam na okres który mam mieć jutro lub pojutrze i ruszam. Jestem już ugadana z lekarzem i podchodzę na naturalnym ale na wspomagaczach tupu clexane i jakieś sterydy po transferze . Tez już się stresesuje czy zarodki prawidłowo się odmraza i czy będzie z tego ciąża. To moje ostatnie dwa. Jesli się nie uda to w styczniu będę podchodzić do stymulki jeszcze raz ostatni ale już w Polsce . Mam nadzieje ze do tego nie dojdzie .
Martaczi mini gratulacje dziewuchy!,

Martaczi - super wynik :-D.

A ja biorę leki dokładnie tak jak napisałaś. Jutro mam usg i wcześniej mam zrobić standardowo betę, estradiol i progesteron. Zapytam jutro o estrofem bo już chciałabym go odstawić.

Martaczi, minni gratuluje betek:-)

Pati30 Gratuluje, tez pewnie nie wytrzymam i zrobie sikacza:-)Nawet juz to planuje i robie zapas testow:rofl2:

U mnie dzisiaj ostatnia tabletka anty poszła.... Kolo czwartku spodziewam sie [FONT=arial, sans-serif]@ no i zaczynam zastrzyki kolo 13/14 planuje ze będzie punkcja.... [/FONT]

[FONT=arial, sans-serif]Powiedzcie mi proszę czy przy komercyjnym podejściu (pierwszy raz) mogę poprosić lekarza od dwa zarodki?? Czy on wyrazi na to zgodę??[/FONT]

Bziumelka - ja też podchodziłam do IVF prywatnie. Byłam zdecydowana na podanie dwóch zarodków, ale ze względu na podejrzenie wystąpienia u mnie hiperki lekarz poinformował mnie że poda tylko jeden. Choć do końcowej decyzji należał głos do mnie. Ale co miałam zrobić jak lekarz tak radził, zgodziłam się na podanie jednego Maleństwa, które się teraz we mnie rozwija :)

Bziumelka z tego co co wiem lekarze zalecają podanie jednego zarodka, żeby zminimalizować ryzyko ciąży mnogiej. Tak naprawdę dużo zależy od przyczyny niepłodności i wieku pacjentki. jak ja bym miała taką możliwość też bym chciała mieć transfer 2. Zapytać zawsze można :-)

Kobitki nie puszczajcie kciuków! Transfer mam o 12. :happy:

Kobitki nie puszczajcie kciuków! Transfer mam o 12. :happy:

Trzymamy nie puszczamy:-)

Mysle ze lekarz bedzie chcial podac 1 zarodek bo na ta chwile przyczyny nieplodnosci u nas nie sa zle - niedrozne jajowody i zwiekszona lepkosc nasienia, slabszy ruch i mniejsza ilosc w 1ml (waha sie od 6 do 21mln) Ja mam 24lata maz 28 wiec niby szanse najwieksze, ale my bysmy chcieli blizniaki.... No coz zobaczymy jakie beda zarodki i jak dogadamy sie z lekarzem....

reklama
Powiedzcie mi proszę czy przy komercyjnym podejściu (pierwszy raz) mogę poprosić lekarza od dwa zarodki?? Czy on wyrazi na to zgodę??

Ja miałam przez 3 transfery podawane 2 zarodki, w ostatnim transferze nawet było 4 (z czego 3 zarodki które przestały się rozwijać). W novum standardowo zamrażają zarodki dwójkami i tak rozmrażają. Owszem pytają się czy chce sie 1 czy 2. ALe zazwyczaj wszyscy biorą 2.

Przeciwskazaniem do podania 2 może być właśnie hiperstymulacja (i wtedy nawet potrafią odwołać transfer) bądź problemy anatomiczne matki. Moja siostra nie mogłaby mieć podanych 2 zarodków, bo w przypadku ciąży bliźniaczej groziłby jej wózek inwalidzki ze względu na stawy biodrowe.

Także w przypadku podejść komercyjnych zazwyczaj podają 2 zarodki chyba że mogą być jakieś zagrożenia dla matki z tytułu podania takiej ilości zarodków.

W programie rządowym dają tylko limit zarodków ze względu na wiek. I ja jestem szczęśliwa że podeszłam do in vitro prywatnie, bo jakby z moimi 10 zarodkami czekało mnie 10 transferów, to bym chyba czekała teraz w kolejce na przeszczep wątroby po tych wszystkich lekach przygotowujących.

Do góry